Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WROCLAW - ZAGREB - jak optymalnie/najtaniej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szybbkki
Odkrywca
WROCLAW - ZAGREB - jak optymalnie/najtaniej?

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 13.07.2008 08:29

Witam. Jak z Wroclawia dostac sie do Zagrzebia mozliwie najbardziej optymalna droga. Ze wzgledu na ceny przejazdu w Slowenii planuje jazde przez WEGRY.

Jak jezdzicie z Wroclawia do Bratyslawy?

Michal
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 13.07.2008 13:39

szybbkki napisał(a): Jak jezdzicie z Wroclawia do Bratyslawy?
Michal

Boboszów -> Olomuc -> Brno -> Bratysława.
Winiete na CZ kupisz na stacji w Zabrzeh, na SK na stacji przy granicy.
Opłatę w Słoweni możesz również inaczej ominąć, info znajdziesz na forum (przez Muerck lub starym przejsciem Spielfeld)

pozdrav
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 13.07.2008 13:53

Wlasnie spotkalem sie z opinia, ze ta droga jest bardzo kreta i lepiej leciec A4 nastepnie na Glubczyce. Jak jest w rzeczywistosci? Michal
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 13.07.2008 17:06

szybbkki napisał(a):Wlasnie spotkalem sie z opinia, ze ta droga jest bardzo kreta i lepiej leciec A4 nastepnie na Glubczyce. Jak jest w rzeczywistosci? Michal

W moim odczuciu kręte jest 10 km pomiędzy rozgałęzieniem dróg 11/43 a wsią Olszany - typowo górska droga z zawrotkami po 180 i więcej stopni, do przejchania spokojnie 40 km/h. Po polskiej stronie do granicy spokój i reszta w CZ też OK. Dalej do Bludowa wąsko ale prosto, potem do Zabreh odcinki szerokie i juz przed Mohelnicami robione odcinki autostradowe.
Imo nie warto nadkładać drogi, decyzja należy do Ciebie :)
Gdybyś pojechał przez Boboszów to zaraz za przejściem nie skręcaj w lewo na 11/43 (Kraliky) tylko leć prosto przez Borikowice - 7 km i jedno miasto bliżej.

pozdrav
szybbkki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) szybbkki » 13.07.2008 19:44

Wlasnie przeanalizowalem droge. W porownaniu do mojej pierwotnej wersji okolo 60-70 km do nadlozenia. Faktycznie wydaje mi sie rowniez ze nie warto nadkladac... i wybiore ten wariant.

Czy probowales kiedys jechac droga 43 przez HRADEC nad Svitavou? Jest okolo 30 km blizej do Brna? Czy jednak lepiej pozostac przy drodze - jadac przez OLOMOUC?

Michal
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 13.07.2008 20:13

szybbkki napisał(a):Czy probowales kiedys jechac droga 43 przez HRADEC nad Svitavou? Jest okolo 30 km blizej do Brna? Czy jednak lepiej pozostac przy drodze - jadac przez OLOMOUC?

Jechałem. I wycieczka tą trasą ma tylko jedno uzasadnienie - niekupowanie winiety w CZ. Tak jechałem rok temu, ale to jadąc przez A i Slo, wystarczy zjechac na 7 km na drogę równoległą za Brnem.
W Twoim przypadku, gdy z Brna jedziesz na Bratysławę i winietę będziesz kupował, to te 30 km w terenie będzie Cię kosztować znacznie więcej czasu potrzebnych na ich pokonanie. IMO z winietą maksymalnie długo po autostradach i wal na Ołomuniec.

pozdr
Forr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forr » 13.07.2008 20:14

szybbkki napisał(a):Czy probowales kiedys jechac droga 43 przez HRADEC nad Svitavou? Jest okolo 30 km blizej do Brna? Czy jednak lepiej pozostac przy drodze - jadac przez OLOMOUC?

Jechałem. I wycieczka tą trasą ma tylko jedno uzasadnienie - niekupowanie winiety w CZ. Tak jechałem rok temu, ale to jadąc przez A i Slo, wystarczy zjechac na 7 km na drogę równoległą za Brnem.
W Twoim przypadku, gdy z Brna jedziesz na Bratysławę i winietę będziesz kupował, to te 30 km w terenie będzie Cię kosztować znacznie więcej czasu potrzebnych na ich pokonanie. IMO z winietą maksymalnie długo po autostradach i wal na Ołomuniec.

pozdr
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 28.07.2008 09:03

Podłączę się do tematu, bo Bratysława jest dla mnie punktem przelotowym, chociaż trasę przez Czechy wyobrażałem sobie trochę inaczej (niż przedstawiona przez poprzedników).
Jazda będzie odbywała się w godzinach prawie nocnych, dlatego też myślałem, że pojadę z Wrocławia (cała podróż z Poznania) na Kudowę - Nachod, gdzie następnie:

1. W Nachod skręcam w lewo (chyba droga nr 14), dalej Svitavy - Brno - Bratysława

2. lub jadę z Nachod do Hradec Kralove, dalej Svitavy itd.

3. Do Hradec Kralove, walę w dół na autostradę do Brna i omijam Svitavy,

albo
4. Boboszów - Olomouc - Brno - Bratysława

Który wariant najlepszy? Przez Boboszów chyba ok. 40km krócej.
dorasoft
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorasoft » 28.07.2008 10:06

kincior nie ma sensu w Polsce kręcić na Nachod i w Czechach wracać z powrotem do Svitav, lepiej wariant 4 prościutko na południe przez Boboszów, droga dobra i o wiele mniejszy ruch pojazdów.

pozdrawiam
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 02.08.2008 19:19

dorasoft napisał(a):kincior nie ma sensu w Polsce kręcić na Nachod i w Czechach wracać z powrotem do Svitav, lepiej wariant 4 prościutko na południe przez Boboszów, droga dobra i o wiele mniejszy ruch pojazdów.

pozdrawiam

Ale trasa będzie pokonywana poźno wieczorem, a nawet w nocy. Dlatego też nie wiem, czy dobrze się będzie jechało przez Boboszów po krętych drogach. Żebym gdzieś niechcący nie wyskoczył w przepaść. :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.08.2008 13:30

FAQ-Dojazd z zachodniej Polski-TRASA NR 2.
OPTYMALNA!!!!!

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi