Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa-Novalja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leonwwa
Podróżnik
Warszawa-Novalja

Nieprzeczytany postnapisał(a) leonwwa » 24.07.2010 22:00

Witam.
Którą trasą polecacie jechać z Warszawy?
Czechy-Austria-Słowenia czy Słowacja-Węgry.
Czytam forum ile wlezie ale jedni piszą tak drudzy tak. Ceny winiet nie są tu najważniejsze bo rozkładają się na 4 osoby, chodzi mi którędy będzie szybciej do tej pory plan był jechać pierwszą trasą, jednak gdy wyczytałem że od Miszkolc (chyba dobrze napisałem) jest autostrada do samej Chorwacji to zacząłem zastanawiać się nad tą drugą trasą.
Z Warszawy startujemy ok 20 (zaznaczam że wyjazd we wrześniu) będzie 2 kierowców i nie planujemy noclegu.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 24.07.2010 22:13

leonwwa napisał(a):Którą trasą polecacie jechać z Warszawy?
Czechy-Austria-Słowenia czy Słowacja-Węgry.
Czytam forum ile wlezie ale jedni piszą tak drudzy tak. Ceny winiet nie są tu najważniejsze bo rozkładają się na 4 osoby, chodzi mi którędy będzie szybciej do tej pory plan był jechać pierwszą trasą, jednak gdy wyczytałem że od Miszkolc (chyba dobrze napisałem) jest autostrada do samej Chorwacji to zacząłem zastanawiać się nad tą drugą trasą.

Sugeruję jechać Warszawa - Bielsko - Żywiec - Czadca - Zylina - Bratysława - Schwechat - Voesendorf - Graz - Mureck - Lenart - Ptuj - Macelj - Zagreb.

Wariant przez Miszkolc wymaga najpierw dojechania do niego a autostrady i choć drogi dwujezdniowej na trasie Warszawa - Miszkolc to co najwyżej na lekarstwo.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 25.07.2010 10:09

Najszybciej przez Czechy, Austrię, Słowenię.
Najtaniej przez Słowację, Węgry.
leonwwa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leonwwa » 25.07.2010 11:25

skywalker_01 napisał(a):Najszybciej przez Czechy, Austrię, Słowenię.
Najtaniej przez Słowację, Węgry.

Więc chyba pozostanę przy pierwotnym planie czyli Czechy-Austria-Słowenia bo najbardziej chodzi mi o czas.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 28.07.2010 17:40

Ja leciałem
Wwa-Bielsko-Brno-Bratysława-Wiedeń-Graz(nocleg)-Mureck-Lenart-Ptuj-Zagreb-i Mostem na Pag.
Ty możesz promem INFO w pdf

dokładnie tak leciałem

Na tempomacie zapięte 130km/h
Średnia z jazdy 100km/h
Średnia z postojami 80km/h

Pozdrawiam
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 28.07.2010 17:53

jackiller napisał(a):Ja leciałem
Wwa-Bielsko-Brno-Bratysława-Wiedeń-Graz(nocleg)-Mureck-Lenart-Ptuj-Zagreb-i Mostem na Pag.

dokładnie tak leciałem

Średnia z jazdy 100km/h

Pozdrawiam

Jestem ciekawy dlaczego nie jedziesz bezpośrednio z Brna na Wiedeń.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 28.07.2010 19:06

Bo w zeszłym roku to była fakin porażka i w tym roku nie ryzykowałem. Dużo straciłem poza winietą i kilometrami ?? bo predkości i czasu chyba nie?
Aha... i Wiedeń wypadł by mi o 16:00 w dzień powszedni więc odpuściłem.
Ostatnio edytowano 28.07.2010 19:12 przez jackiller, łącznie edytowano 1 raz
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 28.07.2010 19:09

gonzo napisał(a):
jackiller napisał(a):Ja leciałem

dokładnie tak leciałem

Średnia z jazdy 100km/h

Pozdrawiam

Jestem ciekawy dlaczego nie jedziesz bezpośrednio z Brna na Wiedeń.

Może miał zbędną winietę słowacką do wykorzystania ;)
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 28.07.2010 19:14

Jak bym tak się oglądał na każde 5E to może bym i liczył...
Oczywiście zaraz się podniosą glosy o Słowenię... od razu odpowiadam... DLA ZASADY
Zrobią od granicy do granicy - będe jeździł i w Austrii i w Slowenii
EOT.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 28.07.2010 19:24

jackiller napisał(a):Jak bym tak się oglądał na każde 5E to może bym i liczył...
Oczywiście zaraz się podniosą glosy o Słowenię... od razu odpowiadam... DLA ZASADY
Zrobią od granicy do granicy - będe jeździł i w Austrii i w Slowenii
EOT.

Niemów że w Austrii masz krotki odcinek ale i tak jedziesz.
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 28.07.2010 19:44

gonzo co się będziemy licytować
W zeszłym roku kląłem w żywy pień, mój brat 2h po mnie klął jeszcze bardziej bo stał ze 3 godziny w mega korku bo była stłuczka na odcinku Mikulov-Wiedeń, więc w zeszłym wróciłem Bratysławą.
W tym wybrałem ten wariant świadomie i niech tak zostanie. Dla mnie to możecie sobie latać przez znojma, miszkolce, wogóle omijać autostrady.

Jedno jest pewne. O której bym nie jechał z bardzo dużym prawdopodobieństwem (graniczącym z pewnością) mogę powiedzieć, ze będzie tak (kopiuję z innego watku):

Warszawa - Graz

Obrazek

Warszawa - Pag (wyłączając nocleg w Grazu oczywiście)

Obrazek

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi