Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

samochód służbowy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wilku
Globtroter
samochód służbowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) wilku » 29.06.2007 20:31

Witam

Zamierzam jechać do Chorwacji samochodem zarejestrowanym na firmę (oczywiście za zgodą pracodawcy) - kiedyś było wymagane w takim przypadku uzyskanie zgody na piśmie, na oficjalnych drukach...;
jak to wygląda dziś, czy ktoś jechał służbowym autem, czy były jakieś kłopoty, czy są potrzebne dodatkowe papiery.

Pozdrawiam
Pawel67
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawel67 » 29.06.2007 21:55

miałem takie kwity - tylko, że nikt o nie nie pytał
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 29.06.2007 22:10

Pawel67 napisał(a):miałem takie kwity - tylko, że nikt o nie nie pytał

No właśnie ...x ... lat temu mój mąż też do dyspozycji firmy 24 / 24 mógł poruszać się podobnym samochodem , prawdopodobnie na podobnych układach, za powiedzmy sobie szczerze kwotę ok. 3.000zł. Absurd, czy paranoja? Zrezygnował... Ale, czy żałuje?
vongraf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vongraf » 30.06.2007 06:37

W zeszłym roku byłem autem służbowymw Bułgari miałem upoważnienie ale nikt nawet ani razu się nie pytał o nie ,dla świetego spokoju sciągnij sobie z netu gotowe wzory i podstepluj w pracy to nic nie kosztuje
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 30.06.2007 11:30

Byłem w zeszłym roku służbowym autem, nikt nigdzie nie zapytał mnie o takie dokumenty, ale dla świętego spokoju miałem i w tym roku też zamierzam mieć.

Zerknij tu: http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1328

to powinno pomóc.

pozdro
grzesasia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesasia » 11.07.2007 09:35

W TYM ROKU JADE POżYCZONYM AUTEM ( TEśCIA) I ZABIERAM ZE SOBą POTWIERDZENE PEłNOMOCNICTWO Z PZMOT-U.

pOZDR.
Piots
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piots » 11.07.2007 11:17

Służbowe jest za darmo i nie ma sensu żeby stało na parkingu to czasem nim jeżdze na wakacje, ale zawsze mam upoważnienie.
Nie jest ono właściwie potrzebne na granicy, bo w sumie tylko raz chcieli
( na Słowacji) ale może okazać się niezbędne, w przypadku jakiejś stłuczki - firma ubezpieczeniowa sprawcy może się wykpić, że auto było użytkowane nielegalnie.
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 17.07.2007 15:21

kiedyś brałem z leasingu (EFL) takie upoważnienie imienne na mnie, że jestem upoważniony do kierowania autem; ważne toto było pół roku i kosztowało u nich 50 pln - oczywiście nikomu nie było potrzebne :)
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 18.07.2007 07:33

Za to do Albanii bez takiego papierka nie wjedziesz - tak powiadają Ci, co tam byli i doświadczyli na własnej skórze.
roksana_l
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) roksana_l » 18.07.2007 11:56

My w tym roku jechaliśmy samochodem służbowym.
Tylko na jednym przejściu granicznym Pani chciała od nas dokumenty samochodu. Spojrzała tylko przelotnie i dokumenty oddała. Nie powiem, serducho zabiło mi mocniej wtedy-bo upoważnienia żadnego nie mieliśmy, bo nie było już czasu załatwiać- o wyjeździe zadecydowaliśmy dwa dni przed realizacją :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi