Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomekBBB
Autostopowicz
Pierwszy raz do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekBBB » 12.06.2011 14:17

Witam,
razem z dziewczyna, planujemy 10 lipca pojechać na 2 tygodnie do Chorwacji. Niestety im więcej czytam na forum o ciekawych miejscach, tym mam większy mętlik w głowie. Teraz, nie wiem już chyba nic. Wstępnie zaplanowaliśmy:

Dojazd:
samochodem własnym z Wrocławia przez Słowację i Węgry do Parku Narodowego Jezior Plitwickich. Planujemy czas dojazdu ok 12h. Znaleźć nocleg na kempingu i zostać tam 1-2 dni. Następnie udać się na wyspę Otok Brać. Docelowe miejsce na 10-11 dni. Podczas pobytu zwiedzanie okolicznych miejscowości/wysp jak Hvar, Korcula, Makarska.

Nocleg:
Głównie kwatery (awaryjnie namiot w bagażniku). Będziemy szukać na miejscu.

Możecie polecić jakieś niedrogie i komfortowe noclegi? W jakich miejscowościach szukać itp.

Spędzanie czasu:
trochę plaża, trochę zabytki, trochę nurkowanie.

Plaża interesuje nas chyba raczej żwirowa, gdzie woda jest czysta, gdzie można ponurkować i pooglądać życie podwodne. Od razu mówię, że to będzie nasze pierwsze nurkowanie. Chcielibyśmy nurkować niedaleko brzegu, bez butli.

Z góry dziękuję za pomoc i rady.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.06.2011 16:07

Strasznie dużo napisałeś i nie da się sprecyzować od tak wszystkiego. Wybrałeś Dalmację to już dobrze, ale czy wojaże po sąsiedzkich wyspach i zwiedzanie miejsc na stałym lądzie to nie za dużo na jeden pobyt tym bardziej, że kotwice chcesz zarzucić na wyspie? Sam bawię się w nurkowanie i ze sprzętem i ze zwykłym ABC, wiec walory plaży i wody są dla mnie ważne. Musi to być np coś takiego
<script src='http://imageshack.us/shareable/?i=dscf0983d.jpg&s=835&p=tl' type='text/java'></script><noscript>Obrazek</noscript>
i dla tego myślę sobie że skoro pierwszy raz to wjedźcie na Riwierę Makarską i tam poszperajcie w miejscowościach od Marusici po Gradac a takie i podobne zatoczki są w waszym zasięgu pozdrawiam.
Ps. Ja tez jeżdżę w ciemno :D
tomekBBB
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekBBB » 12.06.2011 18:23

może rzeczywiście będziemy mieli za mało czasu na zobaczenie tego wszystkiego. Czy możesz mi polecić jakąś miejscowość na południe od Makarska, gdzie ceny będą rozsądne i będą ciekawe miejsca do nurkowania?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 12.06.2011 21:46

tomekBBB napisał(a):może rzeczywiście będziemy mieli za mało czasu na zobaczenie tego wszystkiego. Czy możesz mi polecić jakąś miejscowość na południe od Makarska, gdzie ceny będą rozsądne i będą ciekawe miejsca do nurkowania?

Dalej na południe od Makarska bazowałem w Trsteno Orasac i rekonesans z plażowaniem w Cavtat, ale to wszystko okolice Dubrownika czyli samo południe. Zdjęcie które widzisz jest z Orasać.
Natomiast super jest też w Breli to przed Mkarską, ale w dzielnicy Jakirusa tam w jednej z zatoczek jest skała podwodna na której można stanąć i wyglądasz jakbyś chodził po wodzie. Jej cała podwodna część jest w kształcie pistoletu można pod nią pływać. Dlaczego o niej piszę bo jak się jej uczepisz i zanurzysz głowę to wytrawne oko zobaczy tyle stworzeń że szok całe kolonie karbów pustelników niestety chyba tylko ich dzieci hhhhhhee zabawne rybki które bawią się z Tobą w ciuciubabkę no i przy skale zaczyna się podwodne urwisko niemal pionowe. Bardzo fajna jest zatoczka trudniej dostępna ale za to wyludniona jak się idzie w stronę miejscowości Pisak tez ciekawie . Bywałem w różnych super miejscach jednym z nich jest też Grebastica koło Primosten ale to zupełnie inne rejony tak więc trudno mi zachwalić co konkretnie ponieważ te 5 razy w Cro były za każdym razem bardzo udane wypoczynkowo, krajobrazowo i plaże musowo ze skałkami :D
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 15.06.2011 21:45

tomekBBB napisał(a):Witam,
razem z dziewczyna, planujemy 10 lipca pojechać na 2 tygodnie do Chorwacji. Niestety im więcej czytam na forum o ciekawych miejscach, tym mam większy mętlik w głowie. Teraz, nie wiem już chyba nic. Wstępnie zaplanowaliśmy:

Dojazd:
samochodem własnym z Wrocławia przez Słowację i Węgry do Parku Narodowego Jezior Plitwickich. Planujemy czas dojazdu ok 12h. Znaleźć nocleg na kempingu i zostać tam 1-2 dni. Następnie udać się na wyspę Otok Brać. Docelowe miejsce na 10-11 dni. Podczas pobytu zwiedzanie okolicznych miejscowości/wysp jak Hvar, Korcula, Makarska.

Nocleg:
Głównie kwatery (awaryjnie namiot w bagażniku). Będziemy szukać na miejscu.

Możecie polecić jakieś niedrogie i komfortowe noclegi? W jakich miejscowościach szukać itp.

Spędzanie czasu:
trochę plaża, trochę zabytki, trochę nurkowanie.

Plaża interesuje nas chyba raczej żwirowa, gdzie woda jest czysta, gdzie można ponurkować i pooglądać życie podwodne. Od razu mówię, że to będzie nasze pierwsze nurkowanie. Chcielibyśmy nurkować niedaleko brzegu, bez butli.

Z góry dziękuję za pomoc i rady.

Jak autem to po co na wyspy? Nie szkoda kasy na prom, nie szkoda czasu?
Co do nurkowania to nie wiem czy Chorwacja to dobry pomysł - niewiele można znaleźć pod wodą...

W kązdej miejscowości znajdziecie dogodną ofertę apartamentu - wystarczy się zatrzymać i poszukać 1-2 godziny. (tylko nie bierzcie zbyt daleko od plaży (mniej niż 1 km!) bo później się bedziecie męczyć całe wakacje.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.06.2011 14:16

WolfAtTheDoor
ale teraz dowaliłeś hhhhhhee

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone