napisał(a) rynioo » 09.07.2006 10:54
KasiaN napisał(a):Opowiedz troche o samej miejscowości bo wcozraj lekarz troche przestraszył mojego męża. Powiedział że w Omisiu sa brzydkie plaże i mulista woda. Ja sie "oczytałam' na formum że tam jest przepięknie. I opowiedz tez o cenach za wynajem. Czy moze byc kłopot w szczycie jadąc bez rezerwacji (chyba że możesz cos polecic).
Pozdrawiam
Ja jestem Omiszem zachwycony.Przy czym odrazu zaznaczam,że nie mieszkaliśmy w żadnym Duce,Dugim Racie czy Marusci gdzie Jadranka przedziela apartamenty i morze,ale na samej starówce w Omiszu.
http://www.apartmani-hrvatska.com/osobnaen.asp?BR=3625
Cicha,spokojna i wąziutka uliczka.Gdy otwierałem okno to mogłem ręką dotknąć domu po drugiej stronie ulicy.Codziennie rano o 6 i 7 budziły nas dzwony okolicznego kościółka.Chleb kupowalismy w piekarni położonej na starówce a warzywa i owoce na targu przy głównej ulicy.A domowe winka i likery w przydomowych sklepikach.Mnie naprawdę ten apartament na starówce urzekl.Do tego przesympatyczni gospodarze..Na plażę jakieś 5 minut na piechotę.Sam Omisz wciśnięty w góry i polożony nad morzem i rzeką też bardzo mi się podoba.A po przejsciu jakiś 500 metrów i 2 tuneli jesteś w górach.
JEśli chodzi o plaże to głowna plaża miejska jest długa i szeroka.Nawierzchnia jest zwirowo piaskowa,natomiast po wejściu do wody jest piasek.Poza tym bardzo długo jest płytko.Jeszcze jakieś 150 metrow od brzegu woda siega do pasa.Dlatego też z racji podłoża i długiej płycizny jest to idealna plaża dla dzieci.Jeśli chodzi o przejrzystość wody to zapewne widziałem plaże gdzie jest ona bardziej przejrzysta,ale w Omiszu nie jest też tragedia.Najdalej co mi się udało wypłynąć to jakieś 300 metrow od brzegu,głebokość była tam ze 4 metry i wszystko było doskonale widać.Fakt,że gdy wieczorem chodziliśmy się kąpać to ta woda była barzdiej mętna ale podejrzewam,że to przez piaszczyste podłoże i cały dzień kąpieli wielu osób.Tu masz link ze zdjęciami plaż w Omiszu i okolicach.Zdjęcia opisane jako Omis to właśnie głowna plaża miejska.Omis Brzet to jakieś 20 minut na piechotę w stronę Makarskiej,można też tam podjechać autem.
http://www.omis-croatia.com/Foto_Omis_Plaze_en.aspx
Reasumując mi Omis bardzo sie podoba i ja mogę go szczerze polecić.
pozdrav