pozdrawiam
sławek
.png)
.png)
.png)
JoeF napisał(a):Świetny pomysł Sławku !
Aby pomóc w "doborze" tematów (bo pstrykać zwykłe zdjęcia moim aparatem w ustawieniach automatycznych to potrafi nawet moja córka z 5 klasy), wstawiam listę nękających mnie przykładowych problemów:
1. do jakich ustawień dążyć (ISO,przesłona) przy fotografowaniu nocnym np. chmury oświetlone księżycem, światła miasteczka odbite w wodzie
2. przy jakich ustawieniach (czas naświetlania) najlepiej fotografować płynącą wodę aby uzyskać efekt jej ruchu
3. w jakich warunkach używacie różnych korekcji czasu naświetlania (teorię znam, ale chodzi mi o praktykę)
4. sposób optymalnego ustawiania filtra polaryzacyjnego, czy obracanie z określaniem jego położenia "na oko", czy robienie kilku zdjęć z przekręcaniem o określoną ilość stopni, czy też teoretyczne przeanalizowanie położenia Słońca względem fotografowanego obiektu i precyzyjnego ustawienia jakiegoś konkretnego położenia
5. czy używacie filtra "szarego", o jakich parametrch i do jakich tematów
Wiadomo, że każde ujęcie można zrobić 100 razyprzy różnych ustawieniach i wybrać najlepsze, ale przecież nie o to chodzi... zwłaszcza gdy interesuje nas również jakiś obiekt będący w ruchu. Obawiam się też, że robiąc dużo ujęć na odległym wyjeździe, czasem trudno jest wybrać te udane przeglądając je tylko na wyświetlaczu aparatu i szybko może zabraknąć miejsca na wszystkich kartach pamięci
![]()
Może ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami ?
Pozdrawiam
Józek
.png)
volumen napisał(a):3. Korekcji używam w trudniejszych warunkach oświetlenia. Zazwyczaj włączam wtedy funcję bracketing, która automatycznie robi 3 zdjęcia z różną korekcją.
.png)
.png)
.png)
slapol napisał(a):Fajny temat,
wiadomo, że dzisiaj można kupić 100 książek i 50 czasopism o tematyce fotografii cyfrowej....ale jak praktyk coś celnego w skrócie poda, to dla mnie jest to w 100 % przyswajalne... Jesli chodzi o mnie to w fotografii analogowej nieźle sobie radziłem....ale w cyfrówkach nie mam praktyki....raczej automat. W związku z tym, że jestem przed zakupem aparatu (dzięki Leo za uwagi w innym temacie !) wszystko poza automatem jeszcze przede mną
Dzisiaj odwiedziłem Miedzynarodowe Targi Europa Foto we Wrocławiu. Międzynarodowe to były raczej z nazwy
ale techniki troche zaprezentowano....i fotek także. Przy okazji "namierzyłem" aparacik którym sie zainteresowalem na poważnie - Nikon Coolpix 8700 za 2750 zł z oryginalną gwarancją (jest to alternatywa dla Cannona G6, na temat którego usłyszałem sporo niedobrych ocen). Jeśli coś na jego temat możecie powiedzieć to bardzo Was proszę....i sorry że to nie do końca pasuje do niniejszego tematu.
Pzdr
.png)
.png)
Jurek napisał(a):Witam Wszystkich ! Niezły tu temacik kręcicie! Volumenie popieram twoja teorię na temat NIKONA. Nikonem [analogowym F70] robię zdjęcia od 1996 roku i wręcz jestem w nim zakochany. W tamtych latach sprowadzałem go z całym osprzętem [obiektyw 70-300lampa SB26] z Niemiec. Wtedy to kosztowało połowę ceny co u nas w kraju. Zdjęć narobiłem nim sporo i nadal robię ale niestety mniej. Przy mojej ilości zdjęć cyfrówką taniej i więcej możliwości zabawy z nimi.A propos masz już tę płytkę z bajerami z Brennej? Marzy mi się Nikon, ale jak pomyślę ile kasy trzeba wpakować w zestaw Nikona D70 z podobnym osprzętem to jakby mi ktoś wylał kubeł zimnej wody na głowę. Jak mam ochotę pooglądać konkretny sprzęt jadę do MEDIA MARKT, tam jednak jest największy wybór.
Są Tam fajni sprzedawcy i sprzęt jaki chcesz dadzą do ręki i można się nim trochę pobawić ! Byście musieli mnie zobaczyć jaki ja stamtąd wychodzę podrajcowany!!!!![]()
PS. A może jest ktoś chętny na NIKONA F70 z obiektywem 70-300 i lampą SB26 ???
.png)
Jurek napisał(a):To CI Robercie życzę abyś czterdziestkę obchodził w gwiazdkę 2004![]()
PS. A przy okazji dasz potrzymać
.png)
Powrót do FotoCroClub - dyskusja