Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejazd ze zwiedzaniem Jez. Plitvickich w sob. 16.08 ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Piotr_kr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr_kr » 06.08.2008 19:39

Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wpis tutaj, i niestety trochę w ostatniej chwili bo wyjeżdżam już w piątek z Krakowa (08.08.2008). Ponieważ jadę w piątek i w Chorwacji będę w nocy, mam nadzieję że w tamtym kierunku strasznych korków nie będzie (?). Problem jest z powrotem; wracam niestety w sobotę 16.08 z wyspy Pag, mam nocleg w hotelu koło Grazu i planowałem jechać zwykłą drogą (aby uniknąć korków, zwłaszcza że jedziemy z dzieckiem) i zwiedzić po drodze jeziora Plitvickie. Problem w tym, że hotel zamykają o 22.00 a z tego co słyszałem trudno określić ile będzie się stać na chorwacko - słoweńskim przejściu granicznym. W związku z tym mam dwa pytania: po pierwsze czy jest znana jakaś droga (może być trochę dłuższa), gdzie trafia się na takie przejśćie, gdzie nie ma tak strasznego tłoku (i korków po drodze). I drugie pytanie - czy w czasie długiego weekendu (z tego co wiem też w Chorwacji) jest sens zwiedzać Jez. Plitvickie? Czy nie jest tam wtedy tak jak u nas w sezonie nad Morskim Okiem? Tak w ogóle nie jestem pewien, czy plan nie jest zbyt ambitny (tzn. zwiedzanie na sobotniej trasie Plitvic, żeby zdążyć przed 22 w Grazu)?
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi!
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 06.08.2008 21:12

Na jeziora potrzebujecie co najmniej jakieś 4 h, dojazd bez korków z Plitvic do Grazu powinien Wam zająć jakieś 3-4 h, za korki nikt nie może ręczyć, biorąc pod uwagę, że to sobota, to raczej jakieś będą i nawet jeśli uda się coś ominąć, to pewnie nie wszystko i trzeba doliczyć jakąś rezerwę. Biorąc pod uwagę jeszcze przejazd z Pagu do Plitvic może to być ryzykowne (my w ostatnią sobotę utkwiliśmy przed granicą na autostradzie na 5 h).

Może warto pomyśleć o przeniesieniu noclegu w Grazu z soboty na niedzielę i spokojnym zwiedzeniu Plitvic z noclegiem? Czy niestety urlop goni?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 06.08.2008 21:18

Piotr_kr napisał(a): Problem jest z powrotem; wracam niestety w sobotę 16.08 z wyspy Pag, mam nocleg w hotelu koło Grazu i planowałem jechać zwykłą drogą (aby uniknąć korków, zwłaszcza że jedziemy z dzieckiem) i zwiedzić po drodze jeziora Plitvickie. Problem w tym, że hotel zamykają o 22.00 a z tego co słyszałem trudno określić ile będzie się stać na chorwacko - słoweńskim przejściu granicznym.

Nie wiem o której masz pierwszy prom i czy mozesz się wymeldować odpowiednio wcześnie z noclegu na Pagu, ale zakładając że w Plitvicach będziesz o 9-tej to nawet wybierając trasę G (6 godzin nie spiesząc się) wyjedziesz z Plitvickich o 15-tej, masz 7 godzin na dojechanie do Grazu.

Jeśli nie możesz być z rana w Plitvicach to możesz "olać" hotel w Grazu - w okolicy Jezior nie ma problemu ze znalezieniem noclegu.

Co do tłumu to faktycznie w długi weekend może być inwazja "turystycznej stonki" - jest to wielce prawdopodobne...
Piotr_kr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr_kr » 07.08.2008 00:04

Wielkie dzięki za odpowiedzi! Jeśli chodzi o nocleg, to wolałbym w Grazu ze względu na to, że jest w połowie drogi. A czy korki będą też na zwykłej drodze - jak myślicie? Bo jeśli chodzi o wyjazd, to myślę że trzeba by wyjechać wcześnie - ok. 6 rano i wtedy w Plitvicach byłbym ok. 8. Biorę jeszcze wariant inny pod uwagę - Plitvice zwiedzić "wypadem" z Pagu (jest niedaleko) a w sobotę zwiedzić coś małego bliżej Grazu, aby mieć spokojny dojazd. Na pewno też będę chciał ominąć autostrady w Słowenii wg przepisu, który tutaj był na Forum.
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 07.08.2008 06:54

A sam Graz widziałeś? Bo jest uroczy i warto go zwiedzić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek.

Biorąc pod uwagę, że macie dziecko na pokładzie, to chyba lepiej nie napinać za bardzo planów. Chyba faktycznie pomysł z wypadem do Plitvic z Pagu może być sensowniejszy, zwłaszcza, że ile można siedzieć na plaży?

A nie masz możliwości, żeby wyjechać dzień wcześniej? Zwiedzić Plitvice w drodze w tamtą stronę (z noclegami nie ma żadnych problemów) i potem spokojnie posiedzieć na wyspie, zwłaszcza, że to tylko tydzień?
tczarnecki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tczarnecki » 07.08.2008 07:41

no właśnie - ja tak zamierzam zrobić. Jazda do Plitvic, nocleg 30 km przed w Slunj - ponoć ciekawe miasteczko, drugi dzień Plitvice, nocleg i z rana już do Zivogosce. Wszystko na luzie i choć to mój pierwszy raz, myślę, że wypadnie miło :))
Piotr_kr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr_kr » 07.08.2008 08:57

Wielkie dzięki za wszystkie sugestie! Może faktycznie zwiedzę sobie Graz w tę sobotę (w miarę wolnego czasu)? Bo wcześniej raczej nie wyjadę - no bo w tej chwili musiałbym już jechać :wink:
Ponawiam jeszcze pytanie - czy ktoś wracał tą starą drogą koło autostrady w szczycie wyjazdowym w sobotę? Czy jest rzeczywiście jazda, czy korki jednak się też tam zdarzają?
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 07.08.2008 09:55

Faktycznie, jakoś nie skojarzyłam, że wyjazd masz zaplanowany na jutro :)

Właśnie sobie uświadomiłam, że w ubiegłą sobotę jechałam kawałek "1" od Korenicy do Karlovaca - jechało się bardzo dobrze, płynnie, choć niezbyt szybko jednak. Natomiast nie wiem, jak wygląda cała trasa.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone