Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wjazd do Dubrovnika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mania9
Autostopowicz
Wjazd do Dubrovnika

Nieprzeczytany postnapisał(a) mania9 » 07.06.2011 14:53

Z góry przepraszam jeśli nie wcelowałam w podforum - jestem nowa:)

Mamy apartament w okolicach Splitu, ale koniecznie chcemy zwiedzić też Dubrovnik. Spotkałam się gdzieś z opinią, że bardzo trudno się po tym mieście poruszać samochodem, są problemy z parkingiem itd, i że lepiej dotrzeć do Dubrownika promem/tramwajem wodnym.

Pytanie do doświadczonych - czy da się (a przede wszystkim - czy jest sens) zostawić samochód gdzieś wcześniej, (na parkingu na trasie ale w miarę blisko) i dopłynąć wprost na stare miasto Dubrovnika?
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 07.06.2011 15:27

Jedź normalnie do samego Dubrownika, przy samym centrum masz duży wielopoziomowy parking (płatny). Dwa lata temu miałem te same obiekcje, i zostałem z nich skutecznie wyleczony przez forumowiczów.
Nie powinnaś mieć miejsca z zaparkowaniem samochodu.
sword32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sword32 » 07.06.2011 16:01

Witaj,
W Dubrovniku najwięcej ludzi jest w weekendy ponieważ pojawia się wtedy sporo weekendowych turystów i wtedy kiedy jest brzydka pogoda ponieważ ludzie uciekają z plaż i jadą zwiedzać, miej to na uwadze. Ja szukałem miejsca do parkowania około 30 minut.
Powodzenia,
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 07.06.2011 16:38

Oczywiście jedźcie do samego Dubrownika. Polecam parking blisko murów, aby łatwiej było Ci się zorientować gdzie to jest to wklejam zdjęcie ( parking jest widoczny za słupem kolejki ) tutaj namiary GPS na niego: Parking w Dubrovniku: N 42.64246 E 18.11096

Obrazek

a poniżej link do naszego całodniowego pobytu w Dubrovniku, może pomoże w organizacji czasu i nie tylko :)
forum/viewtopic.php?p=653054&highlight=#653054

Pozdrawiam
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 07.06.2011 18:47

Też polecam ten wielopoziomowy - słońce auta nie nagrzało, do starówki jakieś 600 m spacerkiem
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 07.06.2011 20:43

A podpowiedzcie w którym miejscu jest ten wielopoziomowy parking, jak do niego dojechać i ile kosztuje ?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 08.06.2011 08:31

jaceek1 napisał(a):A podpowiedzcie w którym miejscu jest ten wielopoziomowy parking, jak do niego dojechać i ile kosztuje ?

Od samego wjazdu do Dubrownika są znaki kierujące na ten parking. Na pewno go znajdziesz. Jeżeli dobrze pamiętam to po zjeździe z magistrali dojeżdża się do krzyżówki ze światłami. Następnie skręca się w lewo i za jakiś czas w prawo. Naprawdę jest to dobrze oznakowane. Co do kosztu za godzinę to dokładnie nie pamiętam. Wydaje mi się, że to było 15 kun za godzinę.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 08.06.2011 08:38

jaceek1 napisał(a):A podpowiedzcie w którym miejscu jest ten wielopoziomowy parking, jak do niego dojechać i ile kosztuje ?

Parking jest tu, a tutaj cennik
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 08.06.2011 08:51

W miarę możliwości postaraj się być tam wcześnie rano,wtedy zaparkujesz nawet w porcie jak ja.
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 08.06.2011 20:20

Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedź która przyda się na pewno nie tylko mnie. Pozdrawiam
(Kojarzę to miejsce 3 lata temu był tam plac budowy)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 08.06.2011 21:22

jedyny "problem" z tym parkingiem to.....automat nie przyjmuje "grubych" nie pamiętam ale chyba chodziło o 100 kun i zapłaciłem przy wyjeździe - w budce przy szlabanie

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone