Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Skąd jeździliście na 1 dzień do Wenecji ? Dam radę z Krk ?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bahama
Cromaniak
Skąd jeździliście na 1 dzień do Wenecji ? Dam radę z Krk ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.05.2010 19:49

Pozdrawiam, w zeszłym roku odwiedziłem w ramach podróży służbowej Wenecję, teraz mogę już robić za przewodnika i mam zamiar pokazać miasto mojej rodzince. Jak myślicie dam radę z Vrbnika ? ViaMichelim pokazuje mi 288 km w tym 183 autostrady, czas przejazdu 4h17. Jak wyjadę około 6-stej rano to jest szansa że o 11.00 będę na miejscu, Tak myślę koło 17.00 powrót i na Krk - 22.00. Wiem męczarnia będzie, ale mam zamiar zaryzykować.
W związku z tym pytanie, robiliście z Istri lub Kvarneru 1dniowo Wenecję ? Jakie wrażenia ? Warto było , czy raczej odpuścić sobie taką podróż ?

No i ewentualnie którędy, chociaż wielkiej możliwości kombinowania chyba nie ma...
jorgus111
Cromaniak
Re: Skąd jeździliście na 1 dzień do Wenecji ? Dam radę z Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.05.2010 19:51

Bahama napisał(a):Pozdrawiam, w zeszłym roku odwiedziłem w ramach podróży służbowej Wenecję, teraz mogę już robić za przewodnika i mam zamiar pokazać miasto mojej rodzince. Jak myślicie dam radę z Vrbnika ? ViaMichelim pokazuje mi 288 km w tym 183 autostrady, czas przejazdu 4h17. Jak wyjadę około 6-stej rano to jest szansa że o 11.00 będę na miejscu, Tak myślę koło 17.00 powrót i na Krk - 22.00. Wiem męczarnia będzie, ale mam zamiar zaryzykować.
W związku z tym pytanie, robiliście z Istri lub Kvarneru 1dniowo Wenecję ? Jakie wrażenia ? Warto było , czy raczej odpuścić sobie taką podróż ?

No i ewentualnie którędy, chociaż wielkiej możliwości kombinowania chyba nie ma...

Jak zwiedzić Wenecje będąc na Istrii ?
Jak odwiedzić Wenecję???
Wenecja - dobre rady, noclegi, zwiedzanie w 1-2 dni
Przejazd Istria - Wenecja
Pula-Wenecja

:evil:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.05.2010 19:54

No dałem ciała... Tyle czytania
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.05.2010 19:56

Bahama napisał(a):No dałem ciała...

Niemożliwe... :oczko_usmiech: a starczyło wejść tylko do FAQ :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2010 20:01

Bahama napisał(a):W związku z tym pytanie, robiliście z Istri lub Kvarneru 1dniowo Wenecję ? Jakie wrażenia ? Warto było , czy raczej odpuścić sobie taką podróż ?...

Ja robiłem ta trasę tyle, ze nieco inaczej niż Ty planujesz.
Twój wariant to moim zdaniem katorga nie tylko dla kierowcy ale i dla pasażerów.
Nawet jaby Ci się udało na 11 dojechać, w co watpię to co Wy za te kilka godzin zrobicie poza wariantem: "tu byłem" - to taka mini wersja w stylu wycieczek dla Japończyków :lol:

Ja ta trasę robiłem w drodze powrotnej z noclegiem.
Wtedy i coś zobaczycie i odpoczniecie.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 08.05.2010 20:06

Piotrek_B napisał(a):Ja ta trasę robiłem w drodze powrotnej z noclegiem.

Ja podobnie :D a nocleg miałem tu - polecam
http://www.limba.com/pl/wlochy/noclegi/ ... olowo.htmm
iowa2
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) iowa2 » 19.05.2010 09:36

Mam pytanie do osób parkujących w Mestre (Viale Stazione). Zamierzamy tam parkować przez 2 dni. Jaka jest cena za dobę?
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.05.2010 09:58

Bahama - czemu nie chcesz zajechać do Wenecji "po" - bo ten warian w tą i z powrotem to koszmar :@(
Wenecja może być zakorkowana na przemieściach. Parkowanie i wydostanie się z parkingu do miasta też kosztuje czas ...

A propos kosztuje - na takim wariancie też nie oszczędzasz:
- paliwo w obie strony
- stracony (jakby) dzień w Cro - niby tam jesteś, a jakoby Cię nie było ;@)

Ja kimałem w San Bartolomeo obok Ponte di Piave - niby z 60 km, niby przy autobanie, a do Wenecji jechaliśmy ok 1,5 godziny

- a może wodolotem?

pzdr, Krystof
Sisar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sisar » 04.06.2010 17:30

A ja wczoraj wróciłem z Cro. Na sam koniec byłem w Wenecji. Jechałem za Krk autostradą do Cavallione (to jest przed Punta Sabbioni). Wyszło 251 km. Tam nocleg w hoteliku wyszukany na miejscu. Pierwszy dzień spędzony na plaży, a na drugi dzień z rana autkiem do Punta Sabbioni, tam parking cały dzień 7 euro (stoja na jezdni naganiacze), zaraz obok jest port i stoja stateczki. myśmy wykupili bilety na stateczki MARCO-POLO za 8 tam i z powrotem, odjazdy były co 30 minut, stateczek płynął jakies 25 minut do Wenecji, tam połaziliśmy i powrót. Wsiadłem w auto i w długą do Polski z noclegiem w aucie jakoś koło Wiednia (mam duże kombi, było jak w namiocie). Była środa a o dziwo z Punta Sabbioni sznur aut od Jesolo aż do autostrady mega korek !? Nie wiem dlaczego?
marrut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrut » 21.07.2010 16:51

Witam
Sisar, czy zwiedzałeś Bazylikę św Marka, jeśli tak to jakie stroje obowiązują , chodzi mi o krótkie spodenki czy można w nich wejść czy nie? :?: Ewentualnie jaka długość tych krótkich spodenek?
marrut
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrut » 22.07.2010 19:30

Bahama napisał(a):Pozdrawiam, w zeszłym roku odwiedziłem w ramach podróży służbowej Wenecję, teraz mogę już robić za przewodnika i mam zamiar pokazać miasto mojej rodzince. Jak myślicie dam radę z Vrbnika ? ViaMichelim pokazuje mi 288 km w tym 183 autostrady, czas przejazdu 4h17. Jak wyjadę około 6-stej rano to jest szansa że o 11.00 będę na miejscu, Tak myślę koło 17.00 powrót i na Krk - 22.00. Wiem męczarnia będzie, ale mam zamiar zaryzykować.

Witaj
Ja w tym roku jadę do Rovinij na Istrię i z tamtąd płyne promem rejsowym do Wenecji. Kosz dla 4 osobowej rodziny (2+2) 252E w obie strony. Czas rejsu 4 h.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 22.07.2010 19:36

marrut napisał(a):Witam
Sisar, czy zwiedzałeś Bazylikę św Marka, jeśli tak to jakie stroje obowiązują , chodzi mi o krótkie spodenki czy można w nich wejść czy nie? :?: Ewentualnie jaka długość tych krótkich spodenek?

Wchodziłem kilkukrotnie w spodenkach (do kolan)+t-shirt. U kobiet muszą być zakryte ramiona (może być chusta). Oczywiście krótkie spodenki tak jak w przypadku mężczyzn nie przejdą.
Kasia25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia25 » 04.08.2010 09:30

Bahama napisał(a):Jak myślicie dam radę z Vrbnika ? ViaMichelim pokazuje mi 288 km w tym 183 autostrady, czas przejazdu 4h17. Jak wyjadę około 6-stej rano to jest szansa że o 11.00 będę na miejscu, Tak myślę koło 17.00 powrót i na Krk - 22.00. Wiem męczarnia będzie, ale mam zamiar zaryzykować.

Nie polecam, a wręcz odradzam. Autostrada Triest - Venecja jest bardzo zatłoczona. Jechaliśmy tą trasą do i z Chorwacji i przed Triestem staliśmy 4 godziny w korku przed punktem poboru opłat. W ogóle Wenecja samochodem to zły pomysł o ile nie jest to punkt przelotowy (w drodze do/z wakacji)

Bahama napisał(a):W związku z tym pytanie, robiliście z Istri lub Kvarneru 1dniowo Wenecję ? Jakie wrażenia ? Warto było , czy raczej odpuścić sobie taką podróż ?

Polecam rejs z Chorwacji. Przykładowo aktualnie z Porec codziennie pływa ekskluzywny katamaran "Prince of Venezia" - bilet w obie strony na trasie Porec-Venecja kosztuje 299kun

Wpływając ujrzysz piękne widoki :
http://www.wenecja24.info/foto/257_Piekna_Wenecja.htm
http://www.wenecja24.info/foto/259_Wspanialy_widok.htm

Jakich nie zobaczysz z samochodu. No i odpadają takie problemy (koszty) jak parking, tramwaje wodne itp.. - bo katamaran cumuje przy nabrzeżu bezpośrednio przy placu św. Marka.

pozdrawiam!
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 04.08.2010 13:43

My zaliczyliśmy Wenecję już "po".

Zajechaliśmy na wieczór i jak ludzie przespaliśmy się w hotelu i rano świeży, wypoczęci wyrwaliśmy się na podbój Wenecji :)

I to był strzał w "10". Z Wenecji wystartowaliśmy do domu ok. godz. 20:00, po czym załoga wymęczona spacerami zasnęła w kilka chwil :) A my z kuzynem na spokojnie lecieliśmy bez zestawu głośnomówiącego na tylnej kanapie :D
XT600
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) XT600 » 11.08.2010 18:09

Kasia25 napisał(a):Nie polecam, a wręcz odradzam. Autostrada Triest - Venecja jest bardzo zatłoczona. Jechaliśmy tą trasą do i z Chorwacji i przed Triestem staliśmy 4 godziny w korku przed punktem poboru opłat. W ogóle Wenecja samochodem to zły pomysł o ile nie jest to punkt przelotowy (w drodze do/z wakacji)

Bahama napisał(a):W związku z tym pytanie, robiliście z Istri lub Kvarneru 1dniowo Wenecję ? Jakie wrażenia ? Warto było , czy raczej odpuścić sobie taką podróż ?

Polecam rejs z Chorwacji. Przykładowo aktualnie z Porec codziennie pływa ekskluzywny katamaran "Prince of Venezia" - bilet w obie strony na trasie Porec-Venecja kosztuje 299kun

Wpływając ujrzysz piękne widoki :
http://www.wenecja24.info/foto/257_Piekna_Wenecja.htm
http://www.wenecja24.info/foto/259_Wspanialy_widok.htm

Jakich nie zobaczysz z samochodu. No i odpadają takie problemy (koszty) jak parking, tramwaje wodne itp.. - bo katamaran cumuje przy nabrzeżu bezpośrednio przy placu św. Marka.

Dokładnie tak zrobiliśmy, wracając z Chorwacji do domu, zostaliśmy dzień dłużej na tanim przydomowym campingu tylko po to by popłynąć do Wenecji. Polecam bo to super pamiątka i niezapomniane przeżycia a nie wiadomo jak długo jeszcze Wenecja będzie w takiej postaci....
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne