Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przewóz żywności do Chorwacji- zakaz?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
scothnait
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) scothnait » 10.06.2007 15:12

Witam. Mam pytanie, najlepiej do kogoś kto się orientuje w przepisach prawnych w Chorwacji lub często tam jeździ.

Na wakacjach wraz z sporą grupą przyjaciół wybieramy się samochodami do Chorwacji w Velebit w góry na 14 dni łącznie. Jak w zeszłym roku- całe jedzenie długoterminowe, czyli konserwy, mięso (hermetycznie pakowane), jakieś zupki, kisiele itp bierzemy wraz sobą. W tamtym roku nie mieliśmy na granicy żadnych probolemów.

Otóż, koleżanka, która z nami jedzie dowiedziała się właśnie od swoich znajomych pewnej dość dziwnej rzeczy. Gdy owa znajoma jechała do chorwacji pare tygodni temu, na granicy z Chorwacją zatrzymano ją, i nie dość że zabrano całe wyżywienie, to w dodatku wlepiono jej 200E mandatu. Zostawili tylko polski alkohol, który miał być w prezencie dla kogoś tam. To samo jej synowi, który jechał w odstępie 2h za nią. Celnik za powód 'pokuty' podał to, że skoro jedzie do Chorwacji turystycznie to powinna się tam żywić.

I moje pytanie, jak to jest z wwozem żywności- tylko na własny użytek? Czy jest to jakoś prawnie uregulowane? Czy to był tylko 'kaprys' celnika? Jak można sobie radzić w takiej sytuacji?

Jeśli był już podobny temat, to przepraszam, ale ciężko mi sie porusza po tym forum :)
Prosiłbym o jakąś odpowiedź, mi wydaje sie to trochę nieprawdopodobne, aczkolwiek taka sytuacja miała miejsce.

Pozdrawiam- Michał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2007 15:58

Chorwackie przepisy celne mówią tak:
"Cudzoziemcy mogą wwozić do Chorwacji bez opłat celnych przedmioty niezbędne na czas podróży bądź wypoczynku turystycznego, a także rzeczy nie mające przeznaczenia handlowego. Zwolnione z cła są: rzeczy użytku osobistego, 200 szt. papierosów, jedna butelka alkoholu, 1 kg kawy lub herbaty na osobę. Sprzęt techniczny oraz do użytku zawodowego (kamera, odbiornik TV i radiowy, magnetofon) powinien być zgłoszony przy wjeździe. Łodzie i jachty na własny użytek można wwozić za okazaniem dowodu własności. Nie podlegają one zgłoszeniu na granicy. Od posiadaczy łodzi bez napędu i kajaków o długości do 3 m nie jest wymagana licencja żeglarska"
Czyli.....jak chcą to mogą sie czepic ilości wwożonego jedzenia. Z drugiej strony Twoja koleżanka miała niezłego pecha bo zazwyczaj chorwaccy celnicy nie sa zainteresowani zawartością bagażników Polaków. Ja osobiscie nawet nie wiem jak wygladają chorwaccy celnicy, jedyny kontakt z ich służbami, jaki miałem na granicy to policja sprawdzająca dokumenty.
Pozdrav :papa:
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 10.06.2007 16:05

Hej, my właśnie wróciliśmy z Tucepi i nikt na żadnej granicy nawet nie sprawdził nam paszportów i dowodu rejestracyjnego, a co dopiero pytać o jedzenie 8O Może znajoma wygląda podejrzanie :wink: Przewieźliśmy kiełbaski, jedzonko dla naszego niespełna 3-latka i napoje bez żadnych problemów.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone