Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sosnowiec --> Slatine jaka trasa??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stefaneo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stefaneo » 06.07.2010 11:17

Witam wszystkich,

wybieram się ze znajomymi 20.07 do Chorwacji a konkretnie do Slatine, będziemy jechali 3 samochodami, każdy z nas pierwszy raz wybiera się w tamte regiony samochodem. Zastanawiamy się jaką trasą jechać, może ktoś z was jaką może polecić ? Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w winiety ? Na co być przygotowanym, jakie niespodzianki mogą czyhać ?

za pomoc z góry dziękuje
pewex
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pewex » 06.07.2010 11:26

-,- ten caly dzial jest jedna wielka odpowiedzia na twoje pytanie....
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 06.07.2010 11:29

-,- ten caly dzial jest jedna wielka odpowiedzia na twoje pytanie....

dokładnie :)
ja osobiście preferuję PL->SK->HU->HR i w tym roku tą samą trasą pojedziemy (także ze śląska a dokładnie z Mysłowic)
pan_tom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pan_tom » 06.07.2010 11:37

Ja również jadę pierwszy raz w tym roku i po przeanalizowaniu forum oraz swoich preferencji podróży wybrałem wariant: CZECHY/AUSTRIA/SŁOWENIA. Czyli :Chałupki/bohumin - Znojmo (tu możesz wybierać jeszcze pomiędzy: Mikulov lub Breclav/Reintal), Wiedeń, Graz no i SŁOWEŃSKĄ autostradą. W Chorwacji to już nie ma zbytniego wyboru :)
Winiety mam zamiar kupić w PZMocie - przepłacę ok 70 PLN co przy całkowitych kosztach wyjazdu jest bez większego znaczenia a znika mi problem szukania winiet po drodze i robienia dodatkowych przystanków.
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 06.07.2010 11:55

stefaneo napisał(a):Witam wszystkich,

wybieram się ze znajomymi 20.07 do Chorwacji a konkretnie do Slatine, będziemy jechali 3 samochodami, każdy z nas pierwszy raz wybiera się w tamte regiony samochodem. Zastanawiamy się jaką trasą jechać, może ktoś z was jaką może polecić ? Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w winiety ? Na co być przygotowanym, jakie niespodzianki mogą czyhać ?

za pomoc z góry dziękuje

Sosnowiec - Cieszyn - Olumuniec - Brno - Mikulov - Wiena - Graz - Maribor - Zagreb - Split
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 06.07.2010 12:35

Popieram mayorbien-a, za tą trasą przemawia jakość dróg i czas przejazdu.
Jarek36
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek36 » 06.07.2010 13:17

Każdy podpowie inną trasę. Ja z Będzina (3 raz do cro) - Zwardoń - Zylina - Bratyslava - Wien - Mureck - Lenart - Ptuj i dalej wiadomo.
Trasy przez Węgry (86) stanowczo nie polecam, choć inni ją uwielbiają :D
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 06.07.2010 13:19

kmusial napisał(a):Popieram mayorbien-a, za tą trasą przemawia jakość dróg i czas przejazdu.

to akurat moim zdaniem przemawia za Słowacją ;) chyba, że ktoś lubi jeździć po betonowych płytach ;)
zpoe
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zpoe » 06.07.2010 13:32

Trasy przez Węgry (86) stanowczo nie polecam, choć inni ją uwielbiają

np ja :D dlaczego tak stanowczo nie polecasz?
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 06.07.2010 16:44

Weź papierową mapę (najnowszą wersję) i jedź prosto przed siebie :lol:
Z Polski trudno nie trafić do Wiednia, a z Wiednia do Słowenii, a z Słowenii do Splitu w Chorwacji. Droga prosta jak budowa druta :lol:
Olej wszystkie porady, kiedy jedziesz pierwszy raz. Jedź autostradami, jeśli nie jechałeś wcześniej. Nie kombinuj - będziesz zdrowszy. Winiety kup sobie przy każdej granic, (oczywiście przed przejechaniem granicy) sprzedają je w każdym sklepiku lub stacji benzynowej.
Jeśli ktoś jedzie już enty raz to sprawdza taką trasę, albo taką, albo inną, a TY olej to i wal jak na mapie - autostradami przed siebie!!! :papa:

Aha.... i zamiast zastanawiać się nad trasa prostą jak budowa cepa, to lepiej znajdź sobie spanie po drodze. Polecam hotel Trojane w miejscowości Trojane Słowenia. Wyśpij się po drodze - urlop zacznij od wyjazdu z domu. Zapłacisz 100 EUR za lulu, ale będziesz piał z zachwytu zamiast martretować ciało swoje i najbliższych :lol: Mówię Ci to ja - Jarząbek
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 08.07.2010 20:31

stefaneo napisał(a):Witam wszystkich,

za pomoc z góry dziękuje

Wiedeń - Maribor - Zagrzeb - Trogir
Wyjechałem z Zagrzebia o 14.30 w Trogirze na moście 18.30
Za mostem w lewo na Slatine
Ja wyjeżdżam 18 lipca do Slatiny
Pozdrawiam
stefaneo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stefaneo » 13.07.2010 21:20

Dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi ale zastanawiam sie która trase wybrac czy przez austrie czy przez węgry??

A jakie koszty poniose jadąc autostradami ??
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.07.2010 22:06

Znaczy się, co?
Mamy Ci wszystko obliczyć czy jak??? 8O :roll:

Widzisz kolego, żonaty dobrze Ci radził- im więcej podpowiedzi, tym bardziej jesteś skołowany i nie potrafisz już nawet przetrawić tego, co na forum jest od miesięcy czytelnie opisane o WSZYSTKICH trasach do CRO.
Nie słuchasz jego porad no i masz- dalej pytasz o trasę. :roll: :) :wink:

Niektórym nie da się pomóc.
Jedni pobudowali autostrady, żeby sobie można było łatwo pojechać na południe i nad ciepłe morze. Inni pobudowali hotele, zajazdy i restauracje, jeszcze inni powymyślali GPS, nawigacje, wirtualne mapy, potem ktoś wpadł na genialny pomysł i stworzył to forum, gdzie wielu innych ludzi opisało w zasadzie wszystko o dojazdach i samej Chorwacji.
Czyli wszystko coraz bardziej sprzyja podróżowaniu, wygodzie i dostępowi do wszelkich informacji.
A tymczasem na forum cro.pl okazuje się, że co chwilę przyleci ktoś, kto albo nie umie z tego wszystkiego zrobić prostego użytku, albo ...no właśnie, albo co? Nie czyta ze zrozumieniem, czy nie patrzy na to co czyta??? Dziwne zjawisko...

Wygląda i na to, że to wszystko olewacie no i potem jeszcze macie takie same głupie/ niepotrzebne problemy....pytacie w kółko o to samo, tak jakby ta prosta i wygodna podróż miała wam zastępować ten faktyczny urlop nad morzem- kurde, ja tego nie pojmuję...

:? :roll: 8O
Sorry za wywody, ale ta ilość tych samych pytań jest ostatnio straszna...
Jeden przez drugiego dubluje się tym samym.
To się już robi męczące i zniechęcające.
Dużo już nie brakuje, żeby to forum stało się śmietniskiem zamiast encyklopedią o CRO.
Pozdr.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 13.07.2010 22:44

zonatyfacet1 napisał(a):
Aha.... i zamiast zastanawiać się nad trasa prostą jak budowa cepa, to lepiej znajdź sobie spanie po drodze. Polecam hotel Trojane w miejscowości Trojane Słowenia. Wyśpij się po drodze - urlop zacznij od wyjazdu z domu. Zapłacisz 100 EUR za lulu, ale będziesz piał z zachwytu zamiast martretować ciało swoje i najbliższych :lol: Mówię Ci to ja - Jarząbek

Wg "prostej" trasy wychodzi 11,5 godzin jazdy a to chyba raczej nie jest jakaś masakra
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 16.07.2010 13:15

noyle napisał(a):
zonatyfacet1 napisał(a):

Wg "prostej" trasy wychodzi 11,5 godzin jazdy a to chyba raczej nie jest jakaś masakra

Nie ma szans na 11,5 godziny. Zrób jak uważasz, bo ja w tym roku znowu śpię po drodze, tym razem w Letenye Węgry. Wyjeżdżamy o 9:00 z Katowic, o ok. 16:00 obiadek w Csorna, a ok. 19:00 w Letenye robimy grilla ;-) Rano o 8:00 po śniadanku ruszamy w drogę i autostradami ok. max 14:00 zaliczamy prom w Splicie. Później 2,5 h promem luz blues do Hvaru. Miłego urlopu
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone