napisał(a) dora » 08.08.2006 17:45
Jeśli chodzi o Istrię to byłam w Umagu - piękne miasto. Niezbyt duże, ale nie było czasu by się tam nudzić przez te 2 tygodnie pobytu. W pewbym miejscu jest tam fragment piaszczystej plaży (a woda oczywiście tam brudna;/), tzn. piaszczysce wejście do morza, bo reszta to standardowo beton. Polecam Pule, do zwiedzania m.in Amfiteatr Arena. W Puli jest wiele ciekawych rzeczy, my mieliśmy przewodnika, był niezastąpiony. Kolejne miasto Rovinj - chorwacka Wenecja, przepiękne... Porec, byłam tam bardzo krótko, zwiedziłąm tam chyba tylko Kościół. Gdy się z niego wyjdzie i wyjdzie z uliczki, gdzie się do niego dochodzi ( jest tam taka ogromna brama wejściowa) i pójdzie w górę można trafić na lodziarnię, w której jej szef stara się opanowywać podstawy języka polskiego. Nas na wejściu przywitał słowami 'Skąd jesteście Katowice?' (albo to jedyne miasto, które kojarzy, albo Katowice często odwiedzają jego kawiarnię:) ) Już dokładnie nie pamiętam, ale w jednym z tych miast - Rovij lub Poreciu można kupić lane wino. Ludzie przyjeżdżają tam z butalkami po napojach i kupują, a potem na satkach zaczyna się szaleństwo

))
Według mnie na Istri jest bardzo podobnie jak na południu Chorwacji. Na pewno nie jest tam aż tak gorąco - temperatury są nieco mniejsze, no i prawie wszędzie widać, co jest oczywiste kulturę włoską.
Na pewno Ci się tam spodoba:)
Pozdrawiam!