Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozłożenie trasy na Istrię na dwa dni.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
makka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) makka » 11.07.2008 13:10

Witam,
W Sierpniu jadę z rodziną (z dwójka małych dzieci) na Istrię. Drogę już mam ustaloną (Warszawa, Słowacja, Wiedeń Graz, Maribor, Ljublana Istria). Niestety apartamant mam wynajęty od soboty i strasznie boję sie legendarnych korków. Z tego co poczytałem to słabo jest na wjeździe do Słowenii i okolice Mariboru.
Postanowiłem wyruszyć w piątek z samego rana i teraz zastanawiam się gdzie przenocować. Wypadałoby w okolicach Grazu ale wtedy rano wpadam w korki. Czy raczej w pierwszy dzień sie katować aż za Maribor i w sobotę tylko 300km ale bez korków. Jak myślicie?
Czy piątkowe popołudnie w Austri i Słowenie nie jest czasem równie zakorkowane jak poranek koło Mariboru?
Czy wysoka opłata za autostrady w Słoweni nie odstraszyła kierowców i jest tam po prostu luźniej?
Pozdrawiam
Maciek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.07.2008 13:31

Gdzie i w jakim czasie powstanie korek , nikt nie przewidzi.
Jak wstaniesz skoro świt po pierwszym dniu jazdy, możesz na korek w okolicach Mariboru nie natrafić.
Można też zmodyfikować trasę , z Graz pojechać na Klagenfurt i tam skręcić w stronę Słowenii do przejścia granicznego w Ljubelj, i na Istrię masz już blisko.
Dalsza jazda zależy od tego , gdzie jedziesz na Istrię.
makka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) makka » 11.07.2008 13:36

Przez Klagnfurt zaplanowałem powrót ze wzgledów widokowych.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 11.07.2008 18:45

Witaj.

Ja jadę do Omisa za Splitem i muszę być na miejscu 16 sierpnia. W związku z tym, że jadę z Gdańska z 4 dzieci w tym z 9 miesięcznym bobaskiem robię aż 2 postoje - jeden 14 sierpnia na południu poniżej Wrocławia a drugi 15 sierpnia we Wiedniu (z ciekawostek podam , że nocleg w hostelu w centrum Wiednia kosztuje nas 140 Euro).
W drodze powrotnej planuje jeden postój.
Na luz na autostradach bym nie liczył - ja z Austrii do granicy Chorwackiej planuję jechać drogami krajowymi, następnie od granicy do Karlovaca autostradą i Dalej droga D1 - krajówką Rozważam tez objazdy tuneli ale to jutro będę analizował z moim 2 kierowcą.

polecam obserwację kamer na autostradach - http://www.hak.hr/map2/map2.aspx?l=21

pozdrawiam
mspalony
Globtroter
Też dzielę...

Nieprzeczytany postnapisał(a) mspalony » 21.07.2008 13:30

Witam,
ja wybieram się na Istrię 13 sierpnia (Kalisz-Głubczyce-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Leibniz-Maribor-Rovinj).
Jedziemy rodzinką (2 + dwoje dzieci 6 i 3).
Jedziemy z Kalisza (Wielkopolska) i ze względu na dzieci, też dzielę trasę na dwa etapy ( pomimo, że to tylko 1100 km i klima w aucie) .
Pierwszy nocleg w Austrii po około 750 km, w okolicach Grazu - Leibniz. Mamy do wyboru Oekotel http://www.oekotel.com/index_pol.php, albo Pensjonat http://www.hotel-riedl.at/hotel/index.htm (znalazłem te adresy w sieci; nie spałem tam, ale opinie o Oekotel są pozytywne).
A że jedziemy pod namiot to jeszcze rozważam kemping w Leibniz.
Na kempingu byłem w 2001 r. : jest mały; może na 10 - 15 namiotów, żona miała zastrzeżenia do stanu toalet, ale ja ogólnie uważam, że na jedną noc jest OK.
Dodatkowo jest niespodzianka - BASENY :D http://www.leibnitz.at (zakładka Tourismus/ Campingplatz).
Cena tego kempingu w porównaniu do chorwackich jest śmieszna, a "Bad ist für Campinggäste frei!" - w cenie kempingu wejście na baseny (2 baseny i zjeżdżalnie).

Powrotną drogę zaplanowałem troszeczkę inaczej - śpimy też po przejechaniu ok. 700 km - w samym Wiedniu ... za 50 EUR za czteroosobowy bungalow - http://www.wiencamping.at/en/?id=ww .
Spałem na tym kempingu 3 razy i jest to super miejsce na wypad do Wiednia np. metrem na Prater, lody na Schweden Platz lub zwiedzanie Schonbrunn'u i in.
Są jeszcze dwa kemping tej samej firmy w Wiedniu, może bliżej przy trasie przelotowej przez Wiedeń, ale nie ma domków i trzeba rozbijać namiot.

Pozdrawiam
mspalony
Globtroter
cd. Też dzielę...

Nieprzeczytany postnapisał(a) mspalony » 21.07.2008 13:46

... a co do opłat za autostrady w SLO - to tak sprytnie pomyśleli, żeby nie opłacało się jechać po chorwackich autostradach tylko po słoweńskich:
winieta SLO - 35 EUR, opłaty za autostrady HR: od granicy węgierskiej Gorican (A4) na Istrie okolice Rowinj 123 kn w jedną stronę, czyli ok 123 PLN w dnie strony, czyli 36 EUR - koszty liczyłem kalkulatorem tu http://www.hac.hr/?task=aut . SPRYCIARZE! Cóż zostało: trzeba płacić za winietkę i jechać najkrótszą/najszybszą drogą :)
luky007
Podróżnik
Re: cd. Też dzielę...

Nieprzeczytany postnapisał(a) luky007 » 22.07.2008 12:21

mspalony napisał(a):... a co do opłat za autostrady w SLO - to tak sprytnie pomyśleli, żeby nie opłacało się jechać po chorwackich autostradach tylko po słoweńskich:
winieta SLO - 35 EUR, opłaty za autostrady HR: od granicy węgierskiej Gorican (A4) na Istrie okolice Rowinj 123 kn w jedną stronę, czyli ok 123 PLN w dnie strony, czyli 36 EUR - koszty liczyłem kalkulatorem tu http://www.hac.hr/?task=aut . SPRYCIARZE! Cóż zostało: trzeba płacić za winietkę i jechać najkrótszą/najszybszą drogą :)

ale po co przez węgry, jak możesz przejechać słowenie za darmo drogrami nie wymagajcymi winiety mureck-lenart-ptuj i wjeżdzasz do chorwacji a odcinek przykladowo krapina-rijeka kosztuje ~69 Kun... w dwie strony to masz 140kun czyli 70 zloty, biorac pod uwage nawet dluzszy odcinek niz krapina-rijeka tak mi sie orientacyjnie napisalo to i tak sie oplaca.

IMHO nawet wyjazd na Istrie nie wiaze sie z kupieniem Sloweńskiej winiety. Jestem za tym aby nikt jej nie kupywal... wtedy moze wpadnie im do glowy jakas zmiana....
asikx&rafikx
Croentuzjasta
Re: cd. Też dzielę...

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 22.07.2008 13:14

Całkowity OT (tym razem wyręczę Janusza):

luky007 napisał(a): kupywal...

Że co proszę? Co to za dziwna czynność jest do wykonania, bądź nie, w związku z tymi winietami?
http://bykom-stop.avx.pl/

A w temacie - na Istrię rzeczywiście wygodniej jest jechać słoweńskimi autostradami. Autostrada Zagrzeb - Rijeka momentami ma standard "polski" - nie rozdzielone pasy, jednopasmowe wiadukty.
Na dodatek w rejonie jednego (niestety nie pamiętam nazwy) z długaśnych, jednopasmowych wiaduktów często występują mgły.
Ale to są MGŁY z prawdziwego zdarzenia - koniec maski własnego samochodu widać jak sie bardzo wysili wzrok. Opcja uchylić drzwi i pasażer kontroluje odległość od krawężnika jest naprawdę warta rozpatrzenia :) :) :)

Pozdrawiam,
Aśka

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone