Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rafting na rz. Zrmanja

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.05.2010 20:59

Torac napisał(a):Maslinka , udało się spłynąć Zrmanją :?: Jeżeli tak, to opisz to , proszę.
Planuję w tym roku spływ tą rzeką. Jeżeli towarzysze dopiszą to na własną rękę a jeżeli nie, to komercyjnie.
Aczkolwiek szukam praktycznych informacji na temat atrakcyjności odcinków i optymalnej trasy przepływu.

Niestety się nie udało. Nie poniosło nas w tamte strony. W tym roku planujemy m.in. Rogoźnicę i może powtórzymy spływ Cetynią. Mam nadzieję, że z własnym aparatem i pochwalę się innymi ujęciami niż dwa lata temu :)

Kombinowałam też, jak tu zrobić Una rafting albo jak spłynąć rzeką Vrbas, ale raczej nie będzie nas w pobliżu tych rzek, więc pozostaje Cetina... (chociaż wszystko jest możliwe, a nasze plany często się weryfikują, więc kto wie, gdzie ostatecznie nas w tym roku poniesie :)).

Wedera, gratuluję świetnej przygody! Super zdjęcia. A ta kaskada z ostatniej fotki to już taki hardcore :twisted:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.05.2010 23:14

mkm napisał(a):A kaj to Toracu bydziesz kotwiczył tym razym :?:

Dubrava! Rozin bok z Mesites!
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.05.2010 23:21

Wedera napisał(a):W ubiegłym roku spływaliśmy tą rzeką i było bardzo fajnie.

Super .Mam pytania:
a/Który odcinek się przepływa?
b/ jaki jest to koszt?
c/ czy pianka jest niezbędna?
d/który odcinek jest najciekawszy?
e/czy na zaporze w Muśkovci jest przenioska łódek , czy jakos inaczej jest to rozwiązane?
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 02.05.2010 23:38

W 2008 zaliczyliśmy Cetinę a w 2009 bośniacką Unę. Byliśmy z dziećmi więc zaliczyliśmy spokojniejszy kawałek Uny. Dopiero od 16 lat zabieraja na ten ciekawszy odcinek.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 03.05.2010 10:41

smoki napisał(a): a w 2009 bośniacką Unę. Byliśmy z dziećmi więc zaliczyliśmy spokojniejszy kawałek Uny. Dopiero od 16 lat zabieraja na ten ciekawszy odcinek.

To chyba nie do końca prawda :D

Może to zależy od agencji organizującej rafting , mój syn w tamtym roku miał 13 lat i płynął , a najmłodsze dzieciaki były tylko wysadzone z łodzi na początku przy spływie z progów na wodospadzie Strbacki Buk oraz nie spływały na pewnym odcinku na pupie ( kayoning)

Opisałem to w swojej relacji - forum/viewtopic.php?t=26656&highlight=
smoki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smoki » 03.05.2010 11:00

armar napisał(a):
smoki napisał(a): a w 2009 bośniacką Unę. Byliśmy z dziećmi więc zaliczyliśmy spokojniejszy kawałek Uny. Dopiero od 16 lat zabieraja na ten ciekawszy odcinek.

To chyba nie do końca prawda :D

Może to zależy od agencji organizującej rafting , mój syn w tamtym roku miał 13 lat i płynął , a najmłodsze dzieciaki były tylko wysadzone z łodzi na początku przy spływie z progów na wodospadzie Strbacki Buk oraz nie spływały na pewnym odcinku na pupie ( kayoning)

Opisałem to w swojej relacji - forum/viewtopic.php?t=26656&highlight=

Być może zależy od agencji. My kożystaliśmy z usług http://www.una-kiro-rafting.com/ Dzieci 11 i 14 lat.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 03.05.2010 11:28

A my z tej - www.una-rafting.ba , właściciel to dwukrotny olimpijczyk w kajakarstwie górskim , bardzo sprawni skiperzy i ogólnie fajni ludzie .

Dodatkowo mają do zaoferowania własne apartamenty do spania - może to być dobre miejsce na nocleg w okolicach Plitwickich jezior . :D
Wedera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wedera » 04.05.2010 21:15

Torac napisał(a):
Wedera napisał(a):W ubiegłym roku spływaliśmy tą rzeką i było bardzo fajnie.

Super .Mam pytania:
a/Który odcinek się przepływa?
b/ jaki jest to koszt?
c/ czy pianka jest niezbędna?
d/który odcinek jest najciekawszy?
e/czy na zaporze w Muśkovci jest przenioska łódek , czy jakos inaczej jest to rozwiązane?

Niestety moje odpowiedzi na Twoje pytania nie będą zbyt dokładne gdyż nikt z nas już nie pamięta dokładnej ceny spływu , wszyscy zgodnie twierdzą że było taniej niż u pośredników , ale nikt nie wie ile taniej , płaciliśmy bezpośrednio skiperowi , który z nami płynął.
Spływaliśmy z najwyższego możliwego punktu Kaśtel Żegarski, a koniec był przed tamą w Muskovci.
Pianka jest niezbędna , jest w niej ciepło , a woda w rzece nawet w bardzo upalne dni jest zimna, a i wywrotki się zdarzają i koniecznie buty oraz koszulka z rękawkami lub krem z dużym filtrem na ramiona.
Kajaki są spuszczane wodospadem Visoki Buk i ten odcinek przechodzi się spacerkiem ponad wodospadem.
Pozostałe progi spokojne się spływa wystarczy że Wiesz jak się wiosłuje i nie ma problemu z dotarciem do celu.
W porównaniu ze spływem Cetynią, Zrmanija to relaksik , spokojnie można w okresie letnim spłynąć z dziećmi. Podobno na wiosnę rzeką jest bardziej rwiąca i poziom trudności jest znacznie wyższy.
Cała trasa spływu była piękna ,rzeka na tym odcinku jest całkowicie dzika , tylko góry i bujna zieleń wokół ,każde zakole miało swój urok i ta niesamowicie turkusowo-szmaragdowa woda, oczywiście krystalicznie czysta. Uroku dodawały małe lub większe kaskady wody spływające po obwisłych trawskach. Kolorytu wyprawy dodawały piękne kolorowe motyle.
Warto się wybrać my byliśmy bardzo zadowoleni. Pozdrawiam Wedera
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.05.2010 22:08

Dzięki serdeczne za wyczerpującą odpowiedź.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne