Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Potrzebuję pomocy w ułożeniu sensownej trasy.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
solea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solea » 21.08.2011 09:41

Witajcie.
Siedzę na forum trzeci dzień i zamiast wiedzieć coraz więcej, to wiem coraz mniej :) W przyszłym tygodniu wybieramy się na Chorwację (ok. 6 dni na miejscu), zamierzamy spać między Splitem a Dubrovnikiem. Chcemy zwiedzić oba te miasta. Problem mamy z wyborem "wycieczki fakultatywnej". Nie możemy się zdecydować, czy popłynąć na Hvar, Brac czy Mljet :/
Pytanie do tych, którzy byli na ostatniej wyspie: czy warto jest zawracać sobie głowę Parkiem Narodowym? Właściwie tylko z powodu tego Parku rozważamy odwiedzenie tej wyspy.
A co jeśli chodzi o porównanie wysp Hvar i Brac? Którą byście woleli odwiedzić ponownie?

Jeszcze jeśli ktoś mógłby polecić sensowną miejscowość między Splitem a Dubrovnikiem (bliżej Dubrovnika?) , to byłabym wdzięczna. Zależy nam na urokliwym miejscu, jednak nie kompletnym odludziu.
Czy znajdziemy w tym rejonie plażę przypominającą klimat tej przy kempingu Selce?

Dziękuję z góry za pomoc. Wiem, że wątki poruszające podobne tematy już się pojawiały (tak, korzystałam w wyszukiwarki), jednak ich lektura nie pomogła mi w rozwiązaniu dylematów.

Pozdrawiam fanów Chorwacji :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.08.2011 10:07

solea napisał(a):...wybieramy się na Chorwację ... czy popłynąć na Hvar, Brac czy Mljet

Pisze się do Hvar, Brać, Mljet ... ;)

A, tak na poważnie, to nie szkoda wam czasu na szwendanie się po wyspach, skoro będziecie na lądzie?

Pomiędzy Splitem i Dubrownikiem, macie Omiś, macie Riwierę Makarska, więc możecie zakotwiczyć w Breli, w Baskiej Vodzie w Tucepi, Podgorze, w Igrane ... i, ze dwa, trzy dni z tych sześciu (to bardzo krótko) poświecić kolejno na Dubrownik (1 dzień), Split-Klis-Solin-Omiś (drugi), Mostar, Medjugorje, wodospady Kravica (trzeci), ewentualnie Makarska z sanktuarium i coś tam jeszcze z riwiery czwartego dnia, a te dwa, dwa i pół dnia pobyczcie się na plaży, a wyspy oglądajcie z wysp.

Następny urlop poświęćcie w całości na Hvar lub Brać, ale teraz to bym odradzał.
Za mało czasu i szkoda nie wykorzystać okazji, żeby nie zobaczyć Dalmacji lądowej.

Pozdrawiam
solea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solea » 21.08.2011 10:32

Dzięki za szybką odpowiedź.
Chcielibyśmy dłużej, ale niestety nawał pracy teraz mamy :(

Twoje rozwiązanie jest rzeczywiście bardziej rozsądne.

Jeszcze raz dziękuję, bo wbrew pozorom te kilka zdań pomogło mi trochę uporządkować bałagan, który miałam w głowie :)
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 21.08.2011 11:08

A, tak na poważnie, to nie szkoda wam czasu na szwendanie się po wyspach, skoro będziecie na lądzie?

Pomiędzy Splitem i Dubrownikiem, macie Omiś, macie Riwierę Makarska, więc możecie zakotwiczyć w Breli, w Baskiej Vodzie w Tucepi, Podgorze, w Igrane ... i, ze dwa, trzy dni z tych sześciu (to bardzo krótko) poświecić kolejno na Dubrownik (1 dzień), Split-Klis-Solin-Omiś (drugi), Mostar, Medjugorje, wodospady Kravica (trzeci),

byłeś w tym roku na wopdospadach Kravica weldon? MASAKRA,nie polecaj szczególnie tym co zaczynają Croprzygodę,
to samo z Medjugorje,nie wiem czy mogąc spędzić 6 dni w Cro marnował bym chociaz kilka godzin na dewocjonalny megajarmark w Medjugorie
lepiej już wybrać sie w Polsce na lokalny odpust jak ktoś czuje potrzebę odbycia pielgrzymiki to jego sprawa ale urlop ???
Mostar jak najbardziej tak,po drodze Pocitelj,Blagaj, to na pewno ciekawsze miejsca od Medjugorje.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 21.08.2011 11:17

Hvar i Bracz faktycznie zostaw sobie na następne lata i spędź tam urlop ale Mljet możesz zwiedzić jak najbardziej ewentualnie Korcula po powrocie z Mljetu po południu do Orebic i stateczkiem 0,5h na korculę gdzie spędzicie wspaniały wieczór.Na 6 dni pobytu i tak jak znam życie zrobicie jedna góra dwie wycieczki.Na stały pobyt polecam Gracac na samym końcu Makarskiej.,miejscowość nie za duża i w miarę spokojna,a jest dobrym miejscem wypadowym na wycieczki w/w opisane.Split proponuję wam potraktowac "na luzie" po drodze zjechać w okolice portu promowego (dobrze oznaczony dojazd)tam sobie zaparkowac i zwiedzic Pałac Dioklecjana i spacerek po Rivie 2-3h i będzie nieźle :wink:
solea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solea » 21.08.2011 11:48

Dzięki:)

A mam jeszcze takie pytanie: zależy mi, żeby wjechać na Sveti Jure. Czy zdążę w jeden dzień załatwić i to, i Mostar+Medugorje ?
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 21.08.2011 12:03

Jak doba będzie miała 40godzin - to raczej tak
:wink:
solea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solea » 21.08.2011 12:13

ROTFL. :)

Split + Trogir
- Omis (+ rafting rzeką Cetina)
- Dubrovnik )
Mostar + Medugorje
wjazd samochodem na szczyt 'Sv. Jure'

Taki jest plan. Mam nadzieję, że uda się zrealizować.
Przepraszam za, być może, infantylne pytania, ale pierwszy raz to ja jestem odpowiedzialna za plan wypoczynku i chyba się przejmuję ;)
solea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solea » 21.08.2011 12:30

Ewentualnie zrezygnujemy ze Splitu i Trogiru.

Wtedy połączymy Omiś z wjazdem na Śv. Jure-jeden dzień, drugi to zwiedzanie Dubrovnika, trzeci Mostar+Medugorje, a resztę wyjazdu poświęcimy na plażowanie, bo jak będziemy ciągle ganiać, to też nie wypoczniemy. A zatrzymać chcę się w Breli.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 21.08.2011 12:45

Zdecydowanie Mljet, właśnie ze względy na Park, Potem Hvar ze starym miastem i na końcy Brać z plażą Zlatny Rat na Bol.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 21.08.2011 12:59

solea napisał(a):ROTFL. :)

Split + Trogir
- Omis (+ rafting rzeką Cetina)
- Dubrovnik )
Mostar + Medugorje
wjazd samochodem na szczyt 'Sv. Jure'

Taki jest plan. Mam nadzieję, że uda się zrealizować.
Przepraszam za, być może, infantylne pytania, ale pierwszy raz to ja jestem odpowiedzialna za plan wypoczynku i chyba się przejmuję ;)

a może jeszcze Plitvice po drodze?
ambitnie nie mniej jestem pewny,tego,że zostanie to tylko w sferze planów, jeżeli wyjazd na 6 dni.
a to co planujesz na 100% nie będzie wypoczynek,tylko odwalenie"po łebkach" miejsc które"należy zobaczyć",polecam przekalkulować "na chłodno" i zrobić 2 miejsca ale treściwie.
solea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solea » 21.08.2011 13:16

Jeziora zwiedzaliśmy cały boży dzień w zeszłym roku, więc nie planujemy powtarzać. Ja to widzę tak, że jeden dzień plażujemy, jeden zwiedzamy. W zeszłe wakacje sprawdziło nam się to. Jeśli dobrze pójdzie, to uda się zostać 7. Pewnie i tak na miejscu okaże się na co będziemy mieć ochotę. w ostateczności, jeżeli nie będzie nam się chciało, to odpuścimy jeszcze Mostar.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 21.08.2011 14:58

weldon napisał(a):
solea napisał(a):...wybieramy się na Chorwację ... czy popłynąć na Hvar, Brac czy Mljet

Pisze się do Hvar, Brać, Mljet ... ;)

wg mnie pisze się do Chorwacji, ale jeśli chodzi o wyspę to na Hvar, Brać bo przecież jedziemy na wyspę a nie do wyspy jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi :roll:
solea
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) solea » 21.08.2011 15:48

Tylko kilka nazw krajów (nie licząc państw-wysp) łączymy tradycyjnie z przyimkiem na, są to: Słowacja, Węgry, Ukraina, Białoruś, Litwa i Łotwa (więcej szczegółów o tym podaje Słownik wyrazów kłopotliwych PWN, hasło: Litwa, Łotwa, Białoruś, Ukraina). W związku z tym powiemy: "Jadę na Słowację", ale "Jadę do Chorwacji".
— Mirosław Bańko

Wg. mnie na WYSPĘ Hvar, ale już do MIASTA Hvar.

No i do Chorwacji, oczywiście...
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 21.08.2011 17:15

no to proste jak idę do dyskoteki jako miejsca i na dyskotekę jako zabawę...:P
ej no może nie dosłownie, ale podobnie :lol:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone