Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skąd najlepiej objechać Chorwację Płd. i okolice?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MarekP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekP » 21.01.2007 00:32

Witam serdecznie wszystkich sympatycznych Forumowiczów.
Dawno na forum nie zaglądałem, lecz od jakiegoś czasu ponownie i z przyjemnością je wertuję.
Dzięki Wam, a szczególnie Waszym pięknie ilustrowanym relacjom miłe wspomnienia z pobytu w Chorwacji powróciły... i pojawiła się znów ochota na wakacje w CRO. W 2005, korzystając z porad i podpowiedzi zawartych na tym forum zdecydowaliśmy się na pobyt na Ciovo. Było super...;zobaczyliśmy Plitvice, wodospady Krka, Zadar, Sibenik, Trogir, Split, Omiś i jeszcze trochę... W tym roku uznaliśmy, że wracamy do Chorwacji. Tym razem zamierzamy pozwiedzać południe tego kraju tzn. koniecznie zobaczyć Dubrownik, Korculę, pokręcić się po tamtym wybrzeżu, trafić do Mostaru, Kotoru i jego okolic. I tu wielka prośba do wszystkich mających już własne doświadczenia jaką optymalną lokalizację wybrać na miejsce pobytu tak by głównie pozwalało na sprawnie docieranie do wszystkich tych miejsc a przy okazji było urokliwe i sprzyjające pobytowi z dziećmi? Wierzcie mi, że spory kawałek tego forum już przewertowałem, mam tam jakieś pomysły, ale nadal nie wiem czy wybrać południowy obszar Riwiery Makarskiej (Igrane, Zaostrog, Gradać), Peljesac, czy może "przedpole" Dubrownika (Slano, Trsteno).
Z pewnością wielu "zmierzyło" się już z realizacją podobnych planów i coś podpowie?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.01.2007 00:37

Cześć Marku P. :lol: :wink: aby coś poradzić mam jedno pytanie - gdzie śpisz, będąc w Chorwacji -kwatery czy kemping.?
Pozdrawiam :papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 21.01.2007 01:03

Witaj Marku.Ja z uporem (cro)maniaka (kilka razy na tym forum już to robiłem)będę polecał Ci "zapole" :D Dubrovnika,czyli Zupę Dubrovacką.Wpisz w forumową wyszukiwarkę słowa - Mlini,Srebreno.
Pozdrav.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.01.2007 01:16

Wojan dobrze radzi :lol: jeśli chcesz zobaczyć:
Dubrownik (w Chorwacji)
Mostar ( w Bośni i Hercegowinie)
Kotor (w Czarnogórze)
i popłynąć na Korculę
-to "zapole" Dubrownika będzie najlepsze na pobyt.
Gdybym miał takie plany, posłuchałbym Wojana. :lol:
Angie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angie » 22.01.2007 12:27

Dołączam się do poleceń Chłopaków :D Zdecydowanie Zupa Dubrovacka :D
Jeśli chodzi o plażę dla dzieciaków, to między Mlini a Srebreno jest taka z bardzo łagodnym zejściem do morza. Miejscowości bardzo spokojne, niewielkie. Zaledwie 8 km do centrum Dubrovnika. Bardzo łatwy dojazd na parking pod same mury Starego Miasta, a jeszcze łatwiejszy wyjazd (kierunek Cavtat). Podobno z Mlini i Srebreno kursują też busy do Dubrovnika, ale nie wiem co i jak, bo my jeździliśmy codziennie samochodem na wieczorne spacerki po Starym Mieście i pyszne lody :D
Poza tym Zupa Dubrovacka jest doskonałym miejscem wypadowym na wycieczki do Mostaru, Medjugorie, Kotoru (niestety nie byłam :( ), na półwysep Peljesac. Naprawdę gorąco polecam to miejsce.

Na zachętę serwuję Ci kilka zdjęć. Najpierw widok Zupy Dubrovackiej z punktu widokowego przed Cavtatem :
Obrazek

Teraz łódeczki i w oddali plaża w Mlini (niestety nie mam zdjęcia plaży w przybliżeniu, bo my korzystaliśmy z bardziej odludnych i dzikich miejsc, których w tamtych okolicach nie brakuje :D) :
Obrazek

A tutaj jest taki deptaczek, a za tym murkiem jest właśnie mlińsko-srebreńska plaża, o której pisałam (ta z łagodnym zejściem do morza) :
Obrazek

Na koniec, pokaz przejrzystości wody w tym rejonie, by zachęcić Cię całkowicie ;) :
Obrazek

I kolory wybrzeża :
Obrazek

Mimo tych wszystkich zdjęć, jestem przekonana, że żadne, nawet najpiękniejsze zdjęcie, nie odda w pełni uroku miejsca. Dlatego nie pozostaje Ci nic innego, jak tam pojechać i naocznie przekonać się, że Zupa Dubrovacka to RAJ NA ZIEMI :D
MarekP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekP » 22.01.2007 15:05

Rzeczywiście, takie proste a takie trudne...Ha...Ha...
Chyba macie rację, to dobry pomysł z Zupą Dubrovacką. Policzyłem ilości km do przejechania z wszystkich wcześniej rozważanych miejsc i Zupa to dobra lokalizacja. Ale zapytam jeszcze: czy teren przed Dubrovnikiem to zdecydowanie mniej ciekawe miejsce, mniej urokliwe niż teren za? I jeszcze jedno;z załączonych przez Angie zdjęć wydaje mi się, że spory odcinek plaży leży w bezpośrednik sąsiedztwie głównej drogi, czy jednak nie?
Przy okazji proszę o szczegółowe namiary na sprawdzone kwatery oraz zachęcające zdjęcia. Mój e-mail do kontaktu adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl[url][/url] Z góry dziękuję
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 22.01.2007 15:33

Plaża w Mlini-Srebrano w ogóle nie leży przy drodze.Główna droga jaką tam jest Jadranka leży wysoko nad plażą.
Moje zdjęcia z Zupy Dubrovackiej zamieściłem w serwisie "dobrebopolskie".Na razie nie mogę podać linka bo coś ten serwis teraz nie chodzi :evil: Może potem.
Pozdrav.
MarekP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekP » 22.01.2007 18:17

Z przyjemnością obejrzę!
Mam nadzieję, że znajdę ten link w Twoich poprzednich postach.
Czy znajdę tam również namiary na Waszą, mam nadzieję sprawdzoną i godną polecenia, kwaterę? Jeżeli nie to poszperam na stronce Zupy Dubrowackiej coś wybiorę i wtedy poproszę o opinie.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 22.01.2007 19:05

Namiary na kwaterę w Mlini masz tutaj
forum/viewtopic.php?t=14087&highlight=
A strona z moimi zdjęciami z Mlini dalej nie działa.Sprawdzaj tutaj
http://www.dobrebopolskie.com/DBPSearch ... n&nrImg=16
Pozdrav.
Angie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angie » 23.01.2007 11:50

MarekP napisał(a): I jeszcze jedno;z załączonych przez Angie zdjęć wydaje mi się, że spory odcinek plaży leży w bezpośrednik sąsiedztwie głównej drogi, czy jednak nie?

Potwierdzam za Wojanem. Jadranka leży powyżej plaży, gdzieś za lub między tymi drzewami, które widać na moim zdjęciu. Deptaczek, o którym pisałam i który pokazałam na zdjęciach, jest raczej spacerowy, choć jeżdżą po nim skuterkami. Samochody też czasem tam widziałam, ale były to chyba tylko pojazdy właścicieli kafejek (niewielu) ulokowanych przy tymże deptaku.

Na maila wyślę Ci kilka informacji odnośnie mojej kwatery i samego Mlini oraz jakieś zdjęcia.

Pozdrav
Marlena
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 23.01.2007 13:22

Angie napisał(a):Potwierdzam za Wojanem. Jadranka leży powyżej plaży, gdzieś za lub między tymi drzewami, które widać na moim zdjęciu. Deptaczek, o którym pisałam i który pokazałam na zdjęciach, jest raczej spacerowy, choć jeżdżą po nim skuterkami. Samochody też czasem tam widziałam, ale były to chyba tylko pojazdy właścicieli kafejek (niewielu) ulokowanych przy tymże deptaku.

Wszystko się zgadza, bo też byłem blisko tydzień w Mlini, traktując tą miejscowość także jako punkt wypadowy do Dubrovnika i Czarnogóry.
Największa plaża w Mlini jest zaraz na początku miejscowości jadąc od strony Dubrovnika.Trzeba tylko od głównej drogi (Jadranka)zejść w dół około 200m.Dla dzieci jest to dobre miejsce, ponieważ morze w tym miejscu nie jest zbyt głębokie.Dno jest nawet piaszczyste i łagodnie opada.Plaża żwirowo-betonowa, a dalej dość duży park, gdzie można się schować przed zbytnim upałem.
Pozdrawiam
Skubi
MarekP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekP » 23.01.2007 14:24

Angie obiecała podesłać trochę informacji, m.in. o kwaterze, czy mogę Ciebie również prosić o to samo (jeżeli oczywiście korzystałeś z tej formy pobytu?)
Pozdr.
Skubi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skubi » 23.01.2007 17:09

MarekP napisał(a):Angie obiecała podesłać trochę informacji, m.in. o kwaterze, czy mogę Ciebie również prosić o to samo (jeżeli oczywiście korzystałeś z tej formy pobytu?)
Pozdr.

Gdzieś powinienem mieć jeszcze wizytówkę, ale chyba tak szybko jej nie odnajdę.Obiecuję przesłać namiary kwatery, jak tylko się znajdzie.Właścicielka, z którą można rozmawiać na ten temat mieszka chyba na stałe w Zagrzebiu.Myśmy trafili tam jadąc w ciemno.
Pozdrawiam
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.01.2007 21:11

Marku -strona ze zdjęciami dzisiaj hula-można oglądać :D

http://wojan.dobrebopolskie.com.fajnafotka.pl/
MarekP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekP » 25.01.2007 10:25

Oglądałem...oglądałem...(także Angie podesłała mi link do swoich fotek) i muszę powiedzieć, że okolica wygląda bardzo zachęcająco. Czuję, że chyba mnie przekonacie...
Pozdr.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone