Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem z Poreća

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MattiM
Podróżnik
Wróciłem z Poreća

Nieprzeczytany postnapisał(a) MattiM » 08.09.2006 23:13

Byłem pierwszy raz w Chorwacji, ktoś mi wcześniej napisał, że jak raz pojadę, to będę chciał tam wrócić. Prorok, czy co? :lol: Ja już chcę wracać! Jeśli macie jakieś pytania, chętnie odpowiem.
Natashaa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natashaa » 09.09.2006 08:14

Witaj!!Jaką trasą jechałes?jak ceny w Porecu?pogoda? :lol: niedługo wybieram się do Chor więc każda informacja jest dla mnie cenna.... :roll:
Pozdrawiam!
MattiM
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MattiM » 10.09.2006 12:52

Trasa : Cieszyn-Brno-Wiedeń-Graz-Klagenfurt-Ljubljana-Koper-Poreć. Zero korków, których trochę się obawiałem. Odradzam jechać przez Maribor (opłaty za autostradę). Droga z Klagenfurtu na Słowenię super, piękne widoki na Alpy. Jeśli chodzi o ceny, to niestety wszystko jest droższe niż u nas, szczególnie żywność i piwo. Ale i tak wszystko rekompensują widoki i czysta woda w Adriatyku. Bałem się o pogodę, a tam lato w pełni. 30 stopni, pierwszy raz w życiu opalałem się i kąpałem w morzu we wrześniu :lol:
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 11.09.2006 13:46

Ja tez byłem w POrecu i mnie to miasteczko nie przekonało, duzo bardziej podobało mi sie na poludniu.
Trasa: Wroclaw-Głuchołazy-Wiedeń-Klagenfurt-Ljubjana-Koper. około 1000 km, czas jazdy (13 godzin + godzinna drzemka w okolicah Klagenfurtu ) wyjazd w sobote wieczorem, nastepnym razem pojechałbym przez Maribor i Ljubjane, lepsza droga, krócej, fakt, że troche więcej wychodzia za autostarde.
Potwierdzam, że na trasie Ljubjana-Klagenfurt są śliczne widoki
MattiM
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MattiM » 13.09.2006 12:51

Ja zwiedziłem zachodnie wybrzeże Istrii i wg mnie najładniejszym miastem jest Rovinj. Poreć też jest ok., szczególnie Decamenus. Vrsar i Umag to małe spokojne miasteczka, a Pula to amfiteatr. Do Poreća miałem ok. 1.300 km, przejechałem ten dystans w 19 godz. + nocleg w hotelu za Brnem. Dla mnie jazda to już urlop i lubię podziwiać widoki. Zatrzymałem się również w Postojnej na zwiedzanie jaskini. Super wrażenia, polecam. :lol:
Lukalago
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lukalago » 13.09.2006 14:41

Witam, również w tych rejonach polecam Rovinj, jest tu wszystko czego dusza zapragnie, wspaniałe stare miasto nie bez powodu nazywane mini Wenecją. Plaże usytuowane 2km i dalej od miasta, ciągną się przez następne kilka km., przy czym bardzo zróżnicowane. Każdy znajdzie taki kawałek plazy jaki mu odpowiada (żwirek, skały, a nawet mocno zielona trawa). Bardzo dużo zieleni, lasów i miejsc do uprawiania sportów. 4km od centrum, nad samym morzem znajduje sie super ośrodek wypoczynkowy Amarin. Basen ze slizgawką z widokiem na morze, miejsce do gry w siatkę, piłkę, (wszystko za FREE!). Z ośrodka za 15kun można wrócić wodną taksówką do samego centrum Rovinj.
Polecam każdemu to miasto bo jest urocze i niepowtarzalne :)
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 17.09.2006 11:23

Polecam Porec. Świetne miejsce wypadowe, jeśli ktoś lubi wycieczki. Osobiście byłem w Postojnej, Puli, Wenecji i w Plitvicach.
malmika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malmika » 17.09.2006 13:30

Polecam Porec. Świetne miejsce wypadowe, jeśli ktoś lubi wycieczki. Osobiście byłem w Postojnej, Puli, Wenecji i w Plitvicach.

nic dodoć, nic ująć - najlepsze miejsce wypadowe !!!
solok
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solok » 21.09.2006 19:43

Ja też właśnie wróciłem z Istrii. Przedtem, w 2002r. byłem koło Trogiru. Tym razem siedzibę miałem we Vsarze i wypady robiłem z tego miasta do Puli, Rowinji, Umagu, Motovum (polecam), Buji, Nivigrada (polecam), Porecia, Pazina, Vodnian, nad zelew Limski i innych pomniejszych miejscowości. Wenecję odwiedziłem podróżując statkiem z Porecia. Wybrałem sie również do Postojnej (w obie strony 300 km). W jaskinii (jamie) niby nie wolno robić zdjęć jednak większość pstryka i nikt się nie czepia. Na końcu nawet pozwalają w jednej z sal robić ich do woli.
Mimo braku wcześniejszych informacji ma forum o drodze przez Triest zdecydowłem sie na te Włochy i nie żałuję. Jadąc do Postojnej też jechałem przez Słowenię i myślę, że obie drogi są tak samo dobre. Ze Szczecina na Istrię jechałem przez Niemcy, Salzburg, Villach, Triest (opł. za autostradę we Włoszech-8 euro), Koper - 1400 km. W jedną stronę podróż z noclegiem we Flachau Austria (50 euro ze śniadaniem, 2 osoby) i przejazd drogą alpejską od Radstadt do Rennweg a z powrotem od 5 rano do 23. Korków praktycznie niewiele oprócz miejsc gdzie trwają roboty drogowe i tunelowe. Pogoda na "4" - miałem trzy dni deszczowe i zimne, jak na ten rejon w okresie od 9 do 20 września to nienajlepiej.
Ogólnie widoki piękne, ceny wysokie - kilo winogron 30 kn (1 euro to 7,25 kuny), piwo beczkowe 0,5 l 18 kun, internet za 10 minut 7 kun - wrażenia pozytywne, fotek zrobiłem na 3,5 tony.
Polecam ten kraj choć osobiście już chyba tam nie pojadę. Wolę Grecję, nawet jej północną część Chalkidiki.
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 21.09.2006 20:56

We Flachau. To miasteczko i okolice(altenmarkt) są wspaniałe!!!:):)

RBK
beata0610
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata0610 » 27.02.2007 23:25

Lukalago napisał(a):Witam, również w tych rejonach polecam Rovinj, jest tu wszystko czego dusza zapragnie, wspaniałe stare miasto nie bez powodu nazywane mini Wenecją. Plaże usytuowane 2km i dalej od miasta, ciągną się przez następne kilka km., przy czym bardzo zróżnicowane. Każdy znajdzie taki kawałek plazy jaki mu odpowiada (żwirek, skały, a nawet mocno zielona trawa). Bardzo dużo zieleni, lasów i miejsc do uprawiania sportów. 4km od centrum, nad samym morzem znajduje sie super ośrodek wypoczynkowy Amarin. Basen ze slizgawką z widokiem na morze, miejsce do gry w siatkę, piłkę, (wszystko za FREE!). Z ośrodka za 15kun można wrócić wodną taksówką do samego centrum Rovinj.
Polecam każdemu to miasto bo jest urocze i niepowtarzalne :)

Witam!
Wybieram się w tym roku do Rovinji,na Amarin.
Proszę o info na temat tego miejsca.Jaka jest infrastruktura na miejscu?
sklepy?rozrywka?
wielkie dzięki!
Pozdrawiam
podaje na wszelki wypadek mój mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.02.2007 10:13

beata0610 napisał(a):Witam!
Wybieram się w tym roku do Rovinji,na Amarin.
Proszę o info na temat tego miejsca.Jaka jest infrastruktura na miejscu?
sklepy?rozrywka?
wielkie dzięki!
Pozdrawiam
podaje na wszelki wypadek mój mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Rowy to bardzo ladne typowe chorwackie nadmorskie stare miasteczko ktore ma wszystko to czego bedziesz potrzebowac
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 08.05.2007 19:27

Nie chcę mnozyc podobnych tematów więc tutaj sobie pozwolę coś skrobnąć.

W piątek byłem w Poreciu. Lało. Z przerwami na oberwanie chmury.
Długi weekend zacząłem weselem pod Krakowem - z licznymi perypetiami - potem kilka dni we Włoszech - z licznymi perypetiami - by na koniec wylądować w Cro.

Najlepsza z Żon w piątek zakomunikowała, że ona musi do Porecia, bo tam na pewno jest slońce (tak mówiła spotkana rodaczka na San Pietro w Wenecji), a w ogóle to lody tam mają najlepsze na świecie.

Podweneckie Caorle pożegnało nas deszczem i po dwustukilkudziesięciu kilometrach przywitał nas Poreć. Zalany, ale woda a nie słońcem.
Przygotowaliśmy zawczasu ciuchy dla dzieciarów na zmianę i udaliśmy się powspominać wakacje 2000. Oczywiście wizyta w bazylice Eufrasjieva, oczywiście spacer po porcie i promenadzie. Woda cieplusieńka, ale tylko ta w morzu, z nieba była całkiem nieciepła za to wydawało się jej być znacznie więcej niż tej po drugiej stronie brzegu. Na osłodę oprócz oczywiście samego miasteczka i fali wspomnień nagrałem mewy "kłócące się" o kalmara czy cóś takiego na promenadzie właśnie, nawet czarny atrament był! Potem obiead i pljeskavica czyli niebo w gębie no i lody.

Lody w Poreciu to coś wyjątkowego. Najlepsze na świecie. Lodu u rodziny Hasimi to poezja podana w cyrkowy sposób. Poza tym, że Sabrik zmężniał od roku 2000 o jakieś 25 kilogramów :) nic się nie zmieniło. No może jeszcze wesołe zaproszenie. Kiedyś wołali: "Kwaśniewski, Wałęsa, niech żyje! Chodźcie Polaki miliarderzy na lody!" teraz wołają "Kaczyński" dziwnie się przy tym usmiechając. Nadal problemem jest odebranie swojego loda, bo ten lata po całej slasticiarni widowiskowo, kugle lodów przed trafieniem do wafelka fruwają w górę i na boki wyrzucane i łapane własnie przez Sabrika i kompana o nieznanym mi imieniu. Rewelka. Zamwiasz loda, pokazując na smak opisany jako "Jagoda" i mówisz "jagoda" na co lodziarze oburzonym głosem "truskawka! Po polsku mówi się truskawka!" Nie fajnie i sympatycznie? Dzieciary moje stały z rozdziawioną gębą podobnie zresztą jak Najlepsza z Żon.

No dobra, ja też :) Ale tylko troszkę, zdjęcia zrobiłem! Wrzucę przy sposobności.

Na koniec jeszcze jeden miły w sumie akcencik. Wracamy sobie do auta a tu jakiś starszy pan cos klepie w elektroniczny notes. O co chodzi pytam grzecznie i okazuje się, że usiłując zminimalizować ilość wody wlewającą się do auta przy otwarciu drzwi nie zwróciłem uwagi, że staję na płatne miejsce do parkowania. Skończyło się na drobiazgowym pouczeniu co i jak i życzeniu przyjemnej podróży.

Za siedem lat znowu pojedziemy, sprawdze tylko rpognozę ...
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 09.05.2007 18:06

JasioJasio napisał(a):Lody w Poreciu to coś wyjątkowego. Najlepsze na świecie. Lodu u rodziny Hasimi to poezja podana w cyrkowy sposób. Poza tym, że Sabrik zmężniał od roku 2000 o jakieś 25 kilogramów :) nic się nie zmieniło. No może jeszcze wesołe zaproszenie. Kiedyś wołali: "Kwaśniewski, Wałęsa, niech żyje! Chodźcie Polaki miliarderzy na lody!" teraz wołają "Kaczyński" dziwnie się przy tym usmiechając. Nadal problemem jest odebranie swojego loda, bo ten lata po całej slasticiarni widowiskowo, kugle lodów przed trafieniem do wafelka fruwają w górę i na boki wyrzucane i łapane własnie przez Sabrika i kompana o nieznanym mi imieniu. Rewelka. Zamwiasz loda, pokazując na smak opisany jako "Jagoda" i mówisz "jagoda" na co lodziarze oburzonym głosem "truskawka! Po polsku mówi się truskawka!" Nie fajnie i sympatycznie? Dzieciary moje stały z rozdziawioną gębą podobnie zresztą jak Najlepsza z Żon.

No dobra, ja też :) Ale tylko troszkę, zdjęcia zrobiłem! Wrzucę przy sposobności.

Gdzieś był już poruszany temat z lodami i parę osób opisało podobne występy lodziarzy-żonglerów-cyrkowców :lol:
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 11.05.2007 21:06

saturn_18 napisał(a):Gdzieś był już poruszany temat z lodami i parę osób opisało podobne występy lodziarzy-żonglerów-cyrkowców :lol:

Wspomniani lodziarze z Porecia to prawdziwi sztukmistrze. Również widziałem ich show. Człowiek nie myśli o cenie za te smakołyki :wink: Jesli, ktoś widział podobne wyczyny w innych miastach to proszę o wpis.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone