Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Hvar do Dubrovnika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Goniaa
Cromaniak
Z Hvar do Dubrovnika

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 01.05.2011 17:40

Na tegoroczne wakacje wybraliśmy wyspę Hvar - nie ukrywam, ze głównie dzięki wspaniałym relacjom Cromaniaków. Nie wiemy jeszcze gdzie się zatrzymamy, będziemy pewno improwizować na miejscu, szukać ładnych zakątków, a później apartamentu (lub w najgorszym wypadku na odwrót). Dwa razy nam się już udało (Krk i okolice Omisa) więc może i tym razem będzie OK.
Ale rozpisuję się, a mam pytanie.
Jakie są opcje zorganizowania sobie wycieczki z wyspy Hvar do Dubrovnika? tzn. czy promem bez samochodu, czy z samochodem? Jak to zrobić żeby było szybko i sprawnie? Da się?
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 01.05.2011 17:48

Ups...
:oops:
Nie doprecyzowałam, że chodzi o wycieczkę jednodniową - od raniuśka do ciemnej nocki.
Pozdrawiam
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 01.05.2011 18:36

Promem bez samochodu chyba się na jeden dzień nie da ... Bo jak tak patrzę na rozkład jazdy :D Jadroliniji to prom ze Stari Grad do Dubrovnika płynie od 9:45 do 18:30 :D
Tak że chyba pozostaje samochód ... :D
Pozdrav.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 01.05.2011 18:44

Chyba pozostaje ci prom + autko.
Promy z rana z Sucuraja masz np o 6.30 ;), 8.15 itp. -> Rozkłady_Drvenik-Sucuraj
Prom 35min. Z Drvenika pewnie ok 1,5-2 h do Dubrownika. No i potem jakimś ostatnim promem z Drvenika do Sucuraju.
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 01.05.2011 19:21

A może obok wersji " od raniuśka do ciemnej nocki"warto rozważyć opcje odwrotną , czyli od ciemnej nocki do raniuśka :).
Startujesz późnym popołudniem ścieżką zaproponowaną przez Cinnamon.Do Dubrovnika docierasz jeszcze późniejszym popołudniem :) i zaczynasz zwiedzanie. Potem spacery,lody, knajpki ,romantyczny zachód słońca a potem jeszcze bardziej romantyczny wschód.Zapewniam Cię,ze czas zleci jak z bicza strzelił. No a potem powrót na wyspę jednym z pierwszych promów.
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 01.05.2011 20:18

:D
Ta opcja z zachodem słońca ... i wschodem :D super, tylko dziecko musiałoby być komuś podrzucone.
A tak serio - bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i myślę, że jeśli się zdecydujemy, to taka opcja jak zaproponowała CinnamonGirl pewno wchodzi w rachubę. Tyle, że szybciutko trzeba będzie biegać po tym Dubrovniku, co by na prom zdążyć.
Nie namierzyłam samodzielnie :oops: rozkładów i czasu ile płynie prom i stąd moje problemy.
Dzięki :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.05.2011 23:03

Taki sam temat..: Hvar-Dubrovnik-Hvar...
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 02.05.2011 09:08

Dzięki Kasiu, nie znalazłam tego tematu wcześniej, choć szukałam.

Czyli ten pomysł, z zachodem i wschodem słońca który opisał też SVIBANJ zostanie jednak poddany pod rodzinną dyskusję :D
Oj zaczyna mnie kusić ten Dubrovnik nocą...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.05.2011 10:01

Goniaa napisał(a):Dzięki Kasiu, nie znalazłam tego tematu wcześniej, choć szukałam.

Czyli ten pomysł, z zachodem i wschodem słońca który opisał też SVIBANJ zostanie jednak poddany pod rodzinną dyskusję :D
Oj zaczyna mnie kusić ten Dubrovnik nocą...

I po drodze rozważcie Trsteno, a może nawet i mury Stonu....
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 02.05.2011 16:57

Goniaa napisał(a): ... Oj zaczyna mnie kusić ten Dubrovnik nocą...

Idź tą drogą Goniaa, idź tą drogą :).
Mieliśmy okazję spacerować po chorwackich miasteczkach późna nocą lub bladym świtem i wierz mi ,że są to niezapomniane wrażenia. I miasteczka jakby całkiem inne ...:)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 02.05.2011 17:09

Sama z chce po raz drugi odwiedzić Dubrownik (po drodze zatrzymać się w Stonie i Trsteno(aczkolwiek tu może sie męska cześć wycieczki lekko buntować aby płacić za oglądanie chwastów;)) i mam nadzieję że będziemy mieć na tyle sił aby posiedzieć tam az sie zacznie ściemniać i potem na zachód słońca wjechać autkami na górę Srd i znów jeszcze raz gdzieś zaparkować i pochodzić po Dubrowniku nocą.
Piszę o siłach bo jak byliśmy ostatnio w czerwcu to po 10h w 35 upale mieliśmy dość o 18 ;) ale moze namówię znajomych - zawsze można gdzieś przejść na plażę wypluskać się w zimnej wodzie ;) w ciągu dnia. W sumie wystarczy mi namówić jednego z kierowców - ci którzy ew będą chcieli wracać mogą wrócić drugim autem :D
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 02.05.2011 20:53

CinnamonGirl napisał(a): ... zawsze można gdzieś przejść na plażę wypluskać się w zimnej wodzie ;)

W zimnej wodzie ??? Zimną wodę to chyba raczej ciężko będzie znaleźć w Dubrovniku :)

A tak poważniej to jeszcze raz gorąco polecam. W 2010 zwiedzaliśmy Hvar "jak ludzie" a w 2011 te same miejsca (tylko dokładniej) nocą. Naprawdę powalające
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 02.05.2011 21:19

SVIBANJ napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a): ... zawsze można gdzieś przejść na plażę wypluskać się w zimnej wodzie ;)

W zimnej wodzie ??? Zimną wodę to chyba raczej ciężko będzie znaleźć w Dubrovniku :)

A tak poważniej to jeszcze raz gorąco polecam. W 2010 zwiedzaliśmy Hvar "jak ludzie" a w 2011 te same miejsca (tylko dokładniej) nocą. Naprawdę powalające

W czerwcu ;) przy 40 stopniach w słońcu woda która ma 22 stopnie jest wg mojego męża lodowata :) ba dla niego zimna była nawet ta w Egipcie która miała 26 stopni :D

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone