Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyraź poparcie dla aktywnego palenia!

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.05.2009 06:25

Niestety, sam już nie palę (od ponad 5 lat), ze względu na "wyczerpany limit", jak powiedział mój pan doctor-first-full-contact i chyba raczej już nie powrócę do tego wspaniałego nałogu... choć się nie zarzekam.
Rzuciłem palenie nie na zasadzie silnej woli, czy innych podobnych bzdur, ponieważ ci, którzy tak "pokonali" ten "paskudny nałóg" teraz najbardziej i najzacieklej gnębią palaczy i wymądrzają się i pokrzykują i trudno z nimi wytrzymać, bo są tacy "mocni", tacy "wspaniali" itc. , że aż się rzygać mi chce jak ich słucham.
Rzuciłem papierochy, posługując się metodą "jednego dnia", podkradzioną z literatury AA. Jest to w miarę bezbolesna i bezstresowa metoda.
Paliłem ok. półtorej paczki dziennie przez ponad 30 lat (od 7 klasy podst.)
Ale nie o rzucaniu, lecz o plusach palenia chciałem słów kilka skreślić:
Wiadomo nie od dziś, że jedną z najgroźniejszych przyczyn większości chorób są zaburzenia układu nerwowego i emocji oraz stress.
Więc spokój, wyciszenie i łagodność są źródłem długowieczności i dobrego samopoczucia i poczucia szczęścia oraz zadowolenia z życia!
A cóż lepiej wpływa na złagodzenie wzburzenia, na uspokojenie itp. niż papierosik!?
No, może relanium lub ewentualnie melisa lub ćwiczenie yogi.
Ale umówmy się: kto będzie chodził po mieście, do pracy, do sklepów (wszędzie tam, gdzie czeka na nas stress) z termosem z melisą. Lub kto będzie rozkładał na chodniku dywanik i wykonywał kilka assan (yoga) na obniżenie ciśnienia!? Obawiam się, że w naszym kręgu kulturowym - raczej nikt.
A relanium stanowczo bardziej szkodliwe jest od tytoniu!
To właśnie papierosik czy fajka są tym pozytywnym "wyciszaczem" (czyli uzdrawiaczem) na miarę naszych czasów!
A rak i inne choróbska płuc itp? No cóż. Po prostu jakość naszych fajek woła o pomstę do nieba i do Boga Indian.
Należy palić dobre gatunki.. choć o takie nie skażone chemią coraz trudniej.
pozdro dla wszystkich aktywnych!
:papa:
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 23.05.2009 10:43

janniko dlaczego piszesz,że niestety juz nie palisz?Z czystej ciekawosci pytam.
Poza tym uważam ,że silna wola(nie tylko przy rzucaniu palenia) nie jest bzdurą.Nie wszyscy "nawróceni" są zagorzałymi przeciwnikami palenia.Mnie osobiście rażą zachowania niektórych palaczy w jakichś tam sytuacjach.
Co do jakości naszych niektórych papierosów to masz rację:śmierdzi jakby fura gnoju przejechała stado tchórzy.
Na stresa pomaga np.muzyka,albo pobluzganie sobie w myśli na stresoroba
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.05.2009 11:39

to ja ewa napisał(a):Poza tym uważam ,że silna wola(nie tylko przy rzucaniu palenia) nie jest bzdurą.

Oczywiście, że nie jest. Ja też trenuję silną wolę: postanowiłem, że będę palił i słowa dotrzymam!

to ja ewa napisał(a):Na stresa pomaga np.muzyka,albo pobluzganie sobie w myśli na stresoroba

Podwójnie zbawienne działanie ma bluzganie z papierosem w ręku. :lol:

Pozdrawiam ludzi rozsądnych: palących i nie palących. :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 23.05.2009 12:11

Tylko takie palenie nie jest szkodliwe 8O

Obrazek

8O
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.05.2009 12:21

mirko napisał(a):Tylko takie palenie nie jest szkodliwe 8O

Obrazek

8O

He, he potrójny filter wydala zamiast nikotyny - tlen.
Ale kolega Mirko to dowcipniś, oj dowcipniś.

Całe szczęście, że nie palę papierosów. Nie chciałbym brać udziału jako drugi, trzeci i czwarty w tym dmuchaniu.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 23.05.2009 21:34

Ja też jak kolega janniko zaczęłam palić w wieku 14 lat;a ,że mam tolerancyjną mamcię to nie musiałam się z tym kryć gdzieś od 16 roku.
Rzuciłam bezpowrotnie jak zaszłam w ciążę z pierworodnym.Mąż pali do dzisiaj,ale nie przesadzam z dyskryminacją.Oczywiście pali na balkonie ,ale rozumiem Go,chociaż sama wyzwoliłam się z tego wstrętnego nałogu.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.05.2009 05:17

Przed rodzicami przestałem ukrywać fakt, iż palę, gdy miałem 20 lat. Wcześniej jakoś głupio było... he he .. takie czasy byli.. zresztą uważam to za in plus. Tolerancja jest dobra, ale nie w stosunku do małolatów (czyli do osób poniżej 19 roku życia).

Napisałem "niestety", bo palenie bardzo lubiłem... nie ma nic smaczniejszego, jak poranny papierosik przy kawusi... :?
Uważam, że palenie to całkiem fajny nałóg, o wiele lepszy i przyjemniejszy od dziesiątków innych akceptowalnych nałogów naszych czasów, włącznie z nałogowym pouczaniem innych i nałogowym "ulepszaniem" i "uzdrawianiem" świata!!! :twisted:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 24.05.2009 21:45

Mnie ta tolerancja wyszła na dobre,w końcu rzuciłam palenie,zakazy jednak są czasem mało skuteczne.Kiedy mama zauważyła że palę na strychu stwierdziła,że dla wszystkich będzie bezpieczniej jak zacznę robić to oficjalnie.
I nie palę już od 19 lat :)
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 25.05.2009 18:26

janniko napisał(a):... nie ma nic smaczniejszego, jak poranny papierosik przy kawusi... :?
Uważam, że palenie to całkiem fajny nałóg, o wiele lepszy i przyjemniejszy od dziesiątków innych akceptowalnych nałogów naszych czasów, włącznie z nałogowym pouczaniem innych i nałogowym "ulepszaniem" i "uzdrawianiem" świata!!! :twisted:

Fajnie wspomnieć ...przy kawusi
Dobrzez że to zostawiłem w 1993 bo nie miałbym szans u swojej połówki - warto było rzucić :roll:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 25.05.2009 20:12

najśmieszniejsze jest, że po ponad 9 latach od rzucenia palenia - śni mi się, że wróciłem i z lubością zaciągam się ulubionym swego czasu camelem ( w pierwszej chwili ) po czym zaczynam się wqurfiać na siebie samego, że tyle lat wytrwania poszło na śmietnik...
budzę się "zlany potem" z nerwów, ale jaka to później jest radocha, że to tylko sen ...
kurzoki na codzień obok mnie są obojętne osobniki, byleby nie wędziły otoczenia w "zamknionym" lokum i to jeszcze podłym "tytuniem", jak onego drzewiej zwano...

:cry: :cry: :twisted: :twisted: :P :P

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone