napisał(a) Szymuś » 29.05.2011 19:53
Bocian napisał(a):Znaczy, że wewnątrz Strefy Schengen nie może być kontroli granicznej? Czy chociażby policyjnej na granicy? Ja miałem kontrolę policyjną na granicy polsko-czeskiej.
Kontrole graniczne w strefie Schengen są zawieszone, mogę być odwieszone w określonych przypadkach, występujących rzadko i raczej krótko (do tej pory były mistrzostwa w piłce, szczyty NATO lub G8). O tym jednak powszechnie raczej wiadomo bo jest ogłaszane.
Nie ma czegoś takiego jak policyjna kontrola graniczna - policja nie ma takich uprawnień i
nie może zabronić wjechania do danego kraju. Innego rodzaju kontrole przeprowadza natomiast Straż Graniczna danego kraju i ona może kontrolować na zasadach podobnych jak niegdyś na granicy, ale nie koniecznie na samej granicy, a na terytorium całego kraju.
W UE jest swoboda przepływu osób, dodatkowo jest to Schengen i nie słuchałbym pitolenia bzdur, że kogoś do kraju wewnątrz UE nie wpuścili. Nie ma czegoś takiego w UE. A kolega Kjediego może nie zrozumiał dokładnie co do niego mówili po "austriacku"