Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ViaMiechelin czy sprawdzony i wiarygodny

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 11.04.2008 10:50

Mam pytanie do doświadczonych Cromaniaków czy drogi podawane przez ViaMichelin są wiarygodne, sprawdzone, aktualne i godne polecenia też przez was. Z tego co znalazłem wielu korzysta z tego systemu a przynajmniej sprawdza w nim teoretyczne sposoby dojazdu do Cro. Często jednak spotkałem się z opiniami że kierowcy wybierają inną drogę niż sugeruje ViaM a przynajmniej ją, z tych czy innych powodów, korygują. W systemie jest możliwość wyboru drogi najkrótszej, najszybszej, najciekawszej, itd. Przy wyborze każdej z tych opcji system podaje trochę inną drogę. Podaje też czas i koszty przejazdu (winiety, bramki płatnicze). Wszystkie te informację dla laika, bo nim narazie jestem, są bardzo ciekawe, interesujące i przydatne, tylko nie wiem czy wiarygodne. Większość Cromaniaków, z tego co zdążyłem zauważyć, większość tras ma w małym palcu, zna ich zalety i wady. Proszę o info czy trasy, koszty, czasy i długości dróg podawane przez ViaM sa AKTUALNE i WIARZGODNE.

Ja będe jechał z Warszawy na południe Cro (Orebic) i zakłądając że nie pojadę przez BiH mam dwie, chyba rozsądne, opcje: jadąc przez Chyżne, Budapeszt, wzdłuż Balatonu i dalej do Cro autostradą. Druga opcja to Cieszyn, Bratysława, i dalej nie wiem czy w kierunku Węgier czy Austri się kierować. ViaM podaje dlugosc drogi z Wawy do Orebic ok 1600km, omijajac BiH, a mi wyszlo, wg obliczen papieowych, ok 1400km.

Będe wdzięczny za jakieś doradztwo jaka droga jest optymalna, uwzględniając aktualny stan dróg i opłat. Nie ukrywam, żę chciałbym jechać drogą szybką, wygodną i tanią.
:D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 11.04.2008 11:30

ja z niego korzystałem i byłem zadowolony (choćnie ukrywam, że nie sprawdzałem wnikliwie drogi i jechałem na węch nieco) - takie rzeczy sprawdzają się najlepiej na zawiłych dojazdach, skrzyżowaniach, drogach przez duże miasta - po autobanie jedzie się "samoistnie" ...

ostatnio podoba mi się polska wersja www.maps.google.pl - wyznaczoną trasę można zmieniać bezpośrednio na mapie przenosząc drogę myszką - w trakcie, zanim zmienisz trasę na stałe, progrmam wylicza i pokazuje w chmurce liczbę kilometrów i czas dojazdu. no po prostu super bajer do planowania drogi przez konkretne miejsca! polecam i pozdrov, krystof
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 11.04.2008 14:34

Faktycznie, ciekawa stronka. pomocne jest to przenoszenie drogi myszką, tylko jest jeden minus - nie ustala tras dojazdu do Chorwacji :(
wicia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wicia » 11.04.2008 16:44

Witam ja w 2006 jechałam ze Szczecina do Trogiru plan podróży miałam wyznaczony przez michelina i było ok żadnych problemów i błądzenia aby wyznaczyć trasę powrotną skorzystałam z kafejki internetowej w Trogirze i też było ok dlatego polecam.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.04.2008 18:39

Ja często korzystam. Kiedy jechałem pierwszy raz autem do Berlina doprowadziło mnie dokładnie w punkt położony na przedmieściach miasta:)

ps. Wydaje się że nie dawno uaktualniali, np. pojwiło się autostradowe połączenie Bratysławy z Wiedniem via A6 ale obwodnicy Żywca jak nie było tak nie ma:(
madcod
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) madcod » 13.04.2008 22:04

Stronka spoko. juz kilkanascie razy ustalałem trase i zawsze ok - bez pudła. W tym roku sprobuję z navi w palmie bo po Polsce sprawdza sie znakomicie.

co do michelina to nigdy nie sugeruje sie postojami, parkingami, stacjami, restauracjami .... tylko trasa, więc co do opcji w michelinie nie mam zdania
sonny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sonny » 13.04.2008 22:15

Via Michelin używa map firmy Tele Atlas, te same mapy są w np. w Tom Tomie który jest klasyką w systemach navi.
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 14.04.2008 09:20

często korzystam, zawsze było ok.
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 14.04.2008 11:01

jak przedmowcy - korzystałem wielokrotnie i zawsze bez pudła, i w dodatku polecałem kilku znajomym i też byli zadowoleni - w miarę przejżysty, jedynym problemem jest to że jak chce się zmienić trasę to trzeba całą procedurę przechodzić za każdym razem

pozdrawiam
Olo
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 14.04.2008 20:12

A sprawdzaliście podawane przez ViaM koszty przejazdu (winiety, bramiki) i rzeczywistą długość drogi. Jak liczyłem długośc drogi z Wawy do Orebic na papierze wg mapy europy to wyszło mi ok 1400 km a ta sama droga wg ViaM ma długość 1600km, więc jest to dośc spora różnica. Wiecie coś na ten temat?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2008 20:25

gemidow napisał(a):A sprawdzaliście podawane przez ViaM koszty przejazdu (winiety, bramiki) i rzeczywistą długość drogi.....

Na koszty przejazdu to wejdź na FAQ a nie na ViaM :lol:
Trase w ViaM masz podaną +/- w opcjach - "rekomendowana przez ViaM", "najkrótsza", "ekonomiczna", "najszybsza" i wg Twoich preferencji. Każda z tych opcji poda Ci inną odległość. Dla Ciebie ważne jest, że to ok. 1500 km a nie dokładnie co do kilometra.
To jest automat, który myśli za Ciebie ale Ty chyba jesteś mądrzejszy od niego więc nie sugeruj się wszystkim co Ci wyliczy.
Pozdrav :wink:
madcod
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) madcod » 15.04.2008 06:45

Dokładnie tak. Nie licz kosztow przejazdu, bo to automat wiec te wyliczenia sa mało dokladne. Róznice z kilometrach zależnie od opcji - tym bym sie tak bardzo nie sugerował przy wyborze trasy. Dosc bezpieczna opcja sa trasy rekomendowane bo komputer wylicza dosc prosto. Najszybsze beda bazowały na autostradach (a wiec opłaty i monotonia ;-) ) najkrotsze- teka kiedys sprawdzilem i pozalowałem bo via pieknie to wyliczył, ja sobie wydrukowalem (jak zwykle bez mapy- sam tekst) a potem w trasie okazało sie że niezłe kombinacje z tego wyszły.
Dlatego zdrowy rozsadek zawsze wskazany.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 15.04.2008 08:12

Ja czasem korzystam żeby sprawdzić orientacyjnie gdzie jak dojechać. Potem w praktyce czasem koryguję wskazania ale ogólnie jest OK. Jak muszę dojechać pod konkretny adres to też korzystam z ViaM i jeszcze nigdy nie miałam problemów żeby gdzieś trafić.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.04.2008 17:22

gemidow napisał(a):A sprawdzaliście podawane przez ViaM koszty przejazdu (winiety, bramiki) i rzeczywistą długość drogi. Jak liczyłem długośc drogi z Wawy do Orebic na papierze wg mapy europy to wyszło mi ok 1400 km a ta sama droga wg ViaM ma długość 1600km, więc jest to dośc spora różnica. Wiecie coś na ten temat?

Czy "żyjąc kolorowo" naprawdę warto się przejmować, że tam gdzie jedziesz jest 1400 czy 1600 km :wink:

Wejdź jeszcze na map24 może tam wyliczy ci 1500?
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 19.04.2008 09:53

Spoko, wiele razy się sprawdził. Nie tylko w drodze do CRO.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone