Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wasze opinie o naszej trasie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
goha_b
Turysta
wasze opinie o naszej trasie

Nieprzeczytany postnapisał(a) goha_b » 30.06.2007 14:28

kochani
wybieramy sie w cztery autka na korczule
planując wyjazd zdecydowalismy sie na trase przez BiH.
mamy jeden nocleg na węgrzech w nagykanize potem ruszamy przez banja lukę, jajce, mostar do metković.

jesli ktos zna te trase to ja prosze o wszelkie uwagi
może ktoś bedzie jechał i wróci przed 28.07.07 i na swiezo opisze jak tam sie jechało

pozdrawiam
bosek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosek1 » 30.06.2007 16:02

wlasnie wrociłem z Cro, byłem w Orebicu na Peljesacu. Chorwaci polecili mi wracać do Polski przez BiH. Skusiłem ale żałuję ze względu na serpentyny na odcinku az do Splitu i brak oplat na autostrade w Cro. Pojechałem przez Metkovice na Mostar, Sarajevo, Osijek, Mohacs, Budapeszt, Banska Bystrzyca, Katowice. Wyjechałem popołudniu, przez Bosnie byl spory ruch i sporo wiosek z ograniczeniami, jazda w nocy przez Bosnie mało przyjemna, pod koniec wszystkie oznaczenia i napisy są w jeżyku rosyjskim i człowiek nawet nie wie na co ma się kierować ale jakos trafilismy bo znam troche rosyjski ;) Na całej trasie przez Bosnie bardzo dużo policji ! Naliliczyłem ok 15 patroli ! Nastepnie znowu jest kawałek Chorwacji, jechalismy na Osijek, kawałek autostardy + kawałek dobrej drogi, w Osijeku kiepskie oznaczenia,nie wiadomo gdzie się kierować ! Przed węgrami dostałem mandat 300kun, jechałem 74km/h a to wioska była więc było 50. Chociaż dalej uważam że to nie moja predkość mi pokazali bo jechałem wolniej.
Na Węgrzech od granicu az do autosrady wszystko w remoncie, co chwile 40-20 km/h. Budapeszt masakra, tym bardziej ze pierwszy raz przez to misato przejezdzałem. Natomiast najlepiej jedzie sie przez Słowacje.
Generalnie droga jest tansza, i gdyby nie mandat to bo bardzo zaoszczedilbym ok 300 pln, bo malo mi auto spaliło. Jednak nastepnym razem wracam normalnie przez Split,Zagrzeb,Wiedeń, Brno do Polski. Drożej ale spokojnie i bez nerwów.
szerokiej drogi
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 30.06.2007 16:33

bosek1 napisał(a):wlasnie wrociłem z Cro, byłem w Orebicu na Peljesacu. Chorwaci polecili mi wracać do Polski przez BiH. Skusiłem ale żałuję ze względu na serpentyny na odcinku az do Splitu i brak oplat na autostrade w Cro. Pojechałem przez Metkovice na Mostar, Sarajevo, Osijek, Mohacs, Budapeszt, Banska Bystrzyca, Katowice. Wyjechałem popołudniu, przez Bosnie byl spory ruch i sporo wiosek z ograniczeniami, jazda w nocy przez Bosnie mało przyjemna, pod koniec wszystkie oznaczenia i napisy są w jeżyku rosyjskim i człowiek nawet nie wie na co ma się kierować ale jakos trafilismy bo znam troche rosyjski ;) Na całej trasie przez Bosnie bardzo dużo policji ! Naliliczyłem ok 15 patroli ! Nastepnie znowu jest kawałek Chorwacji, jechalismy na Osijek, kawałek autostardy + kawałek dobrej drogi, w Osijeku kiepskie oznaczenia,nie wiadomo gdzie się kierować ! Przed węgrami dostałem mandat 300kun, jechałem 74km/h a to wioska była więc było 50. Chociaż dalej uważam że to nie moja predkość mi pokazali bo jechałem wolniej.
Na Węgrzech od granicu az do autosrady wszystko w remoncie, co chwile 40-20 km/h. Budapeszt masakra, tym bardziej ze pierwszy raz przez to misato przejezdzałem. Natomiast najlepiej jedzie sie przez Słowacje.
Generalnie droga jest tansza, i gdyby nie mandat to bo bardzo zaoszczedilbym ok 300 pln, bo malo mi auto spaliło. Jednak nastepnym razem wracam normalnie przez Split,Zagrzeb,Wiedeń, Brno do Polski. Drożej ale spokojnie i bez nerwów.
szerokiej drogi

Nie żebym się czepiał,i mam nadzieję że się nie obrazisz, ale małe sprostowanie, napisy nie były w języku Rosyjskim tylko Serbskim, a tak wogóle CYRYLICA pochodzi z Bułgarii. :D
Pozdrav.
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 30.06.2007 18:25

Witaj bosek1,mnie strzelili pod mostem w Sarajewie,było zwężenie i 70km/h widziałem ich z daleka przede mną jechał golf i passat jechali tak szybko,że nie zdążyli wyhamować/albo nie chcieli/więc mnie zatrzymali i pokazali 150 km/h! 8O 8O 8O powiedziałem,że to nie moja prędkośc tylko tych co mnie wyprzedzali/był również zakaz wyprzedzania/na to oni,że przecież lepiej widzieli itd.Dali do zrozumienia,że muszę zapłacić bo jak nie to "aresztują auto",pani żona zaczęła się denerwować więc dolałem oliwy do ognia powiedziałem,że nie zapłacę i poprosiłem o telefon do polskiej ambasady... 8O ,ściemniłem,bo oni też ściemniali!Popatrzyli na siebie coś pogadali na boku :D i wiedziałem,że się zesrali.Podeszli i z uśmiechem powiedzieli-ile mogę im zapłacić?ja na to "córcia mamy jeszcze piwo żywiec?Tak tato zostały dwa/nie zgubiła się,moja krew :) /otworzyłem bagażnik i chciałem im wręczyć ów piwo,na to usłyszałem,że piwa im nie wolno pić na służbie..hihihi mało nie walnąłem śmiechem oni woleli by euro....zaczęło być sympatycznie więc pomyślałem,że limit szczęścia może się skończyć wyjąłem 5 euro i po sprawie,zobaczył,że 5 i pokazał że ich jest 2,więc dałem następne 5 :evil: ,chciałem się już pożegnać,a oni że nie oni muszą mandat ...wypisać:wyjął jakiś bloczek /chyba taki ze sklepu lista zakupów/ i coś zaczął pisać jednocześnie pokazując żebym jechał,jeszcze dobrze nie odjechałem i w lusterku widziałem jak wydarł ten"mandat-myto" i wyrzucił do rowu! Więc dla przejeżdżających przez BIH warto mieć drobne euro i tak zapłacicie "opłatę turystyczną" :D
bosek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosek1 » 01.07.2007 00:38

zgadza sie to cyrulica ale moja dziewczyna nazwała to rosyjskim ;)
Co do mandatów to chyba masz racje ze to opłata turystyczna, tak jak na drodze do Krymu gdzie to opłata ttrzeba co 20km uiszczać z tym że ja ten mandat to w Chorwacji zapłaciłem przed granicą węgierską w miejscowości Bel Monastir, szukali frajera bo swocih co jechali nawet po 80-90km/h nie łapali.
Generalnie nastepnym razem jade autocestą i mam gdzieś jakieś skróty.
A co do urlopu w Orebicu to było jak w raju ;)
pozdrawiam
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 01.07.2007 01:15

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone