Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płyn do spryskiwaczy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 13.07.2011 20:29

AndrzejJ. napisał(a):Na każdego owada jest inny płyn więc to ważne. :roll:

Nie znam i nie mam zamiaru znać. Wiem, że 1h temu myłem auto z tego robactwa popsikałem zderzak, lusterka i 1/3maski preparatem do usuwania owadów też z Lidla firmy W5, przemyłem myjką ciśnieniową i wszystko zmyte.
Też głupio zasugerowane się tym zimowym płynem bo miałem właśnie z tych 2 marketów i jeszcze używałem Psik Psika z Autolandu.
Jeżeli na codzień jeździ się w koło komina to one wystarczają bez problemu jakiś kurz zmyć itp, ale jak się przejeżdża w 10h 1200km to nie mam zamiaru stawać co 300km i myć szybę.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.07.2011 21:28

mateq111 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Na każdego owada jest inny płyn więc to ważne. :roll:

Nie znam i nie mam zamiaru znać. Wiem, że 1h temu myłem auto z tego robactwa popsikałem zderzak, lusterka i 1/3maski preparatem do usuwania owadów też z Lidla firmy W5, przemyłem myjką ciśnieniową i wszystko zmyte.
Też głupio zasugerowane się tym zimowym płynem bo miałem właśnie z tych 2 marketów i jeszcze używałem Psik Psika z Autolandu.
Jeżeli na codzień jeździ się w koło komina to one wystarczają bez problemu jakiś kurz zmyć itp, ale jak się przejeżdża w 10h 1200km to nie mam zamiaru stawać co 300km i myć szybę.

Myślę,że te pachnące płyny przywabiają owady i aż się biją w powietrzu by rozstrzaskać się o naszą szybę. :twisted: Chociaż nie można wykluczyć ,że śmierdzące płyny też mogą mieć swoich wielbicieli wśród owadów. :roll:
Myślę ,że trzebaby zbadać DNA owada i na tej podstawie zastosować odpowiedni płyn,bo być może czasami lecą po prostu na markę samochodu albo dizajn karoserii.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 13.07.2011 21:33

Też mnie wkurzają owady, które nie chcą zmyć się z szyby. Myślę, że płyn nie ma tutaj nic do rzeczy i po każdym zostają smugi czyli żaden nie poradzi sobie w 100%.
Ja w takim przypadku poprostu zatrzymuje się na parkingu i uzywam płynu do mycia szyb, który zabrałem żonie (ajax jakiś albo coś podobnego - taki domowy, a nie samochodowy :D ). Płyn ten z pomocą ręczników papierowych w miarę dokładnie zmywa wszelkie komary, biedronki, muchy, ptactwo :P
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.07.2011 21:39

luk006 napisał(a):Też mnie wkurzają owady, które nie chcą zmyć się z szyby. Myślę, że płyn nie ma tutaj nic do rzeczy
który zabrałem żonie P

No właśnie żona.Czasami jedzie długo, się rozbiera bo jej gorąco,nogi wystawia.A owad wiadomo lubi bzyknąć.Leci ...a tu szyba.I sprzątaj tu po owadzie.
Płyn tu nie ma nic do rzeczy to sprawa głębsza i poważniejsza. :roll:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.07.2011 21:40

Fajne macie pomysły ale z tego co widzę jeszcze nikt nie próbował wody królewskiej.
Podobno efekt zapewniony :lol: .
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.07.2011 21:46

romuald22 napisał(a):Fajne macie pomysły ale z tego co widzę jeszcze nikt nie próbował wody królewskiej.
Podobno efekt zapewniony :lol: .

Lepsze oleum a na szkło to szczególnie fluorowodorowy :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.07.2011 22:17

mateq111 napisał(a):...przemyłem myjką ciśnieniową i wszystko zmyte.
...

No i to jest konkretna odpowiedź :D W takim razie biorę myjkę. Całe szczęście mam taką na kółkach, więc do haka przypnę, bo w aucie już miejsca nie mam :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.07.2011 05:29

Rysio napisał(a):W takim razie biorę myjkę. Całe szczęście mam taką na kółkach, więc do haka przypnę, bo w aucie już miejsca nie mam :wink:

Ależ, mój drogi, odpowiedniej wielkości zbiornik, zamontowany odpowiednio wysoko,
pozwoli ci na wytworzenie ciśnienia grawitacyjnego, wystarczającego do zmycia owada z szyby.
Jak dobrze pokombinujesz, to możesz jeszcze dwie rurki na reflektory poprowadzić.
Znając cię to zdalne sterowanie dyszami sam sobie wymyślisz.
Ja to tradycjonalista jestem i lubię co godzinka, dwie, wspiąć się po przednim kole,
choćby żeby trochę ruchu zażyć i przetrzeć tę szybę.
No i wycieraczki.
Strasznie nie lubię, jak te zwłoki owinięte wokół wycieraczek rozmazują się po szybie ...
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 14.07.2011 05:34

A nie mógłbyś uważać ?
Robaczki omijać, nie zabijać ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.07.2011 07:21

weldon napisał(a):...

Z doświadczenia wiem że i 160 Atm na takiego sk... przyklejonego do szyby to czasem za mało, więc wątpię by jakikolwiek zbiornik dał sobie rady :wink: Rurki do świateł pociągnięte niestety mam i jest to jeden z powodów dla którego rzadko używam psikadła. Na szybie dziady się tylko rozmazują a dzięki dodatkowym 4 dyszom na lampy płynu starcza na chwilę. Stacja i jeszcze raz stacja i pucowanie gąbką :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.07.2011 07:31

Pamiętam, że kiedyś ten problem rozwiązywali kładąc przednią szybę.

Wystarczy wtedy irchą okulary czasami przejechać i językiem zęby, a i na klimie można przyoszczędzić.

To chyba w amerykańskich Jeepach takie rzeczy stosowali?
Zastanawiałem się po co, a tu, okazuje się, że to w trosce o ekologię i robaczki ... :?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Płyn do spryskiwaczy - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone