Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Viganj Kto ByŁ???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agava
Turysta
Viganj Kto ByŁ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) agava » 05.02.2009 15:37

W tym roku jadę do miejscowości Viganj koło Orebic.Jeśli ktos był tam,to proszę o opinię.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 05.02.2009 17:28

Ja byłem, co prawda 4 lata temu, ale może to co Cię interesuje aż tak bardzo się nie zmieniło. Tylko nie wiem jakich informacji oczekujesz, więc zadaj proszę bardziej konkretne pytania.

pozdrav K
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 05.02.2009 19:24

Niewielka miejscowość niedaleko Orebica. Niwielka plaża, dobre miejsce dla osób chcących korzystać z desek z żaglem lub innych sportów do których niezbędny jest wiatr :D Ogólnie spokojne miejsce. Blisko do miasta Korcula. Promem lub stateczkiem z Orebica. Dojazd do Viganj albo jadranką i potem ptrzez cały półwysep peljesacki krętą drogą lub promem z Ploce do Trpanyj i dalej drogą do Orebica i Viganj. To narazie tyle bo nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 05.02.2009 20:16

krzysiek M. napisał(a):Ogólnie spokojne miejsce. Blisko do miasta Korcula. Promem lub stateczkiem z Orebica.

Jak byłeś później niż ja to napisz, czy zrobili już drogę z Orebića do Lovište górą, czy dalej wszyscy jeżdżą drogą wzdłuż plaży?
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 05.02.2009 20:31

agava
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agava » 06.02.2009 07:37

Dzięki za odpowiedzi.Tak naprawdę to szukałam noclegów w Orebicu,ale wyszło Viganj,ponieważ jedziemy z psem i ciężko było coś znależć.
Jeśli chodzi o jakieś knajpki,to jest gdzie pójść wieczorem,czy trzeba jechać do Orebica lub na Korculę?
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 07.02.2009 20:26

rich72 napisał(a):Zrobili, ale dla krów :wink:

No dobrze, ale jak już udało Ci się wyprzedzić tę krowę to pojechałeś dalej tą drogą aż do Orebića, czy musiałeś zawrócić bo nadal jest ślepa?

Pytanie jest ważne, bo plaża w Viganj wygląda tak:

Obrazek

a ta droga była wtedy jedyną drogą łączącą Orebić z Lovište. Jeśli przedłużyli drogę przez góry, która jest na Twoim zdjęciu do samego Orebića to ta droga przy plaży już nie jest drogą tranzytową.

agava napisał(a):Jeśli chodzi o jakieś knajpki,to jest gdzie pójść wieczorem,czy trzeba jechać do Orebica lub na Korculę?

Jak ja byłem to były dwie albo trzy, teraz może być więcej.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2009 20:54

Dojeżdżasz nią do Orebica, znaczy się od starej drogi ją dołączyli, ale już za Viganj, przez plażę to tylko w ramach hobby możesz jechać co też uczyniłem w ramach nudy. Dziwnie na mnie patrzyli, ale przejechałem :)

Knajpek to nawet więcej niż 3 naliczyłem, ale nie zatrzymywałem się więc nie wiem jakie to i co serwują :(
agava
Turysta
To jakoś dziwnie

Nieprzeczytany postnapisał(a) agava » 09.02.2009 15:56

Ta droga ze zdjęcia biegnie wdłuż plaży??To dziwnie jakoś,żeby samochody jeździły za plecami!
Wiecie coś może na temat połączeń autobusem między Viganj a Orebicem?Czy można się przemieścic nie ruszając samochodu.
MorskiPas
Cromaniak
Re: To jakoś dziwnie

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.02.2009 10:35

agava napisał(a):Ta droga ze zdjęcia biegnie wdłuż plaży??To dziwnie jakoś,żeby samochody jeździły za plecami!

Dokładnie tak, prawie na całej długości od Orebića przez Kučište i Viganj ta droga biegnie przy samej plaży. Miejscami plaża jest szersza ale nie więcej niż 10-15 metrów.

Dlatego tak przyciskałem Rysia, żeby się precyzyjnie wypowiedział na temat tamtej drogi, bo teraz przynajmniej tranzyt do Lovište idzie górą.

pozdrav K
agava
Turysta
No To PiĘknie

Nieprzeczytany postnapisał(a) agava » 10.02.2009 17:43

W takim razie mam po prostu przechlapane!Chyba,ze macie coś na pocieszenie...
A może ktoś był ze zwierzakiem w tym rejonie i mógłby mi polecić jakies apartamenty?? :roll:
Arek
Koneser
Re: To jakoś dziwnie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 11.02.2009 08:59

MorskiPas napisał(a):Dokładnie tak, prawie na całej długości od Orebića przez Kučište i Viganj ta droga biegnie przy samej plaży. Miejscami plaża jest szersza ale nie więcej niż 10-15 metrów.

Tu akurat widok na Kučište, ale widać jak biegnie droga przy plaży
Obrazek
agava
Turysta
Nie Jest Tak Źle

Nieprzeczytany postnapisał(a) agava » 11.02.2009 10:05

Chyba nie jest tak źle.Przynajmniej tak widać na tym drugim zdjęciu.
Widoki zrekompensują ta drogę :)
Wiecie może,czy są połączenia autobusowe między tymi miejscowościami?A autobusy jadą górą,czy tą dogą?
A tak wogóle,to dzięki za informacje i zdjęcia :wink:
MorskiPas
Cromaniak
Re: Nie Jest Tak Źle

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 11.02.2009 17:19

agava napisał(a):Chyba nie jest tak źle.Przynajmniej tak widać na tym drugim zdjęciu.

Tylko, że to jest plaża przy kempingu Maestral i ona jest jedna taka w całym Vignju, w dodatku jest to najlepsze miejsce do windsurfingu, więc w sezonie tłok i ruch jest tam spory.

Ale są też inne możliwości. Możesz popłynąć taksówką wodną do miasta Korčula, a stamtąd na okoliczne wyspy: Badija z ładną plażą, albo Stupe, wyspę tak małą, że mieści się na niej tylko restauracja. Można też podjechać samochodem 2-3 kilometry w stronę Lovište, zaparkować przed pierwszym zakrętem serpentyny i podejść pieszo 10-15 minut w stronę morza.

Jest linia autobusowa z Lovište do Orebića. Dawniej autobusy jeździły plażowiczom po głowach, ale teraz znalazłem artykuł w którym Kućištani i Vignjani żalą się, że w sezonie autobus jeździ obwodnicą i muszą tupać całe 10 minut do przystanku.

pozdrav K
tojamarcin
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tojamarcin » 29.03.2009 11:31

nie jest tak zle jak widzialas na tym 1 zdjeciu - jest tam kilka miejsc gdzie mozna sie naprawde fajnie wykapac - droga leci wzdluz plazy to prawada ale jak wspomnialem - jest kilka miejsc gdzie plaza jest na tyle szeroka ze jest naprawde fajnie - kolega akurat pokazal plaze przy drodze gdzie akurat sie nie kapie - plaze do kapieli sa w innych miejscah - ja bylem tam juz 2 razy i jade 3 w sierpniu - nie jest zle zobaczysz :) ja jestem wybrdny i mi sie podobalo wiec bedziesz zadowolona - z apartamentami jest ciezko bo sa daleko od tych fajnych miejsc do kapieli ja wole namioty - rozbijam sie na kempingach przy super miejsca do kapania - lepsza sprawa

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne