Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pomorzecie? :)

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meduza
Podróżnik
pomorzecie? :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) meduza » 18.07.2007 21:48

Pod koniec sierpnia wybieram się na rejs jachtem po wodach Chorwacji. Zabieram ze soba rodziców którzy pierwszy raz pojadą w te strony. Na wodzie będę tydzień ale planujemy nie pływać cały dzień tylko jakies 5 godzin dziennie.. Zaczynamy w miejscowości Sukosan następnie Szybenik ( tutaj zwiedzanie wodospadów Krka), Trogir, Split, Hvar i wracamy do mariny w Sukosanie. Będziemy jechać z Gdańska, przez Cieszyn, Ołumiec, Wiedeń, Graz, Zagrzeb. Zatrzymamy się gdzieś w Polsce a kolejny nocleg zrobimy przy słynnych Plitvickich jeziorach najprawdopodobniej w hotelu GRABOVAC. W drodze powrotnej chcielibyśmy przenocować w Zadarze i rano rozpocząc droge powrotną. Mam do Was wielką prożbe o wszelkie uwagi i wskazówki które pozwolą mi zaplanować nasze wymarzone wakacje!!! Mam kilka pytań:
Jak długo jedzie się z Cieszyna do Plitvickich jezior?
Chciałbym poprosic o porządny i w rozsądnej cenie namiar na nocleg w Zadarze lub okolicy.
Jak to jest z tymi opłatami za drogi tzn gdzie trzeba je kupić?
Proszę o wszelkie informacje o miejscach w których zamierzamy się zatrzymac i o takie które są na naszej trasie warte zobaczenia
Dziękuje
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.07.2007 22:02

Cieszyn-Plitvickie .... jak długa podróż ? otóż zależy to od wielu czynników a w szczegolności od "gościa" za kierownicą. Jednemu zajmie to 10 godz, innemu zapewne 15 będzie mało.
Nocleg ..... po co planować na zapas. Nocleg jest tam gdzie akurat masz ochotę się zatrzymać. Ja nigdy nie szukam na zapas. Tak jest najlepiej i bez zbędnych kłopotów.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.07.2007 19:02

Droga Cieszyn -Plitwice to ok.10-11godzin przy braku niespodzianek typu korki. Cennik Autostrad
www.hak.hr
Od Slowenskiej granicy do końca autostrady tj. ostatniego odcinka na makarskiej Riviery ( wysokość Breli ) to 210 kn - 111pln
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.07.2007 19:04

A pobór oplat-to bilecik pobierany w bramce i placony przy wyjeździe . Można placić kartą
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 29.07.2007 20:02

PomoŻecie,bo pomagać itd :P ,a wybaczam :oops: teraz zobaczyłem,że jesteś z Gdańska,a więc Pomorza/pomorze-cie/ :D
meduza
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) meduza » 29.07.2007 20:32

lider napisał(a):PomoŻecie,bo pomagać itd :P ,a wybaczam :oops: teraz zobaczyłem,że jesteś z Gdańska,a więc Pomorza/pomorze-cie/ :D

dziękuje za wyrozumiałość :wink: :D
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 30.07.2007 16:15

meduza napisał(a):
lider napisał(a):PomoŻecie,bo pomagać itd :P ,a wybaczam :oops: teraz zobaczyłem,że jesteś z Gdańska,a więc Pomorza/pomorze-cie/ :D

dziękuje za wyrozumiałość :wink: :D

Nic się nie stało,każdemu się zdarza mi też :oops: głowa do góry,pisz więcej! :wink:
meduza
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) meduza » 30.07.2007 20:19

to forum to niekończąca sie lektura.. :D trase mam opracowaną, przynajmniej w pierwszą strone.. jadę z Gdańska zatrzymam sie w Częstochowie i w Plitvicach (połącze ze zwiedzaniem) Wracając zachaczymy o Zadar, a na nocleg planujemy dojechać do Zagrzebia. Wieczorkiem iśc na spacer a rano wyruszyć w droge. Nieplanuje kolejnego noclegu, bedziemy jechać prosto do Gdańska i na trasie zadecydujemy gdzie przenocujemy bo raczej nieuda nam się zajechać o ludzkiej porze do domu.

Moje pytania: nasza trasa podczas tygodniowego rejsu zaczyna się w Sukosanie i chcemy zachaczyc o Hvar płynąć przezSzybenik (wypad na wodospady Krka), Primosten, Trogir, Split Omiś, Baska Voda Hvar i Stary Grad. Czy da rade? naszym ostatnim punktem ma byc miasto Hvar ale niewiem czy wytyczona trasa jest możliwa do zrealizowania.. A może proponujecie zatzrymać sie w innych miejscach?

i jeszcze jedno, wiadomo ze Chorwacja jest droga. planujemy wziasć własne jedzenie typu makaron, puszki i sami gotowac na jachcie. nie da sie jednak zabrać wszystkiego.. Czy to prawda że opłaca się szukac targów warzywnych, owocowych, rybnych.. w jakich miejscowosciach powinnam się rozglądać? moze ktos dokładnie mi powie gdzie dostane wspaniałą rybke którą bede mogła przyzadzić na grilu?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone