Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winnice na półwyspie Peljesac!!Proszę o INFO!!

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
IlonaNowa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) IlonaNowa » 10.07.2008 21:30

potomje-winiarnia u Matusków...super piwnica i duży wybór trunków w rozsądnych cenach (butla dingaca 2004 r 90 kn).polecam!pozdrav
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 12.07.2008 20:29

Wspaniały temat :D również mi się przydadzą te informacje. Słyszałam, że większość produkowanych w Chorwacji win, to wina wytrawne w których nie gustuję :? w związku z tym mam pytanie, jakie nie wytrawne winka na Peljesacu polecacie :?:
walgos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) walgos » 12.07.2008 21:11

Rok temu w winiarni Rosa w miejscowości Kuna Peljeska na Peljesacu( po lewej stronie po wjechaniu do miejscowości ) kupiłem wino czerwone i słodkie za 80 kun ( 11 euro)- było pyszne, bez siarczanów. Jedno z najlepszych słodkich win jakie piłem. Można było degustować!! Tam są wspaniałe piwnice z beczkami z winem. Warto odwiedzić.
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 01.09.2008 08:56

No więc mała fotorelacja z wycieczki na Peljesac.
Wszystkie zacniejsze winiarnie po drodze do Potomje oznaczone są brązowymi drogowskazami na których jest nazwisko właściciela.

Na dobry początek wypada zatrzymać się w Ston na świeżą ostrygę.
Obrazek

Byliśmy dość wcześnie więc u Milosza nie kosztowaliśmy:
Obrazek
Obrazek

Pojechaliśmy więc od razu do miejsca docelowego:
Obrazek

Największa winiarnia w Potomje: Dingacz. Same zacne wina. Zarówno w przystępnych cenach leżakowane w stalowych kadziach jak i te dość drogie z dębowych beczek. Bardzo miła obsługa, profesjonalna degustacja z opowieścią o produkcji każdego z win.
Obrazek
Obrazek

Winiarnia u Indijana, tutaj trzeba obowiązkowo sie pojawić. Sam winiarz wspaniały starszy jegomość kiedy usłyszał że jesteśmy z polski bardzo miło nas przyjął, niezykle cieszył sie z odwiedzin. Szkoda że nie rozmawiał po angielsku, wtedy zapewne dłużej byśmy zabawili. Istniała jednak bariera językowa. Całkiem niezłe winka szczególnie dla smakoszy czegoś słodszego a jeszcze lepsze rakije również smakowe. Sama winnica to po prostu świątynia. Koniecznie również należy skosztować wina ze sławnej samoobsługowej beczki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Matuszko również bardzo dobre wina, szczególnie polecam Postup, coś dla miłośników długich głębokich win wytrawnych. Jest również wino białe Poszip. Wypada spróbować jednak jak dla mnie jest to bardzo kiepskie wino. Na Peliesacu radze skupić sie na winach czerwonych. Oczywiście degustacja obowiązkowa. Oprócz win swoich u Matuszko mamy również przegląd innych winiarzy półwyspu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Winiarnia Madirazza. Pani nie zaproponowała degustacji, zakupiliśmy jednak kilka sztuk wina z czerwoną nalepką. Nie polecam win litrowych kapslowanych tańszych. Przystępnej jakości są natomiast te w standardowych butelkach korkowanych, ceny przystępne. Daleko jednak tym winom do Dingacza.
Obrazek
Obrazek

Obowiązkowo w Potomje trzeba zokupić domową Oliwę z oliwek, tą samą którą Makłowicz wychwalał przygotowująć tu Hubotnicę popijając winem od Indijanina.
Obrazek
Obrazek

Droga powrotna. Bardzo polecam odwiedzić winiarnie u Tomasevicia. Również miła obsługa i degustacja i wina tak dobre że ciężko wybrać coś do domu, tymbrdziej że w samym Potomje budżet został juz mocno szrpnięty. Przed domem niepowtarzalny klimat Chorwackiej winiarskiej wioski, aż chce sie zasiąść przy stoliczku z pysznym Plavacem od Tomasevicia. Warto odwiedzić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnim odwiedzonym przez nas winiarzem był Bartulović. Jak zwykle obsługa na poziomie, wina schłodzone do odpowiednich temperatur, jednak bez rewelacji. Białe nie godne uwagi, Czerwone słabsze niż u poprzednich winiarzy. Idąc do tego pana przechodzi się przez pola winogron i chćby dla tego widoku warto go odwiedzić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodatkową atrakcją wycieczki dla wszystkich lubiących jazdę samochodem jest droga do Potomje. Ja jestem miłośnikiem kręcenia kółkiem i ciekawych, nie monotonnych tras a ta z pewnością do takich należy
Obrazek

Zakupy uważam za udane i na prawde polecam odwiedzić te miejsca.
Obrazek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.09.2008 20:32

Kolego Pawle. Czy kolega wyszedł z Winiarni o własnych siłach czy kolegę wyniesiono. Jakoś nie mogę sobie tego uzmysłowić.
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 02.09.2008 07:05

darek1 napisał(a):Kolego Pawle. Czy kolega wyszedł z Winiarni o własnych siłach czy kolegę wyniesiono. Jakoś nie mogę sobie tego uzmysłowić.

hehe :):)
łatwo nie było, zważywszy że to ja byłem kierowcą więc jeśli chodzi o degustacje to metodą posmakuj - wypluj, NIESTETY,
Ale po wyjściu od Indijanina , po degustacji 5 rodzajów win, 4 rodzajów rakiji i kilku rodzajów likieru, gdzie samemu sie nalewa ile sie chce:) dziewczyny były juz tak wesołe i lekko rozmiękczone iż byłem blisko podzielenia wycieczki na dwie osobne grupy: one i ja ;)
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 05.09.2008 19:46

Paweł i Kasia napisał(a):Ale po wyjściu od Indijanina , po degustacji 5 rodzajów win, 4 rodzajów rakiji i kilku rodzajów likieru, gdzie samemu sie nalewa ile sie chce:)

Po dacie postów widzę, że relacja "winnej " wycieczki dotyczy ostatniego miesiąca, więc zadziwiło mnie zdjęcie i informacje o wizycie u Idijana w POtomje , bo ja tez tam byłam i byłam niemiło zaskoczona - witrynka na wina przy wejściu na posesję pusta i zakurzona, historyczna samoobsługowa beczka nieczynna, a miejsce ze stolikami i starymi sprzetami tu zaraz za beczką, przy wejściu - zaniedbane i zapuszczone. Dodam, że byłam tam chyba 21 sierpnia br . Nie zachęcało to do wejścia (żałuję bardzo bo to było miejsce do którego bardzo chciałam przyjechać), więc pojechaliśmy dalej przez tunel do Borka , co przypłaciłam atakiem strachu zakończonego płaczem (mam lęk wysokości niestety i ta droga tak mnie przeraziła) - aczkolwiek na dole wspaniale znieczuliłam sie przy degustacji :D - no i oczywisnie nie żałuję, że tam zjechaliśmy - to były niezapomniane przezycia :D
cerlicht
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerlicht » 05.09.2008 20:37

Witam . Byłem u słynnego indjanina w Potomje wino okropne, kwas . Dignacz ok ale u renomowanych winiarzy . Domowe digngacze ochyda za tą kasę jest 2 butelki w winiarni . Region cudowny , ale trzeba mieć wyczucie co gdzie wypić . Bo można się naciąć .Poza tym polecam .
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 07.09.2008 19:40

zauroczona napisał(a):Po dacie postów widzę, że relacja "winnej " wycieczki dotyczy ostatniego miesiąca, więc zadziwiło mnie zdjęcie i informacje o wizycie u Idijana w POtomje , bo ja tez tam byłam i byłam niemiło zaskoczona - witrynka na wina przy wejściu na posesję pusta i zakurzona, historyczna samoobsługowa beczka nieczynna, a miejsce ze stolikami i starymi sprzetami tu zaraz za beczką, przy wejściu - zaniedbane i zapuszczone. Dodam, że byłam tam chyba 21 sierpnia br . Nie zachęcało to do wejścia (żałuję bardzo bo to było miejsce do którego bardzo chciałam przyjechać),

Byliśmy niecały miesiąc przed Wami
Zgadza sie wejście zapuszczone i nie zachęca na pierwszy rzut oka przeciętnego turysty, ja jednak należe do tych którzy jak widzą miejsce którego nie ominął oddech czasu to tym bardziej sie tam pchają. Co do wina w beczce, no cóż, może turyści opróżnili ;). Trzeba było zapukać, w kanciapie u dziadka jest przecudnie, uwielbiam takie miejsca. Pozostaje za rok do niego wrócić.
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 08.09.2008 20:41

Paweł i Kasia napisał(a): Pozostaje za rok do niego wrócić.

Może, kiedyś... Świat jest taki duży, chciałoby się zobaczyć jak najwięcej. Troche szkoda wracać w te same miejsca, choćby było nam tam cudownie :)
jago
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jago » 23.03.2011 22:07

IlonaNowa napisał(a):potomje-winiarnia u Matusków...super piwnica i duży wybór trunków w rozsądnych cenach (butla dingaca 2004 r 90 kn).polecam!pozdrav

Byłem i polecam. Załączam kilka fotek z winiarni u Matusków:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ceny umiarkowane i bardzo miła obsługa.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Winnice na półwyspie Peljesac!!Proszę o INFO!! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone