Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvice i Hvar - dwa pytanka

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magreg
Globtroter
Plitvice i Hvar - dwa pytanka

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 22.06.2010 14:02

W najbliższą niedzielę wyjazd na upragniony urlop i oczywiście do Chorwacji.
Mam dwa pytanka i bardzo proszę nie odsyłać mnie do wyszukiwarki na forum. Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi(sugestii) na moje pytania.

1) Planuję po drodze nocować w Grazu i w poniedziałek rano wyjechać dalej. Chciałbym po drodze zajechać na wodospady w Plitvicach. Liczę że najpóźniej powinienem być na miejscu o 13.00. Wiem, że to za krótko, ale na pierwszy raz w tym miejscu musi wystarczyć. Chciałbym tam nam miejscu przenocować, myślę, że coś znajdę. Czyli na miejscu miałbym około 7 godzin (do 20.00) Jaką trasę proponujecie, abyśmy przeszli i byli jak najbardziej zauroczeni tym miejscem – zwłaszcza moja żonka i dzieci 8-10 lat. No i aby przy następnym pobycie też tu się zatrzymać, ale na dłużej? Proszę o poradę.
2) Następnego dnia dalsza podróż i myślę że na Hvar. Czy lepiej jest jechać na prom do Splitu czy Drvenik? Kwaterę chciałbym szukać z sukcesem w Zavali ewentualnie w sąsiednich miejscowościach.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 22.06.2010 14:56

magreg napisał(a): 1) Planuję po drodze nocować w Grazu i w poniedziałek rano wyjechać dalej. Chciałbym po drodze zajechać na wodospady w Plitvicach. Liczę że najpóźniej powinienem być na miejscu o 13.00. Wiem, że to za krótko, ale na pierwszy raz w tym miejscu musi wystarczyć. Chciałbym tam nam miejscu przenocować, myślę, że coś znajdę. Czyli na miejscu miałbym około 7 godzin (do 20.00) Jaką trasę proponujecie, abyśmy przeszli i byli jak najbardziej zauroczeni tym miejscem – zwłaszcza moja żonka i dzieci 8-10 lat. No i aby przy następnym pobycie też tu się zatrzymać, ale na dłużej? Proszę o poradę.

Co do tras w samym parku to są dwie: w lewo i w prawo (patrząc na plan).
Ta w lewo jest lepsza bo kolejka wwozi Cię na górę a Ty wracasz schodząc.

Miejsce jest superurokliwe ale drugi raz raczej bym się nie wybrał.

P.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.06.2010 15:16

magreg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 23.06.2010 12:22

Sprawa promu wyjaśniona. Dziękuję za linki, one zadecydowały że popłyniemy ze Splitu. Czy ktoś może podać linki do mapy Plitvickiego Parku z trasami w miarę dokładnej, nie tej z biletu , aby móc już teraz zaplanować - wybrać trasę. Ja jakoś nie mogę namierzyć.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.06.2010 12:30

Z Grazu możecie wyjechac po 7-ej.
Śniadania tak wydają, tylko trzeba stanąć przed drzwiami z 10-15 min. wcześniej.
Masz około 4h jazdy nie licząc stania na granicy i objazdu autostrady w Słowenii. Tak więc te 4h może byc mało.
Ile masz km ze swojej miejscowości w okolice Plitvic?
magreg
Globtroter
około 1200 km

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 23.06.2010 12:54

około 1200 km

FUX napisał(a):Z Grazu możecie wyjechac po 7-ej.
Śniadania tak wydają, tylko trzeba stanąć przed drzwiami z 10-15 min. wcześniej.
Masz około 4h jazdy nie licząc stania na granicy i objazdu autostrady w Słowenii. Tak więc te 4h może byc mało.
FUX
Weteran
Re: około 1200 km

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.06.2010 13:05

magreg napisał(a):około 1200 km

FUX napisał(a):Z Grazu możecie wyjechac po 7-ej.

Do Pakostane mam tyle samo i robię ten dystans w okolo 14 godzin bez napięć.
Rozważ dotarcie w okolice Zagrzebia, Karlovaca i tam zanocuj; wtedy do Plitvic będziesz mial rzut beretem.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.06.2010 13:09

magreg napisał(a):Sprawa promu wyjaśniona. Dziękuję za linki, one zadecydowały że popłyniemy ze Splitu. Czy ktoś może podać linki do mapy Plitvickiego Parku z trasami w miarę dokładnej, nie tej z biletu , aby móc już teraz zaplanować - wybrać trasę. Ja jakoś nie mogę namierzyć.

strona parku
Znajdziesz na niej (bo gdzieżby indziej) wszystkie info w temacie.
Pozdrawiam
magreg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) magreg » 23.06.2010 13:17

Dziękuję za radę.
Oczywiście że byłem na stronie parku ale nie potrafiłem namierzyć tych mapek. Na czytałem się Twoich Kasiu wiadomości o Hvarze, więc przy okazji dziękuję za wszystkie informacje. To po części "przez Ciebie" jadę na Hvar. Jak myślisz znajdę coś w Zavali o tej porze?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.06.2010 15:13

magreg napisał(a):Dziękuję za radę.
Oczywiście że byłem na stronie parku ale nie potrafiłem namierzyć tych mapek. Na czytałem się Twoich Kasiu wiadomości o Hvarze, więc przy okazji dziękuję za wszystkie informacje. To po części "przez Ciebie" jadę na Hvar. Jak myślisz znajdę coś w Zavali o tej porze?

Jasne, śmiało w ciemno... póki co na wyspie (nie licząc miasta Hvar) pustawo.
P.S. Jak będziesz w St.Gradzie, a potrzebna będzie jakaś info czy pomoc, to jestem codziennie w bordo budce w centrum w godzinach 9-12 i 17-20.
Pozdrawiam
miro.t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro.t » 01.07.2010 16:22

Witam.
Pani Kasiu czy na wyspie jest nadal pustawo?? :)
Planuje być w poniedziałek rano na wyspie i udac się do Zavali.
Mój pierwszy wypad na wyspę i jestem pełen obaw.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 01.07.2010 20:37

miro.t napisał(a):Witam.
Pani Kasiu czy na wyspie jest nadal pustawo?? :)
Planuje być w poniedziałek rano na wyspie i udac się do Zavali.
Mój pierwszy wypad na wyspę i jestem pełen obaw.

Na południowym brzegu teraz nie byłam, ponoć zaczęło się robić "gęstawo", ale moim zdaniem zawsze coś można znaleźć; jak nie w Zavali, to pewno w sąsiedniem Ivan Dolcu czy Bojanić Bad; tam wszędzie dom na domu i jakoś wierzyć mi się nie chce, by absolutnie wszystko było pozajmowane. W najgorszym wypadku znajdziesz coś przed tunelem (np. w Vrboskiej - na pewno będzie taniej, a wcale nie gorzej...)
Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 01.07.2010 21:38

magreg napisał(a):... Chciałbym po drodze zajechać na wodospady w Plitvicach. Liczę że najpóźniej powinienem być na miejscu o 13.00. Wiem, że to za krótko, ale na pierwszy raz w tym miejscu musi wystarczyć. Chciałbym tam nam miejscu przenocować, myślę, że coś znajdę. Czyli na miejscu miałbym około 7 godzin (do 20.00) Jaką trasę proponujecie, abyśmy przeszli i byli jak najbardziej zauroczeni tym miejscem, zwłaszcza moja żonka i dzieci 8-10 lat.?.

Po pierwsze, słabo szukałeś, bo góra 2 tyg. temu było opisywane o Plitvicach, co zaliczać, ile to trwa, gdzie parkować itp.

Jak chcesz efektywnie szukac, to może jednak nie ograniczaj się do wpisywania w szukaj, bo może być gromada wątków, ale niekoniecznie wartych większej uwagi.
Ja prawie nigdy nie korzystam z szukajki, ale przeczesuję w odpowiednim dziale tematy- bardzo łatwo znaleźć np. wtedy Plitvice, a ostatnio ten temat był wałkowany 2-3 razy, bo jest oczywiście sezon i dużo ludzi pyta- często w kółko o to samo... :lol: :wink:

O 13:00? Fiuuuu... myśmy byli o wiele później i wracaliśmy jak już było pozamykane i szedł wieczór- chyba ostatni byliśmy. Mimo tego wszystko zaliczone co ciekawsze.
Przyjmuje się, że nie pędząc- 4-5 godzin wystarcza na zobaczenie większości miejsc, więc spoko, nie masz przecież niemowląt ze smoczkiem. :wink:

Pozdrawiam.

miro.t napisał(a):Mój pierwszy wypad na wyspę i jestem pełen obaw.

Rany boskie, ludzie, czego wy się tak boicie????
Jedziecie do spokojnego, normalnego kraju a nie na wyprawę do Mongolii czy Tybetu! Wyspa Hvar nie ma przecież 3 penzionów na krzyż i nie jest jedyną w tym kraju Mekką dla turystów...
Nie pojmuję co was - dorosłych i myślących przeciez ludzi- tak straszy. Jest cała kupa wątków o tym, że wielu ludzi stąd co rok jedzie w ciemno- z rodzinami, znajomymi i nic złego się nie dzieje, miejsc jakoś nie brakuje, nikogo tłum nie zadeptał ani na tej, ani na tamtej wyspie, zamieszki i rozruchy nie wystepują, chleb w sklepach jest, lody dla ochłody tam mają w tej Chorwacji, rakija tyż jest- no więc na zdrowy rozum- czego tu się bać????

:?: :roll:
To już nastolatki mają więcej odwagi.
miro.t
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro.t » 01.07.2010 22:18

Kolego dziękuję Ci za wykład, jednak nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, poniewaz nie znasz mnie, a tym bardziej niewiesz jakie mam obawy i czym są spowodowane.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone