W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zatoka Zavratnica (Uvala Zavratnica) kilka informacji o tej zatoce w różnych wątkach się ukazało, ja chciałbym ja ukazać tak jak ja ją widziałem, jest tą wąska około 1 km, o wysokich brzegach, przypominająca norweskie fiordy, woda krystalicznie czysta w kolorze turkusu i zieleni. Dostać się do niej można z morza oraz z lądu (dojście specjalną ścieżką spacerową z miejscowości Jablanac oraz szlakiem z punktu widokowego zlokalizowanego przy Jadranskiej Magistrali). Jest częścią Parku Velebit więc wstęp jest płatny (około 25 kun), można w niej się kompać, co tu mówić jest piękna, niewątpliwą atrakcją jest zatopiona barka, spoczywająca na głębokości 2 m i niżej.
irek6 napisał(a):kaja45 Czy mógłbyś napisać jak dotrzeć nad zatokę i gdzie można wcześniej zostawić samochód.
Masz dwie możliwości:
1. miejscowość Jablanac czyli zjeżdżasz z magistrali Adriatyckiej do tej miejscowości i tam parkujesz najlepiej koło centrum , później spacerkiem do zatoki (ja nie miałem problemu z zaparkowaniem, ale niekiedy może być tłoczno) 2. zjazd z Magistrali Adriatyckiej do punktu widokowego nad zatoką Zavratnica i pieszo w dół
Gdyby Ktoś potrzebował wiedzieć jak konkretnie wygląda dojazd do punktu widokowego nad zatoką to podrzucam link do filmiku z tego roku (najpierw krótki przejazd Jadranką, a wjazd na drogę prowadzącą na parking mw. od 6:20min), zjazd jest dość długi, nie wszystkie odnogi są oznaczone, więc czasem jazda na czuja, pochylenie drogi jakieś 13% w największym momencie):
Zejście na dół do zatoki jest oznaczone, tak jak zapisał Franz w swojej relacji, ale z parkingu górnego trzeba cofnąć się jakieś 50m i dalej wg szlaku, jest tabliczka kierująca i informująca o opłatach (20kn), które na dole mw. w połowie zatoczki pobiera pracownik Parku. Zejście na dół z robieniem zdjęć zajęło nam 35min, wejście 45min. Uwaga na żmije.