Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pl-sk-h-scg-hr-h-sk-pl

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zenek Smetana
Turysta
Pl-sk-h-scg-hr-h-sk-pl

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zenek Smetana » 10.09.2007 19:53

Taką trasę właśnie obraliśmy ze znajomymi i wyjazd zaplanowaliśmy 17 września o 3.00. Traska przebiegać będzie następująco Warszawa-Kraków-Rabka-Chyżne-PL-SK-Dolny Kubin-Bańska Bystrica-Zvolen-SK-H-Vać-Budapeszt-Szeged-H-(autostrada)-SCG-Subotica-Novi
Sad-Belgrad-Arandelovac-Lajkovac-Cacak-Podgorica-SCG-HR-cała linia brzegowa Chorwacji.
Ponieważ jest to pierwszy wyjazd chciałbym skorzystać z waszego doświadczenia i dowiedzieć sie co może mnie czekać po trasie czego mam sie wystrzegać na co zwracać uwagę co zabrać w trasę. Odnośnie noclegu i względu turystycznego wszystko wiem. Chodzi o trasę.
Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Prośba do administratora jeżeli temat uzna za zbędny to proszę o usunięcie go po 17 września w celu nie zaśmiecania forum.Dziękuje
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.09.2007 20:04

Trasa piękna tyle, że.... 8O Serbia i Czarnogóra to od jakiegoś czasu dwa odrębne państwa :D z symbolami dla Serbii - SRB i Czarnogóry - CG

Pozdrav :papa:

P.S. Beograd jest pięknie rozwiązany komunikacyjne... rzekłbym dużo lepiej niż Budapeszt :D

P.S. 2 Nie wiem w którym miejscu chcesz zjechać z autostrady w Serbii ale jadąc do Nisu czyli do samego końca trzeba mieć ze sobą 26 euro. W Beogradzie dostaniesz bilecik na bramce a przy wyjeździe Cię skasują za tyle za ile przejechałeś. Można płacić w euro na bramkach. Nie przyjmują kart kredytowych, Zatankuj na pierwszej stacji za granicą Węgier - taniej wychodzi paliwo. Płacąc kartą oczywiście. Spodziewaj się chęci obejrzenia twojej zieolnej karty - tzn zielonej karty pojazdu którym się będziesz poruszał. Na Węgry winieta za 7 euro na 4 dni. jak będą chcieli 8 - jedź na następną stację benzynową ale najlepiej kupić zaraz na granicy. O CG nic powiedzieć nie mogę bo tam nie byłem.
Ostatnio edytowano 10.09.2007 20:10 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Zenek Smetana
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zenek Smetana » 10.09.2007 20:07

Chodziło mi o Serbię pomyliłem kod. Ups.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.09.2007 20:13

Generalnie spotkasz się z lepszymi drogami niż u nas w Polsce. Praktycznie wszędzie. :D
Zenek Smetana
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zenek Smetana » 10.09.2007 20:18

Jeżeli chodzi o Słowację t trzeba tam coś płacić za ten odcinek raz ktoś mówił
że nie jeżeli tylko przejazdem inni że trzeba płacić. Jak to jest ?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.09.2007 08:22

Jeśli tylko wjeżdżasz na drogę płatną to musisz mieć winietę... skąd policja ma wiedzieć, że nie będziesz sobie jeździł tam i z powrotem :?: :lol: Trzeba zapłacic za winietę. Ja się w tym roku zagapiłem i dobrze, że nie zabuliłem, bo nie kupiłem winiety :oops: ;)

Pozdrav :papa:
Zenek Smetana
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zenek Smetana » 29.09.2007 08:42

Więc wróciłem i mam wiele do opowiedzenia właściwie powinienem zacząć od Serbii ale forum nie tego kraju dotyczy. Do Chorwacji wjechaliśmy od strony Kotoru i podążaliśmy w stronę Dubrovnika widok cudownych palemek przy drodze poprostu wewnętrznie mnie rozweselał. Cieplutko i słonecznie. Dojechaliśmy 40 km od dubrovnika i zatrzymaliśmy się w autocamp "Monika"
w Molunacie 9 km od głównej trasy kemping po prostu miodzio tani, czysty, położony przy plaży kto był ten wie jak tam jest ładnie. Pierwszego dnia słodkie nic nie robienie tylko nurkowanie, pływanie i leżenie na plaży no i oczywiście wędkowanie. Poznawanie świata podwodnego czyt. Jeżowce.
Następne 3 dni poświęciliśmy na Dubrovnik. Starówka bardzo ładna lecz dopiero wieczorem gdy zaszło słońce i rozświetliły sie latarnie weszliśmy na najwyżej położoną ławkę w Dubrovniku i patrzyliśmy sobie na panoramę. W tym miejscu chciałbym podziękować uprzejmym turystom z Polski przemieszczających się VW Passatem za podarowanie kwitka parkingowego
ponieważ ja sierota miałem same euro a za parking płaci się w kunach. Parking przed starówką 1h= 5 kun naprawdę warto zapłacić bo po 5 minutach już kręcił się Pan kontroler z bloczkiem mandatów. po całym zwiedzeniu Dubrovnika pojechaliśmy do Omis 23 km od Splitu. Kemping przed plażą choć nazwy nie pamiętam ale coś jak "Galeb" Goleb". Tam spędziliśmy 3 dni zwiedzając przy okazji Split. 4 dnia wyruszyliśmy na jeziora Plitvickie tam przenocowaliśmy w Hotelu i przez Zagrzeb wróciliśmy wczoraj do kraju.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 29.09.2007 15:26

to forum jest o Chorwacji (głównie ) ale zawiera w sobie równiez temat:
"Relacje z podróży", więc jak odpoczniesz zapodawaj dokładną relację z całej trasy, no i foty gdyż podobną trase planuję w 2008.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 29.09.2007 21:02

Zenek Smetana napisał(a):Więc wróciłem i mam wiele do opowiedzenia właściwie powinienem zacząć od Serbii ale forum nie tego kraju dotyczy. Do Chorwacji wjechaliśmy od strony Kotoru i podążaliśmy w stronę Dubrovnika widok cudownych palemek przy drodze poprostu wewnętrznie mnie rozweselał. Cieplutko i słonecznie. Dojechaliśmy 40 km od dubrovnika i zatrzymaliśmy się w autocamp "Monika"
w Molunacie 9 km od głównej trasy kemping po prostu miodzio tani, czysty, położony przy plaży kto był ten wie jak tam jest ładnie. Pierwszego dnia słodkie nic nie robienie tylko nurkowanie, pływanie i leżenie na plaży no i oczywiście wędkowanie. Poznawanie świata podwodnego czyt. Jeżowce.
Następne 3 dni poświęciliśmy na Dubrovnik. Starówka bardzo ładna lecz dopiero wieczorem gdy zaszło słońce i rozświetliły sie latarnie weszliśmy na najwyżej położoną ławkę w Dubrovniku i patrzyliśmy sobie na panoramę. W tym miejscu chciałbym podziękować uprzejmym turystom z Polski przemieszczających się VW Passatem za podarowanie kwitka parkingowego
ponieważ ja sierota miałem same euro a za parking płaci się w kunach. Parking przed starówką 1h= 5 kun naprawdę warto zapłacić bo po 5 minutach już kręcił się Pan kontroler z bloczkiem mandatów. po całym zwiedzeniu Dubrovnika pojechaliśmy do Omis 23 km od Splitu. Kemping przed plażą choć nazwy nie pamiętam ale coś jak "Galeb" Goleb". Tam spędziliśmy 3 dni zwiedzając przy okazji Split. 4 dnia wyruszyliśmy na jeziora Plitvickie tam przenocowaliśmy w Hotelu i przez Zagrzeb wróciliśmy wczoraj do kraju.

Śmialo pisz o Montenegro :D Napewno jechałeś kanionem Moracy. 8O :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone