Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

tunele na autostradzie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mack
Podróżnik
tunele na autostradzie

Nieprzeczytany postnapisał(a) mack » 16.07.2005 23:05

podobno na autostradzie do Splitu w którymś z tuneli jest czynna tylko jedna nitka i tworzą się kilometrowe korki. czy ktoś może to potwierdzić i o który tunel chodzi?
maciek
opelek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) opelek » 16.07.2005 23:17

jechałem 27.06 i korków nie było .....ba nawet czasami człowiek tęsknił za widokiem innego pojzadu , wracałem w tym tygodniu i sytuacja wyglądala identycznie . Być może wszystko zmienia się gdy rozpoczyna się weekend i na autobanie panuje wzmozony ruch , ale , że aż tak jak piszesz to nie sądzę
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 17.07.2005 08:09

Jechałem 25.06 i miałem przyjemność stać w tych korkach - na dzień dzisiejszy dokonali poprawek: autostrada znacznie wcześniej przechodzi w jedną nitkę dzięki czemu płynność ruchu jest trochę większa, poza tym dokonali drobnych poprawek na bramkach (na których również robiły się korki) - wcześniej trzeba było się zatrzymać wcisnąć przycisk - wychodził kwitek - trzeba było go zabrać i jechać dalej, teraz nie trzeba wciskać guzika - kwitek wychodzi sam i już czeka na pod. samochód.
Na pewno jednak nie rozładuje to korków w momentach największego nasilenia ruchu (zwykle soboty, niedziele - zmiany turnusów).
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 17.07.2005 08:41

Ja wracałem 09.07. i niestety stałem w korku/ok.3km/przed wjazdem do tunelu Sveti Rok, jak jechałem do Cro to niebyło problemów ale to był poniedziałek. 8O
Jak tego uniknąć - trzeba jeżdżić w dni powszednie wtedy napewno uniknie się korków.
:D

:hut:
pzdr :papa: :papa:
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 17.07.2005 08:41

Dwa tunele na tej autostradzie mają otwarte po jednej nitce.Są to Mala Kapela i Svety Rok.No i niestety nie napiszę nic odkrywczego.Jeśli chcesz uniknąć korków(i to nie tylko w tych tunelach,ale także na bramkach i przejściach granicznych) to nie wjeżdżaj do Cro w weekend.Ja wjeżdżałem w piątek,wyjeżdżałem w czwaretek i nie spotkałem się z żadnymi korkami.
wedrowycz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wedrowycz » 17.07.2005 08:56

rynioo napisał(a):Dwa tunele na tej autostradzie mają otwarte po jednej nitce.Są to Mala Kapela i Svety Rok.No i niestety nie napiszę nic odkrywczego.Jeśli chcesz uniknąć korków(i to nie tylko w tych tunelach,ale także na bramkach i przejściach granicznych) to nie wjeżdżaj do Cro w weekend.Ja wjeżdżałem w piątek,wyjeżdżałem w czwaretek i nie spotkałem się z żadnymi korkami.

To może jednak warto jechać do Dalmacji "tradycyjną" trasą? Jeżeli czasowo ma wyjść tak samo ...

Pozdrawiam,
Tomasz
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 17.07.2005 10:10

Być może jeśli będziesz jechał w weekend to warto przemyśleć,tą sprawę,bo w tygodniu zdecydowanie polecam autostradę.A poza tym to jeszcze raz namawiam do podróżowania w środku tygodnia,bo jak pisałem to nie tylko te tunele są problemem,ale w weekend miejsc,gdzie można napotkać korki jest naprawdę wiele.
Pozdrawiam.
mack
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mack » 17.07.2005 11:44

dzieki za odp. chociaż w zeszłym roku jechalem przez Sv.Rok i wydawało mi sie, że były czynne obie nitki. może coś tam jeszce poprawiają? w każdym razie mam nadzieję, że skończą przed 27. sierpnia, bo wtedy wyjeźdżam...
mack
Podróżnik
Do Wędrowycza

Nieprzeczytany postnapisał(a) mack » 17.07.2005 11:50

Tomek, jeśli masz na myśli trasę przez plitvice (a pewnie masz) to faktycznie też się nad tym zastanawiam. czy masz może porównanie jak to wychodzi czasowo - powiedzmy trasa karlovac -zadar autostradą i przez plitvice? oczywiscie zakladając, że nie ma po drodze żadnych niespodzianek
pozdr.
Maciek
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 17.07.2005 11:51

Zdecydowanie nie polecam w weekendy także "tradycyjnej trasy", będąc w Chorwacji obserwowałem to co się dzieje na tej drodze. Tworzyły się kilometrowe korki. Wiele osób wybierało tą drogę jeko alternatywę, ucieczkę przed tworzącymi się korkami na autostradzie. Tunele Sveti Rok i Mala Kapela to koszmar w weekend. Widziałem korek o długości 8 km; sam stałem w korku o długości 4 km. Zdecydowanie nie radzę tak jak poprzednicy jazdy w weekendy. Alternatywą jest jazda w nocy autostradą. Wracałem nocą. Wyjechałem ok. 23 nie napotkałem po drodze żadnych dużych utrudnień. Pozdrawiam.
wedrowycz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wedrowycz » 17.07.2005 17:21

klopot napisał(a):Zdecydowanie nie polecam w weekendy także "tradycyjnej trasy", będąc w Chorwacji obserwowałem to co się dzieje na tej drodze. Tworzyły się kilometrowe korki. Wiele osób wybierało tą drogę jeko alternatywę, ucieczkę przed tworzącymi się korkami na autostradzie.

Wygląda na to że nie ma dobrego rozwiązania. Swoje trzeba odstać - mam nadzieję, że nie pobiję swojego rekordu sprzed 3 lat: prawie 4 godziny w Karlovacu.
Ja zobaczę obie trasy - w tamtą stronę autostradą (niestety w sobotę rano), z powrotem trasą plitvicką (pewnie w czwartek - chcemy się zatrzymać na jeden dzień i obejrzeć Plitvickie J.)

Pozdrawiam,
Tomasz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 17.07.2005 21:19

Witam! Z tymi korkami przed tunelami w weekendy to pewnie nie ma żadnych reguł - jechałem w tamtą stronę 3 lipca w niedzielę i ani Kapela,ani Rok ,ani inne miejsca na A1 nie były zakorkowane -jazda czysta przyjemność.Wracałem w czwartek 14 lipca - podobna sytuacja -bez jednego koreczka.
Pozdrawiam!
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 17.07.2005 21:41

Uważam, że można zauważyć, iż jazda w piątek i sobotę w dzień oraz w niedzielne przedpołudnie, autostradą, grozi staniem w korku. Do Chorwacji jechałem w nocy z piątku na sobotę i to był koszmar, wracałem nocą z piątku na sobotę bez problemów.

Pozdrawiam
Kasper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasper » 17.07.2005 23:42

Jechałam do Chorwacji 1 lipca. I o ile w tunelu Mała Kapela puszczali obie nitki w kierunku południowym, to korek oczekujących na jazdę w kierunku północnym wynosił 15 km. Przed Sv. Rokiem w kierunku na Split korek był też na ok. 15 km, na szczęścienie stałiśmy w nim bo kończył się akurat na zjeździe Sv. Rok więc zjechaliśmy i dalej jechaliśmy lokalnymi drogami. Potworny korek był też przez całą Słowenię ( Matibor, Ptuj)- jechało się 3 godziny. W drodze powrotnej 16.07 nie było już w kierunku północnym takich korków - po kilometr, dwa przed każdym z tuneli.
astropl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) astropl » 18.07.2005 06:45

mack napisał(a):podobno na autostradzie do Splitu w którymś z tuneli jest czynna tylko jedna nitka i tworzą się kilometrowe korki. czy ktoś może to potwierdzić i o który tunel chodzi?
maciek

Według informacji z HRT1 w niedzielę otwarte były obie nitki Małej Kapeli, ale, co ciekawe, obie w kierunku morza. Natomiast ruch z powrotem prowadzony był na tym odcinku starą drogą. Być może takie rozwiązanie będzie stosowane częściej. Pozdrav!
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone