Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomoc pierwszoroczniakowi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Maximus_89
Turysta
Pomoc pierwszoroczniakowi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maximus_89 » 05.06.2011 16:45

Witam!
W tym roku po raz pierwszy chciałabym się wybrać do Chorwacji... i w tym problem... po raz pierwszy więc tym trudniej jest mi wybrać.
Jadę we wrześniu, więc myślałam o południowej Dalmacji, a konkretnie o Korculi (Zavalatica, Prizba) albo o wyspie Hvar. Trudno jest mi wybrać bo zależy nam (jedziemy we czwórkę) na widoku na morze, ale również na tym by były w okolicy knajpki, żeby wieczorem siedząc pod parasolem, popijając piwko patrzeć na piękne widoki. ale nie chce żeby było to duże miasto. potrzebna mi jest pizzeria, restauracja i parasolki:)
Im więcej wątków czytam, tym większy mętlik mam w głowie...
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 05.06.2011 17:14

Maxiumus
Nie mniej wątpliwości.
Słuszny wybór z Dalmacją tego czego szukasz znajdziesz w każdej miejscowości. Proponuje obrać sobie rejon który Was interesuje i na początek ląd. Cała Dalmacja ma wiele do zaoferowania pizzeria knajpka i parasole są wszędzie gdzie jest więcej niż 30 domów.
Jedziecie we wrześniu obrać sobie odcinek około 100km wjechać tam gdzie się spodoba zapukać do drzwi i już. W tym okresie 85% kwater jest już wolnych wybierzecie sobie co tylko będziecie chcieli.
Ja ze swej strony proponuję całą riwierę Makarską (prócz Makarskiej tam tylko na wypad zwiedzania) czyli Piska, Brela, Bnska Voda, Tucepi, Podgora jeśli nie to ( a warto zjechać z jadranki bo z niej nie zobaczycie walorów daleko na dole) to jechać dalej w kierunku Dubrovnika tam następny wysyp miejscowości.
Bez obaw Chorwacja a już na pewno ta Dalmacja Was zachwyci.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2011 17:16

We wrześniu to śmiało w ciemno możecie jechać...
Korcula fajna, na Hvarze nie byłem. Ten ostatni ma wielu fanów na forum. Może tydzień tu, tydzień tam, albo zostańcie w miejscu, które Wam się spodoba...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.06.2011 17:27

Podzieliłbym wyjazd na 2 części, najpierw kilka dni na Hvarze (najlepiej "zatunelowym" czyli Zavala, Ivan Dolac) , a potem kilka dni na Korculi (może w Racisce, lub Zavalaticy) a po drodze przejazd przez piękny Peljesac.....
No i tylko w ciemno :idea:
Maximus_89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maximus_89 » 21.06.2011 14:01

Dawno się nie odzywałem, ale sesja w trakcie :). Obawiam się trochę jazdy w ciemno... Nigdy nie podróżowałem w ten sposób. Zawsze wszystko było dopięte na ostatni guzik.
Obawiam się też trochę o miejsce jakie wybrałem. W Zavalatice jest jeden sklep i jedna knajpka... :/ Ale za to bardzo nam wszystkim sie podoba. W Prizbie podobnie. Czy na pewno będzie wszystko otwarte?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.06.2011 14:16

Maximus_89 napisał(a):chciałabym się wybrać ..

Maximus_89 napisał(a):Dawno się nie odzywałem...

Jesteś ON czy ONA. :?: :wink:
Maximus_89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maximus_89 » 21.06.2011 14:20

Mała literówka, ON zdecydowanie :P.
Czy jadąc w ciemno nie będzie problemu ze znalezieniem widoku na morze i domku przy samym morzu bo na tym tez nam zalezy. : :lol:
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 21.06.2011 14:28

Maximus_89 napisał(a):Witam!
W tym roku po raz pierwszy chciałabym się wybrać do Chorwacji... i w tym problem... po raz pierwszy więc tym trudniej jest mi wybrać.
Jadę we wrześniu, więc myślałam o południowej Dalmacji, a konkretnie o Korculi (Zavalatica, Prizba) albo o wyspie Hvar. Trudno jest mi wybrać bo zależy nam (jedziemy we czwórkę) na widoku na morze, ale również na tym by były w okolicy knajpki, żeby wieczorem siedząc pod parasolem, popijając piwko patrzeć na piękne widoki. ale nie chce żeby było to duże miasto. potrzebna mi jest pizzeria, restauracja i parasolki:)
Im więcej wątków czytam, tym większy mętlik mam w głowie...

To po co tak daleko jechać?:)
Istria - Moscienicka Draga - wspaniała, nieduza miejscowośc, bardzo klimatyczna z fajnym deptakiem i knajpkami. Romantyczne miejsce na wakacje. Bardzo fajna i długa plaża. Wszędzie blisko.
A apartamentów masa... możecie mieć nawet przy samej plazy za niedużą cenę.. na pewno coś wolnego się znajdzie.

Obrazek
Maximus_89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maximus_89 » 21.06.2011 14:36

Bedąc jeszcze mały, byłem w Chorwacji z rodzicami dwukrotnie. Raz w Istrii w okolicach porecu i drugim razie w regionie Makarskiej :). Poza tym cała nasza czwórka chciałaby jechać na południe :) Koszty przejazdu dzielimy na 4 wiec odległość nie jest taka istotna :)
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 21.06.2011 14:57

Maximus_89 napisał(a):Bedąc jeszcze mały, byłem w Chorwacji z rodzicami dwukrotnie. Raz w Istrii w okolicach porecu i drugim razie w regionie Makarskiej :). Poza tym cała nasza czwórka chciałaby jechać na południe :) Koszty przejazdu dzielimy na 4 wiec odległość nie jest taka istotna :)

W Porecu jest brzydko.
Na Południe 200 km dalej to nie ma najmniejszego znaczenia. Jedni plotą głupoty ze Chorwacja zaczyna się od Dalmacji a inni, równie nieświadomi, powtwarzają jeszcze te głupoty. Nie ma się co sugerować takimi opiniami. Ja w Moscienickiej Dradze bylem 2 razy i zdecydowanie polecam, bo Miejsocowość spełnia wszystkie przez Ciebie wyznaczone kryteria i wątpię zę równie malowniczą miejscowość znajdziesz na Hvarze który jest przechwalony. Ale zrobisz jak uważasz.
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 21.06.2011 14:58

WolfAtTheDoor napisał(a):
Maximus_89 napisał(a):Bedąc jeszcze mały, byłem w Chorwacji z rodzicami dwukrotnie. Raz w Istrii w okolicach porecu i drugim razie w regionie Makarskiej :). Poza tym cała nasza czwórka chciałaby jechać na południe :) Koszty przejazdu dzielimy na 4 wiec odległość nie jest taka istotna :)

W Porecu jest brzydko.

Jak jedziesz we wrześniu to może faktycznie jedź jak najdalej na południe...

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone