Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PN Brijuni - jak dotrzeć?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 27.05.2011 16:54

Jako, że skorzystałam z magicznej forumowej opcji "szukaj" i nie znalazłam tego, co szukałam... Proszę Was o pomoc, Drodzy Cromaniacy :)

Wyczytałam, że na wyspy można dotrzeć z Puli, Rovinj i Fazany - czy ktoś zna może jakieś szczegóły? Przewoźnik, ceny itp.?
Czy Ktoś był na Brijuni? :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.05.2011 17:14

Najlepiej zawsze u źródła: N.P. Brijuni
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 27.05.2011 20:47

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Najlepiej zawsze u źródła: N.P. Brijuni

Pani Kasiu, oczywiście byłam na stronie Parku ;)
Ze strony (a dokładniej z opisu i cennika) wynika, że są to wycieczki zorganizowane. A ja wyczytałam, że można dopłynąć samemu z Fazany (indywidualnie, nie w ramach grupowego zwiedzania) - tylko właśnie pytanie - czy ktoś już tak robił?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.05.2011 07:56

Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2011 08:54

Kozada i Sveti Jerolim na te dwie wyspy z archipelagu (położone na uboczu) można dopłynąć indywidualnie wodną taxi, która odpływa codziennie sprzed kampu Puntizela. Można też chyba znaleźć rejsiki "panoramiczne" (szukaj pod "panoramski izleti brijuni"). A poza tym tylko i wyłącznie rozganizowane "zwiedzanie".
tu podobny temat.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 28.05.2011 09:18 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 28.05.2011 09:01

Dziękuję :) informacje te same co na stronie Parku :) w związku z tym jeszcze jedno pytanie. Czy dobrze rozumiem, że przykładowo cena 200 kn/osoba dorosła (wrzesień) obejmuje przepłynięcie na Veliki Brijun i z powrotem + zwiedzanie z przewodnikiem? Ile mniej więcej trwa taka wycieczka?
Widzę na stronie, że wycieczkę trzeba zarezerwować, czyli pewnie nie ma możliwości wycieczki "ad hoc"?

Pewnie najlepiej będzie napisać maila bezpośrednio do Parku ;)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 28.05.2011 09:02

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Kozada i Sveti Jerolim na te dwie wyspy z archipelagu (położone na uboczu) można dopłynąć indywidualnie wodną taxi, która odpływa codziennie sprzed kampu Puntizela. Można też chyba znaleźć rejsiki "panoramiczne" (szukaj pod "panoramski izleti brijuni"). A poza tym tylko i wyłącznie rozganizowane "zwiedzanie".

Dziękuję Pani Kasiu! :D o to właśnie mi chodziło :)
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 28.05.2011 12:31

minimartini napisał(a):Jako, że skorzystałam z magicznej forumowej opcji "szukaj" i nie znalazłam tego, co szukałam... Proszę Was o pomoc, Drodzy Cromaniacy :)

Wyczytałam, że na wyspy można dotrzeć z Puli, Rovinj i Fazany - czy ktoś zna może jakieś szczegóły? Przewoźnik, ceny itp.?
Czy Ktoś był na Brijuni? :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Czesc :)
bylam tam i jesli masz mozliwosc tam pojechac to goraco polecam. My startowalismy z Fažana. Dotarlismy tam autem, ale uwaga!! sa duze problemy z parkowaniem i regularnie jest na spacerze chyba policja i lepi mandaty za niewlasciwe parkowanie. Nic wczesniej nie rezerwowalismy, bo chca przedplate. A co jak bedzie deszcz padal .. nie oddadza, ale ponoc by przelozyli. Przez to musielismy przeczekac trochu w tej miejscowosci, prawie 2 godziny (musze chyba zaznaczyc, ze bylismy przed sezonem). Jak dotrzesz do portu, to nie musisz szukac przewoznikow. Oni juz na ciebie czekaja. Ale idz najpierw do biura NP Brijuni i tam se zamow wycieczke. Ci inni wcale nie sa tansi. Mysle, ze miedzy ta miejscowoscia a Veliki Brijun plywa calkiem normalny prom. Bo jak przewodnik z nami skonczyl, to powiedzial, ze mozemy tez pozniej wrocic ... bilet na przejazd jest wazny caly dzien, tak wiec jak przy zwyklym promie. Poza tym na Veliki Brijun jest hotel albo dwa .. nie pamietam. I oni przeciez jakos musza sie dostac na lad, bez zorganizowanej wycieczki. Wiec jak nie chcesz przewodnika to po prostu spytaj o sam bilet na prom. Choc z przewodnikiem jest ciekawie. Czeka na ciebie przewodnik i podrozujesz takim pociagiem na kolkach. W miedzyczasie przewodnik opowiada duzo o parku. Ciekawe, ze nie ma tam spalinowego ruchu samochodowego poza autami do potrzeb parku. W uzyciu sa te male autka elekryczne, takie jak przy golfie - sa do wyporzyczenia. Ta wyspa jest w sumie w wiekszosci placem golfowym. Poza tym jest jeszcze rower i piechota. To co zobaczysz jest cudowne - jesli lubisz nature - ale przede wszystkim oddychaj gleboko, bo przez brak spalin jest tam calkiem inne powietrze.
Nie pamietam ile czasu zajela wycieczka - przepraszam :(
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 28.05.2011 14:54

elli_spirelli Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! :D To ogromna pomoc.

Musi być tam cudownie! Kierunek Brijuni to jedno z moich największych cromarzeń ;)

Powiedz mi proszę, czy widziałaś jakieś zwierzątka? :)

Jeszcze raz dziękuję ;)
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 28.05.2011 15:20

tak ... zobaczysz tam zwierzeta. Maja cos w rodzaju zoo, ale innego - nie znam innego okreslenia - dla zwierzat, ktore z tego rejonu pochodza + 2 slonie, ktore byly prezentem. No i bardzo stare drzewo oliwne.
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 28.05.2011 15:26

Miałam na myśli safari park :) - i zapewne tam byłaś.
Słonie to prezent z Indii.

http://www.brijuni.hr/en/Home.aspx?PageID=86

Zastanawiam się, jak wygląda "wycieczka" po parku safari?
Pewnie standardowo samochodzikiem elektr.?
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 28.05.2011 15:37

jesli chodzi o safari park, to nic na ten temat nie moge ci powiedziec. Zwierzeta, ktore widzialam mialy ograniczona wolnosc, dlatego nazwalam to zoo i nawet nazwa safari park nie wpadla by mi do glowy. No i jak napisalam jezdzisz WSZEDZIE ciuchcia z wagonami - jak jestes wycieczka zorganizowana.
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 28.05.2011 15:51

elli_spirelli napisał(a): Zwierzeta, ktore widzialam mialy ograniczona wolnosc, dlatego nazwalam to zoo i nawet nazwa safari park nie wpadla by mi do glowy.

Tego się właśnie obawiałam... Zwłaszcza, jak przeczytałam post maciek1956 - w temacie, który wyżej podała Pani Kasia.
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 28.05.2011 15:53

Wiesz, mam kolezanke z Botswany i tam jest safari park. W obrebie parku zwierzeta sa WOLNE ... bez barier ... to czlowiek jest gosciem
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 28.05.2011 16:03

elli_spirelli napisał(a):Wiesz, mam kolezanke z Botswany i tam jest safari park. W obrebie parku zwierzeta sa WOLNE ... bez barier ... to czlowiek jest gosciem

... na początku myślałam, że tak jest też na Brijuni.
Przynajmniej tak wynikało z tego, co czytałam...
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone