ViaMiechelin czy sprawdzony i wiarygodny
napisał(a) gemidow » 11.04.2008 10:50
Mam pytanie do doświadczonych Cromaniaków czy drogi podawane przez ViaMichelin są wiarygodne, sprawdzone, aktualne i godne polecenia też przez was. Z tego co znalazłem wielu korzysta z tego systemu a przynajmniej sprawdza w nim teoretyczne sposoby dojazdu do Cro. Często jednak spotkałem się z opiniami że kierowcy wybierają inną drogę niż sugeruje ViaM a przynajmniej ją, z tych czy innych powodów, korygują. W systemie jest możliwość wyboru drogi najkrótszej, najszybszej, najciekawszej, itd. Przy wyborze każdej z tych opcji system podaje trochę inną drogę. Podaje też czas i koszty przejazdu (winiety, bramki płatnicze). Wszystkie te informację dla laika, bo nim narazie jestem, są bardzo ciekawe, interesujące i przydatne, tylko nie wiem czy wiarygodne. Większość Cromaniaków, z tego co zdążyłem zauważyć, większość tras ma w małym palcu, zna ich zalety i wady. Proszę o info czy trasy, koszty, czasy i długości dróg podawane przez ViaM sa AKTUALNE i WIARZGODNE.
Ja będe jechał z Warszawy na południe Cro (Orebic) i zakłądając że nie pojadę przez BiH mam dwie, chyba rozsądne, opcje: jadąc przez Chyżne, Budapeszt, wzdłuż Balatonu i dalej do Cro autostradą. Druga opcja to Cieszyn, Bratysława, i dalej nie wiem czy w kierunku Węgier czy Austri się kierować. ViaM podaje dlugosc drogi z Wawy do Orebic ok 1600km, omijajac BiH, a mi wyszlo, wg obliczen papieowych, ok 1400km.
Będe wdzięczny za jakieś doradztwo jaka droga jest optymalna, uwzględniając aktualny stan dróg i opłat. Nie ukrywam, żę chciałbym jechać drogą szybką, wygodną i tanią.