Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PlaŻe : Hvar-plesac-korhula-brac Pomocy!

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
r_s_poland
Odkrywca
PlaŻe : Hvar-plesac-korhula-brac Pomocy!

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 26.07.2006 13:10

wybieramy sie w tym roku na hvar plesac korhule i brac , w sumie okolo 18 dni chcemy spedzic tam , jak podzielic ten czas?

i najwazniejsze gdzie sie kąpać?. zalezy nam na plazach piaszcyztych w wodzie, tzn nie chce chodzic po kamieniach:)

nie chce plazowac codziennie na tej samej plazy. chcemy np mieszkac w okolicy orebica i objezdzic najciekawsze plaze w rejonie, to samo na innnych wyspach

i czy gdzies mozna pojezdzic tam na quadach?
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 26.07.2006 13:41

r_s_poland napisał(a):
i czy gdzies mozna pojezdzic tam na quadach?

Zabierasz quada z kraju ???? czy liczysz na to że tam wypożyczysz ???

Moja żonka nie chce jeździć więc maszyna zostaje w domu a w CRO spotkałem tylko raz jadacego quadem ale juz nie pamiętam gdzie to było :)

Powodzenia
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 26.07.2006 19:16

chce tam pozyczyc np na 1 dzien i zaszalec po hvarze:) a tak na marginesie to niedlugo sobie kupie? co polecasz 190cm 100 kg , czy starczy na początak 125cc??
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 26.07.2006 20:55

Na Bracu proponuję plażę w Bol(żwirkowa),na Korculi piaszczysta plaża jest w Lumbardzie,zaś o piaszczystych plażach na Peljesacu i Hvarze nie słyszałem :roll:
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 26.07.2006 20:59

Kamieniami na dnie się nie przejmuj,bo zazwyczaj blisko od brzegu pojawia się głębia.
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 27.07.2006 06:42

czyli mam rozumiec , że ani na plesacu, krculi, hvarze i bolu nie ma piaszyctego lagodnego zejscia do wody?

to dlaczego wszyscy narzekaja na murter? gdzie piasek na dnie jest 200 x100m i lagodne zejscie do wody?

czy ksoc zna jakies piaszczyste plaze ? ale prosze nie pisac o zlatnim rogu i lumbardzie:)

czekam
madzik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzik » 27.07.2006 07:15

Na Hvarze nie ma piaszczystych plaz, chyba ze popłyniesz na
Pakleni Otoci - tam sa:) Ale uprzedzam, wiekszkosc jest dla naturystów, chociaz dla tekstlnych tez sie cos znajdzie:)
aGGi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aGGi » 27.07.2006 12:00

r_s_poland napisał(a):czyli mam rozumiec , że ani na plesacu, krculi, hvarze i bolu nie ma piaszyctego lagodnego zejscia do wody?

W Lumbardzie na Korculi na 100% jest piaszczysta plaża, bo sama ją widziałam (nie pamiętam jak się nazywa. Może Prvi žal). Ale jak zobaczyliśmy to bajoro powstałe w wodzie po zmąceniu jej z piaskiem i jakimiś glonami, to czem prędzej zwialiśmy na plażę Bilin žal. Tam co prawda wchodzi się do wody wprost ze skałek i jest pełno jeżowców, ale za to woda jest cudowna i stanowczo było mniej ludzi.
Inne piaszczyste plaże widziałam na wyspie Lopud, ale prawdę mówiąc też mi się nie podobały. Wolę skałki, albo żwirek.
Tomek kr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek kr » 27.07.2006 21:43

Witam wlasnie wrocilem z Lumbardy ( 8-22 lipca) i moge powiedziec ze w Lumbardzie sa dwie piaszczyste plaze, piasek nie jest taki jak nad Baltykiem ale woda bardzo czysta, zadnych glonow...zejscie do wody bardzo lagodne, duzo rodzin z malymi dziecmi. Parking jest platny caly dzien to wydatek 10 kun (ok 6 zl) Mozna tez przyjechac w nocy...zero ludzi .Moja przyjaciolka Grazyna byla wrecz zachwycona...ale nie czekalismy na wschod slonca. Na temat Korculi, Dubrownika czy dojazdu do Cro chetnie udziele informacji.
Tomek i Grazyna-zachwycona :lol: :lol:
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 27.07.2006 22:49

no to prosze dalej , szukamuy piaszczystego dna.........

wygoada na to ze wygrywa murter, okoo 60m od brzegu dalej piasek, w wodzie nawt do głebokosci 8-10 m co daje super widok lazurowej wody

i wona wcale to nie jest zmącona piaskiem :)

ok czekam na dalsze info ..................
andrzej_g
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej_g » 14.08.2006 17:54

Byłem w tym roku na wyspie Brac i tam również jest piaszczysta plaża. Mieszkańcy uznają ją za najładniejszą na Brac-iu. Nazywają ją Lowrisca. Znajduje się ona między Postirą a Puciscą. Płatny jest parking 15Kn. Jest tam knajka, boisko do siatkówki itd. Szerokość około 150 m i płytkość morza około 100 metrów.
Dwie piękne plaże są koło Sumartinu, biały żwirek (drobny), woda kryształ. Trzeba w Sumartinie wjechać w górę i na końcu miescowości w prawo. Są tam wspaniałe widoki na Makarską.
Piasek na dnie jest też w Sutivanie ale mało jest miejsca na brzegu.
Również pisek na dnie jest w Supetarze i to na kilku plażach.
Do tego dochodzą dwie plaże w Okolicach Bolu i masz tydzień codziennie w innym miejscu :)
Pozdrawiam
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 14.08.2006 19:33

Piaszczyste dno znajdziesz w Zupie Dubrovackiej(Srebreno-Mlini) 10km za Dubrovnikiem.
Pozdrav.
Pietrek07
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pietrek07 » 21.08.2006 06:36

Piasek lub coś w jego rodzaju jest też w Molunacie ale niestety przez ten piach wszystko jest brudne, woda ma szarobury kolor. Zejście do wody faktycznie łagodne ale i ja i moje dzieciaki woleliśmy kamieniste dno w Orasacu.
YOUKA
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) YOUKA » 24.09.2006 15:14

Plaże na Hvarze są i to bardzo ładne - może nie piaszczyste ale z drobniutkich kamyczków okraglaczków - wystaczy podjechać na drugą strone tunelu PItve do Ivan Dolac - piękne miesce dla ludzi z maluchami łagodne zejście do wody i brak jeżowców. Goraco polecam - byliśmy tam dwa razy w tym roku i zapewne jeszcze tam wrócimy :)

POzdrawiam !!
YOUKA
mag.o
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mag.o » 01.10.2006 17:39

Tak, potwierdzam : piekne miejsca do pływania i nurkowania na Hvarze , Ivan Dolac. W porównaniu z Trogirem - Hvar o niebo lepszy! Za to Omis i okolice Makarskiej to kolejny rodzaj plaż ... ale jednak w moim rankingu odiwedzonych plaż; HVAR number 1. Ale pewnie jeszcze sporo przede mną! :)

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone