Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Solec - Wrocław - Divna Duba

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Solec - Wrocław - Divna Duba

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2012 20:36

Mam taki temat odnośnie trasy do rozwiązania. I wdzięczny bym był za wszelakie informacja. Tudzież podpowiedzi. Z miejsca zamieszkania wyruszam w piętek po 16-stej ale nocuję pod Wrocławiem. Ale to akurat mało istotny fragment trasy. Z Wrocławia jedziemy na Peliesac (Divna Duba). Trasę na Chorwację (w przeciwieństwie do powrotnej - 2 noclegi) planuję 'jednym ciągiem'. Znaczy z krótkim postojem na sen (3-4-5 h) gdzieś na autostradzie w Chorwacji. I tu właśnie moje dylematy. Planuje co najmniej dojechać za Zagrzeb. Znaczy do A1 (800 km), do granicy chorwackiej mam 730 km. Z pod Wrocławia wyjedziemy (2 samochody - 8 dorosłych osób) z samego rana ( 7-8 ). A na miejscu dnia następnego zamierzam być ok. południa ( 12-13 ). Jak to zaplanować i gdzie, mniej więcej na którym kilometrze trasy, w Chorwacji się zatrzymać. W zeszłym roku jechałem nocą (na Brac). Teraz jednak planuję w dzień. Na dodatek ostatni odcinek z okolic miejscowości Brela zamierzam zjechać z autostrady i przejechać starą drogą, co by widoki podziwiać. Zatem już jasno być powinno (to tysiąc dwusetny kilometr trasy). Z tego punktu do mety już tylko 200 km. A więc, wracając do pytania (pytań), jak to rozplanować? Dziękuję z góry za podpowiedzi. Może ktoś już to 'przerabiał'. Trasa przez Czechy - Austrię - Słowenię (Lenart - Ptuj).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2012 20:48

A tak przy okazji. To, że piszę w tej chwili to wcale nie oznacza, że meczu nie oglądam :D :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2012 21:50

Oj mecz skończony. Gratulacje dla naszych wschodnich sąsiadów. Ale albo wszyscy oglądali, albo nikt nie ma nic do powiedzenia w temacie w tak zacnym gronie :D 8)
Scandinavian
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Scandinavian » 11.06.2012 22:09

My jak startujemy z Międzylesia ok.17-00 kierujemy się na ZNOJMO/CZ/ tzw. strefa bezcłowa, super miejsce na pierwszy większy przestanek po ok 5 godzinach jazdy, potem do granicy z Węgrami i kawałęk Słowenni w Chorwacji jesteśmy ok. 6 rano na pierwszej lepszej stacji przestanek i spanie 1h, potem kawa i na 15-00 jesteśmy w Primosten. Już 3-razy tak jechaliśmy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2012 22:17

Tylko Primosten to 300 km bliżej. To wiele zmienia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2012 22:19

A poza tym 1400 km ze spaniem 1h jak dla mnie to zbyt mało. Zbyt niebezpieczny temat dla tych za których odpowiadam w samochodzie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 05:25

inman napisał(a): Na dodatek ostatni odcinek z okolic miejscowości Brela zamierzam zjechać z autostrady i przejechać starą drogą, co by widoki podziwiać. Zatem już jasno być powinno (to tysiąc dwusetny kilometr trasy). Z tego punktu do mety już tylko 200 km. A więc, wracając do pytania (pytań), jak to rozplanować?

To nie tylko 200 km, bo jedziesz już starą drogą 8)

Czsowo to wychodzi ok 4 h !!! szczególnie przy podziwianiu widoków :) + ewentualne oczekiwanie na prom Ploce-Trpanj, albo przez BiH gdzie ostatni odcinek przez Peliesac jest dość kręty a do Divnej to już totalny lokals !!! a to już 1400 km

Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu !!

:sm:http://map.hak.hr/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 06:39

Dzięki. Może zatem pojadę do końca autostradą. A widoki na 'starej drodze' pozostawię sobie na drogę powrotną.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 06:42

A tą stronę hak to przeglądam uważnie. Niestety nie ma tam zaznaczonych parkingów czy punktów odpoczynkowych na autostradzie. Zostają zatem stacje benzynowe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 07:03

inman napisał(a):A tą stronę hak to przeglądam uważnie. Niestety nie ma tam zaznaczonych parkingów czy punktów odpoczynkowych na autostradzie. Zostają zatem stacje benzynowe.

Zaznacz " Benzinske postaje - INA "

Każda INA to parking na min. 100 aut - kawa, zimne napoje, lody, kanapki, plac zabaw dla dzieci itp.

Polecam ze względów widokowych parking ;

43.80765033151328 N,15.91592788696289 E

jego rzeczywiście nie ma
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 07:13

inman napisał(a):Dzięki. Może zatem pojadę do końca autostradą. A widoki na 'starej drodze' pozostawię sobie na drogę powrotną.

Jeśli nic się nie zmieniło to od końca autostrady do Ploce droga prowadzi przez góry ( w 2011 droga D513 była zamknięta z powodu budowy autostrady) wię widoczki też niezłe 8) chodź droga dosyć wąska i kręta !!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 07:26

Tak tak. te Petrol Stations INA to zaznaczam. I faktycznie przypominam sobie jak w zeszłym roku jechałem to stawałem w takim miejscu. I choć nie tankowałem to faktycznie to chyba była INA. Bo jak sobie przypominam to teren był duży i chyba dlatego zapomniałem, że to stacja. A jeśli chodzi o te koordynaty to widzę, że to w okolicach wodospadów, przy Skradin. Byłem tam w zeszłym roku na Krka ale z autostrady zjechałem przed tym punktem, a powróciłem za. O ile dobrze widzę na mapie.
Ostatnio edytowano 12.06.2012 07:29 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 07:27

Na półwysep jadę przez BIH i faktycznie jeszcze trochę widoczków powinno pozostać na tym odcinku :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 07:35

inman napisał(a):Tak tak. te Petrol Stations INA to zaznaczam. I faktycznie przypominam sobie jak w zeszłym roku jechałem to stawałem w takim miejscu. I choć nie tankowałem to faktycznie to chyba była INA. Bo jak sobie przypominam to teren był duży i chyba dlatego zapomniałem, że to stacja. A jeśli chodzi o te koordynaty to widzę, że to w okolicach wodospadów, przy Skradin. Byłem tam w zeszłym roku na Krka ale z autostrady zjechałem przed tym punktem, a powróciłem za. O ile dobrze widzę na mapie.

Tak to most Skradin i parking przy nim ( ale bez stacji ), widoczki przednie jest przejście oczywiście tunelem pod autostradą na drudą stronę :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2012 07:41

To jest 1100 km trasy. Powinienem dojechać. Tam się parę godzin prześpimy w samochodzie. Nad ranem widoki pooglądamy o wschodzie słońca. A potem w drogę. Wg AM to zostanie 295km i 4h41m. Więc idealnie ok południa będę na miejscu. :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi