Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Serowarnie, winiarnie...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Serowarnie, winiarnie...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.12.2008 18:34

Witam
Przeglądam forum pod kątem przyszłorocznego wyjazdu od kilku dni i nie widzę interesujących mnie informacji. Jeśli się mylę, proszę o skasowanie tematu, jeśli się nie mylę proszę o pomoc.
Jak już gdzieś wspominałem, zabytki, wszelkie mury i ruiny interesują nas coraz mniej, tzn widzieliśmy już ich tak wiele w Cro, że czas poszukać czegoś innego. Najbliższy urlop chcemy przeznaczyć na odpoczynek, ale też poszukiwanie i poznawanie Chorwacji "od kuchni" . Szukamy więc różnych danych o miejscowych producentach serów-serowarach, winiarzach z prawdziwego zdarzenia, takich jak na Peljesacu, ale w innych rejonach, specjalistów od szynek suszonych, np okolice Drniś. Chętnie pojedziemy do producentów oliwy.
Mam już namiar na fajną agroturystykę ( od Mirko), na Istrii, wiem o kilku adresach sporych winiarzy na Istrii, np w okolicy Lovrecicy.
Może ktoś z Was spotkał się z interesującym nas tematem i jest chętny podzielić się danymi, adresami...
:D
Pozdrawiam
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 22.12.2008 21:45

Jeśli interesuje Cię prsut, to jest możliwość zakupu w miejscowości Vucjak Coze (nie ma na mapach ale dobrze oznakowane). Z maslenickiego mostu (czerwonego) w prawo na Vinjerac przed Posedarje. Szynki od 3 do ok. 12 kg. Świetny smak, prosto z suszarni, można wybrać samemu, nawet dwuletnie. Jadąc dalej przez Slivnicę trafisz na Pag, a tam ser (jak ktoś lubi) i paska sól. Trasa jak najbardziej widokowa i "zapachowa" - specyficzne trawy. Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.12.2008 09:30

Dzięki, o takie namiary właśnie mi chodzi. Kupić też przy okazji kupię, ale głównie mam w planach poznanie technologii, porozmawianie z producentami. Może część pozyskanych wiadomości wykorzystam w swoich wyrobach :?: :D

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone