Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wodospady rzeki KRK czy Plitwickie Jeziora?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
raindrop
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) raindrop » 09.05.2010 12:18

Co jest bardziej godne polecenia... wodospady rzeki KRK czy Plitwickie jeziora.? Chce wybrac sie do jednego z tych miejsc ale nie wiem ktore wybrac...prosze o pomoc
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 09.05.2010 12:53

Wielkanoc czy Boże Narodzenie?
Dla mnie zdecydowanie Plitvice, chociaż w Krka można się kąpać. Zależy ile masz czasu i czy lubisz dużo chodzić. A może tu i tu? Plitvice doskonałe jako przystanek w podróży na południe Dalmacji.
pumczyk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumczyk » 09.05.2010 13:04

W Krka bylem i bylo swietnie ! Jak pojechalismy rano tak wrocilismy po poludniu :) mozna sie kapac, widoki zarypiaszcze :) w ogole jak dla mnie świetnie było...jeden minus bylismy w sierpniu dokladnie nie pamietam ale miedzy 2 a 17 i było mega duzo ludzi ale kazdy mogl sie rozlozyc bo bylo duzo miejsca.

Generalnie dojezdzasz do Krka, jest parking zostawiasz sobie auto(w tamtym roku za parking sie nie placilo), potem kupujesz bilet i idziesz do autobusow ktore czekaja zeby zawiesc turystow na dol. Potem wysiadka autobusy zawracaja i zaznaczynasz marsz do wodospadow i super widokow :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.05.2010 14:54

Super widoki to są w górnym biegu rzeki.
Co kto woli. :)

Btw. strach pomyśleć, co będzie, jak wszyscy którzy tam jeszcze nie byli zaczną zadawać tu pytania...
Poczytajcie bliźniacze tematy- a przecież dopiero co zostały założone.
Ostatnio sporo było napisane na temat Krki i Plitvic.
JAR25
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAR25 » 09.05.2010 20:11

Ja uwielbiam Plitvickie Jeziora. Byłem tam już 6 razy a w najbliższy piątek wyruszam tam po raz 7. Dla mnie jest to miejsce magiczne.
raindrop
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) raindrop » 09.05.2010 20:57

Obawiam się ,że nie uda mi się odwiedzić i Plitwickich Jezior i Wodospadów z powodu ograniczeń czasowych... a nie chciałabym spędzić pół urlopu w samochodzie... wiem że oba te miejsca są bardzo piękne więc dlatego nie wiem na które z nich się zdecydować :wink:
przepraszam za zaśmiecanie forum ,ale szukałam podobnych wątków i niestety nie znalazłam a bardzo zależało mi na odpowiedzi :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.05.2010 21:28

Bo też nikt nie da Ci odpowiedzi co lepsze- tak na 100%...
Każdy ma swoje zdanie.
Druga sprawa to fakt, ze to dwa całkiem inne wrażenia i inne miejsca.
Łączy je tylko woda i wodospady. :lol:
Wiesz co jest najlepsze?
Zobaczyć najpierw jedno- łatwiej osiągalne (z reguły Plitvice, bo po drodze nad morze) a potem drugie. Wtedy zobaczysz, że samemu też nie jest łatwo ocenić co było faktycznie lepsze.
Zwłaszcza gdy jakieś okoliczności (np. pogodowe) sprawią, że pobyt w którymś parku będzie mniej fajny niż się oczekiwało.

Mnie np. Plitvice się podobały ale dlatego, że byłem tam w końcu kwietnia- bez tłumów- a to ma dla mnie duże znaczenie (jak na pierwszy pobyt w tym miejscu- to był to strzał w dychę.
Natomiast dzikie tłumy w Krce mnie zwyczajnie odstraszyły i dopiero jak znalazłem swój cichy kąt koło kanionu nad jeziorkiem z dala od tego zgiełku masówki, to stwierdziłem, że jednak więcej mozna zrobić w Krce niż w Plitvicach- coś poza wytyczonym zwiedzaniem (popływać z czystej słodkiej wodzie i poużywać kajaka- wybrać się na wycieczkę wodą- bez regulowania tej przyjemności przez kogokolwiek, bez biletów, ograniczeń itd.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.05.2010 21:33

raindrop napisał(a):Obawiam się ,że nie uda mi się odwiedzić i Plitwickich Jezior i Wodospadów z powodu ograniczeń czasowych...

Zacznij od najważniejszego - skąd i dokąd jedziesz?
Plitvickie są bliżej, można zaplanować tam jednodniową przerwę w podróży do/z Polski.
Jeżeli lądujesz w Dalmacji - łatwiej ci do Krka zrobić wypad.
A, najlepiej - rzuć monetą.
I tak wrócisz - czy tu, czy tu - zajrzysz za drugim razem.

Albo za trzecim ... :wink:
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 10.05.2010 07:00

Też stałam przed takim dylematem i wybrałam Plitvice w drodzie powrotnej z urlopu (mimo ze od miejsca wypoczynku do wodospadów Krka miałam 40 km). Zdecydowały względy finansowe. Wczytujac sie w opis wodospadów Krka wyszło mi ze aby je dobrze zwiedzic oprócz biletu wstępu musiałabym jeszcze zakupić za prawie drugie tyle rejs stateczkiem. W Plitwicach w ramach biletu wstępu miałam i kolejkę i stateczki.
Jak Plitvice polecam trasę H przeznaczona na 4-6 h zwiedzania.

Może kiedys przyjdzie jeszcze czas na zwiedzienie tych drugich.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.05.2010 08:16

A ja polecam na pierwszy raz Kravica!

pzodro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2010 08:41

CinnamonGirl napisał(a):Też stałam przed takim dylematem i wybrałam Plitvice w drodzie powrotnej z urlopu (mimo ze od miejsca wypoczynku do wodospadów Krka miałam 40 km). Zdecydowały względy finansowe. Wczytujac sie w opis wodospadów Krka wyszło mi ze aby je dobrze zwiedzic oprócz biletu wstępu musiałabym jeszcze zakupić za prawie drugie tyle rejs stateczkiem. W Plitwicach w ramach biletu wstępu miałam i kolejkę i stateczki.
Jak Plitvice polecam trasę H przeznaczona na 4-6 h zwiedzania.

Może kiedys przyjdzie jeszcze czas na zwiedzienie tych drugich.

I my tak zrobiliśmy ,na zakończenie urlopu Plitvice w drodze powrotnej ,warto było,widoki niezapomniane pomimo tłumów ,ale to nas nakręciło na ponowne wakacje w tym pięknym kraju
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 10.05.2010 16:51

janniko napisał(a):A ja polecam na pierwszy raz Kravica!

pzodro

w tym roku mam plan je odwiedzić :)
raindrop
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) raindrop » 10.05.2010 18:53

Jadę do Rogoznicy w Dalmacji...
Chyba jednak zdecyduje się odwiedzić Plitwice w drodze powrotnej do domu...
Mam nadzieję że za rok uda mi się zobaczyć wodospady :)
Dzięki za informacje...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.05.2010 19:15

Zrób jedno i drugie . PN Krka jako wycieczkę z Rogoźnicy(przerywnik ze słodką wodą w trakcie pobytu) a Plitvice po trasie(tam lub z powrotem).
Kravica to może jak będziesz nieco na południu.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone