Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vela Luca

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
roza222
Globtroter
Vela Luca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roza222 » 17.06.2007 11:30

Witam wszystkich,
co sądzicie o tym miasteczku Vela Luca na wyspie Korculi?
wybieramy sie najprawdopodobniej z biurem Rainbow tours?czy myslicie ze to dobry wybor?
Layonee
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Layonee » 18.06.2007 15:04

Jesli lubisz spokojne miasteczka, to na pewno ci sie spodoba. Jesli jednak lubisz poszalec, zabawic sie to chyba bedziesz sie nudzic:-) Miasteczko jest malownicze ale bardzo spokojne:-) Ja osobiscie polecam:-)
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 18.06.2007 17:02

Napisz coś więcej o swoim pobycie :!:
roza222
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roza222 » 18.06.2007 17:50

Jedziemy przez biuro Rainbow Tours do pensjonatua Jadran, hccemy typowo wypocząc od halasu i będu.Natomiast zastanawia nas fakt czy dalkeo jest z tego miastezcka do Orebica oraz do Dubronika, w jaki sposb można sie tam dosatc ora zile trwa taka podroz
Pozdrawiam
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 08.07.2007 14:43

Byłem z tym biurem w zeszłym roku i mieszkałem właśnie w Jadranie. Pokoje skromne, ale funkcjonalne, jeśli chodzi o wyżywienie to moim zdaniem hotel zasługuje na +5. Zarówno na śniadanie, jak i obiado-kolacje jest szwedzki stół, jedynie napoje do kolacji trzeba sobie zorganizować samemu, ale czasem można się załapać na dzbanek z wodą. Samo miasteczko spokojne, głównie rodziny z dziećmi, jeśli lubisz ciszę i spokój (podobnie jak ja :wink: ), to z czystym sumieniem polecam tą miejscowość. Hotel\pensjonat Jadran jest moim zdaniem lepszy od hotelu Posejdon i hotelu Adria, gdyż jest blisko portu i starówki, i można zaoszczędzic parę kun na taksówkach :) Co do plaż, to polecam dziewiczą wysepkę Proizd z czterema plażami (w tym jedną fkk jak lubisz) i sporą ilością małych zatoczek. :papa:
roza222
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roza222 » 08.07.2007 14:53

Dzięki za info:):)powiedz mi prosze jescze jak dostać sie z VELA Luca do orebic oraz Dubrovnik?wiem ze mozna przemieszczać sie promem tylko nie wiem czy taniej nie wyjda wycieczki fakultatywne>Aha a co powiesz o samy dojezdzie autokarem jak warunki?
pozdrawiam
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 08.07.2007 15:36

Jeśli chodzi o wypad do Dubrovnika to jest to oczywiście wyprawa całodniowa i nieco męcząca; najpierw trzeba dojechać do Korculi, następnie przeprawa promem do Orebica i dalej po krętych drogach Peljesaca do Dubrovnika. Jeśli nie byłaś jeszcze w Dubrovniku, to wyprawa moim zdaniem warta zachodu, zaś wypad do Korculi lub Orebica nie stanowi problemu nawet na własną rękę (przystanek autobusowy jest ok. 200 m od hotelu/pensjonatu Jadran). Jeśli chodzi o dojazd do Chorwacji to niestety jest dosyć męczący, autokar do cro był dość wysłużony, a i kierowcy/piloci pozostawiali dużo do życzenia, w drodze powrotnej było już lepiej. Najgorszy jest moim zdaniem godzinny postój w strefie wolnocłowej excalibour na granicy czesko-austriackiej ok. 00:00 - 01:00 :evil:
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 08.07.2007 16:16

Trochę fotek znajdziesz na http://www.saturn_18.ao.pl/
kobe74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobe74 » 09.07.2007 10:05

roza222 napisał(a):Witam wszystkich,
co sądzicie o tym miasteczku Vela Luca na wyspie Korculi?
wybieramy sie najprawdopodobniej z biurem Rainbow tours?czy myslicie ze to dobry wybor?

Gorąco polecam Vela Lukę . Spedzam tam wakacje od trzech lat i jeszce nigdy się nie nudziłam . Sporo rzeczy do zobaczenia w pobliskim Blato i w oddalonej o 1h jazdy Korczuli. W samym miasteczku też nie mozna sie nudzić. Kilka fotek z VL znajdzisz na stronie dobrebopolskie.com szukaj pod nickiem kobe74.
Lord79
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lord79 » 09.07.2007 10:59

Byłem w Vela Luka w 2000r. w hotelu Adria. Z ciekawości sprawdziełem pozostałe hotele m. in. Jadran bo mieliśmy możliwość w nim wykupić wczasy. Pod każdym względem w Adri było lepiej. A najważniejsza dla nas sprawą była plaza i woda, która przy Jadranie była o brudniejsza niz przy Adri. Vela luka lezy w zatoce więc wiadomo, że woda nie jest tak czysta jak na otwartym morzu. Adria jest blizej otwartego morza. W hotelu co wieczór grała kapela na żywo więc można się bylo super wytanczyc.
kobe74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobe74 » 10.07.2007 09:05

Całkiem niezły jest też hotel Posejdon który oferuje dodatkowo wolno stojące bungalowy. Z tarasów jest piękny widok na port i wzgórze Hum . Sporym plusem jest położenie hotelu 15 min spacerkirm do centrum miasta ewt. szybka przeprawa wodną taksówką :) A plaża tez niczego sobie może nie taka ładna i duża jak przed adrią ale tez ma swój urok :)
bosc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 10.02.2008 22:19

jeszcze kilka inforamcji o Vela Luce i okolicach
http://www.bosc.republika.pl/velaluka.html
pawelsko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelsko » 19.05.2009 12:58

Do roza222 pytanie?

Też wybieram sie z Rainbow do Jadrana, napisz jak było? Co zwiedziliscie?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone