Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

slowenia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
qwerty1
Autostopowicz
slowenia

Nieprzeczytany postnapisał(a) qwerty1 » 03.08.2009 09:30

Witam
za kilka dni wybieram sie do chorwacji samochodem i mam pytania
1) czy na granicy ze slowenia mocno trzepia. Pytam bo chce wziasc troche swojego alkoholu i nie chcialbym tego zostawic na granicy.
2) aha i jeszcze jedno czy oplaca sie omijac autostrade we sloweni czy nie?
3) czy trzeba miec paszport bo gdzies slyszalem ze niby na nowym dowodzie mozna przejechac ale nie che mi sie w to wierzyc
z gory wielkie dzieki za odp.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 03.08.2009 09:38

qwerty1 napisał(a):Witam
1) czy na granicy ze slowenia mocno trzepia. Pytam bo chce wziasc troche swojego alkoholu i nie chcialbym tego zostawic na granicy.
3) czy trzeba miec paszport bo gdzies slyszalem ze niby na nowym dowodzie mozna przejechac ale nie che mi sie w to wierzyc

Napiszę w skrócie: go2FAQ mr qwerty1 Sir!

Rafał
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.08.2009 10:01

Rafał jest przecież jeszcze neverending story
bary10
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bary10 » 03.08.2009 10:02

qwerty1 napisał(a):Witam

jak chcesz coś się dowiedzieć konkretnego to wyślij maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 03.08.2009 11:32

JacYamaha napisał(a):Rafał jest przecież jeszcze neverending story

ja mu się pytania nie dziwie, tam jest 61 podstron i troche już nieaktualnych rzeczy. przydałoby się to opisać tak w telegraficznym skrócie.
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 03.08.2009 11:56

Odpowiadam i zamykać ten wątek ! :)

ad. 1 - nie przesadzaj z alkoholem! Posmakuj tamtejszej bimbrowiny zwanej rakiją,trvaricą oraz sliva . Flaszka lub dwie to nie przemyt :) - a trzepią wybiórczo - raz tak raz wcale...
ad.2 - jak Cię stać na 130 zł za viniete w Słowenii i mieć spokój - to płać ( ja płace i nie mam zmartwień ) a jak lubisz te "fajne" objazdy z dreszczykiem to omijaj.
ad.3 - na nowy dowód wpuszczają od lat, problem jest tylko przy usługach medyczno-szpitalnych, ale to sobie weź załatw karte w NFOzie i spox, ja tak robię z teściową.
ad.4 - chociaż nie było - pamiętaj o dodatkowym ubezpieczeniu na pobyt zagraniczny samochodem typu PZU travel, może być werszyn full.

Koniec zamykamy dyskusje :) Reszta w archiwum forum !
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 03.08.2009 12:12

Asia&Grześ mają rację nie przesadzaj z alkoholem ale winietę sobie kup , moim zdaniem warto

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone