Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do Chorwacji-PROŚBA O POMOC.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KONIK1968
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KONIK1968 » 07.07.2010 21:33

Witam Wszystkich.Jestem nowym uzytkownikiem forum i od razu mam prośbę do "starych" jak i "nowych" bywalców Chorwacji. Od 2 tygodni studiuję to forum i powstał mały dylemat. Ze zdjęć i opisów przedstawionych przez użytkowników już wiem że mój wybór wyjazdu do Chorwacji jest słuszny (poprzednio myślałem o Bułgarii ale przestraszyłem się długiej drogi z małym dzieckiem ).Mam tylko mały dylemat.Gdzie się udać? Wyjazd planujemy po 22.08.2010 wraz z moją żoną i córeczką (2,5 lat)oraz moim bratem na około 10 dni. W związku z tym mam kilka pytań.
1.Chcemy jechać w ciemno.Czy nie będzie problemów ze znalezieniem apartamentu?
2.Czy miejscowość Medulin będzie dobrym wyborem z małym dzieckiem?
3.Jak z pogodą w tym terminie? Czy jest ciepło i slonecznie?
Prosze jednocześnie o sugestie co do wyboru miejsca na wypoczynek bo z tego co widziałem i przeczytałem na forum to cała Chorwacja jest piękna i urokliwa ale ja na pierwszy raz chciałbym wybrać się w miarę blisko.Mieszkam przy granicy ze Słowacją w Krynicy-Zdroju.Co do plaż i kąpieli w morzu to ze względu na córeczkę chciałbym pojechać w miejsce w miarę spokojne z płytkim morzem.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich. :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.07.2010 22:04

KONIK1968 napisał(a):1.Chcemy jechać w ciemno.Czy nie będzie problemów ze znalezieniem apartamentu?

Nie będzie , na Istrii jest tego pełno tym bardziej że to już końcówka wakacji i zahaczacie o wrzesień.
KONIK1968 napisał(a):2.Czy miejscowość Medulin będzie dobrym z małym dzieckiem?

Wybór co do Istrii bardzo trafny jak na pierwszy raz do Cro.
Osobiście wybrał bym Rovinji zamiast Medulin.
KONIK1968 napisał(a):3.Jak z pogodą w tym terminie? Czy jest ciepło i slonecznie?

Choć pogoda jest nie przewidywalna to raczej nie masz się o co o nią martwić.
Będzie na mur :wink:
Woda nagrzana po lecie i temperatura powietrza w granicach 25-28 st.

W zeszłym roku po 12 września na Istrii miałem 1 dzień deszczowy , resztę 10 dni upał w granicach 25 st.

Musiałbyś mieć chyba cholernego pecha by nie trafić na pogodę w Cro. :wink:
Vivika
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vivika » 07.07.2010 22:11

1.Chcemy jechać w ciemno.Czy nie będzie problemów ze znalezieniem apartamentu?

Nie będzie problemów :)

2.Czy miejscowość Medulin będzie dobrym wyborem z małym dzieckiem?

tu nie pomoge, gdyż Istrii nie znam za bardzo.

3.Jak z pogodą w tym terminie? Czy jest ciepło i slonecznie?

Jest bardzo ciepło i słonecznie :) Generalnie do połowy września pogoda jest super, więc faktycznie musiałbyś mieć pecha by jej nie trafić :)
KONIK1968
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KONIK1968 » 07.07.2010 22:11

A czy w Rovinij jest plaża odpowiednia dla dziecka? Dodam ,że moja mała uwielbia wodę i będzie w niej spędzała dużo czasu.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 07.07.2010 22:18

Tak jak napisałeś forum jest kopalnia informacji, i co niektórych może z irytować wciąż powtarzające się podobne pytanie.
Mieszkasz przy granicy ja mam prawie ponad 500 km do granicy i mimo to nie bałem się jazdy z małym bobasem. Już dawno kiedyś też wybrałem się z 2.5 letnia córka i to aż pod sam Dubrovnik.
Obecnie siedzę na Riwierze Makarskiej niestety już finisz i tez przyjechaliśmy w ciemno. Jazda z rodzinką czyli 2+2 (11lat i 15 miesięcy jak widzisz jeszcze młodszy szkrab) Rada moja taka chcecie zobaczyć piękną Chorwację? Jedźcie na Riwierę Makarską okolice miejscowości Pisak, Brela, Baska Voda, Krwavica itd. Zaplanujcie sobie nocleg w okolicach Plitvic koniecznie sobie je zwiedźcie i wypoczniecie i zobaczycie cud natury. Wieczorem zakwaterowanie na drugi dzień sobie zwiedzicie wieczorkiem albo powrót do kwatery lub tak jak ja pojechałem dalej do następnego Parku Krka z wodospadami gdzie można się kąpać. Wcześnie rano można wyjechać już nad Adriatyk aby być w okolicach gdz 8-9 wtedy łatwiej coś znaleźć.
Co do regionu jeszcze serdecznie polecam okolice Primosten.
Pogoda gwarantowana na 95% w tym czasie
Nie przesadzajcie z odzieżą zbędna jeśli macie zamiar wypoczywać a nie balować.
Ja jutro już wyjazd nad Balaton jeden nocleg i droga powrotna do Polski tak wiec brak neta
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 07.07.2010 22:24 przez consett0805, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.07.2010 22:19

KONIK1968 napisał(a):A czy w Rovinij jest plaża odpowiednia dla dziecka?
.
Sam oceń. :wink:
Obrazek

Plaże przeważnie żwirowe (drobne kamyczki) chociaż zdarzają się i płyty betonowe.
Znajdziesz spokojnie miejsce z łagodnym zejściem do morza.
Konkretnego miejsca jeśli chodzi o apartam niestety ci nie polecę , bo sami byliśmy na campie.
KONIK1968
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KONIK1968 » 08.07.2010 00:05

Dzięki za pomocne rady.W przyszłości będę próbował więcej wyczytać z forum,ale dużo postów jest z zeszłych lat i wolałem mieć najnowsze info.Oczywiście zdam relacje z mojej pierwszej podróży do Chorwacji ( wraz z fotkami).Jeszcze raz dzięki.
No i prosze jeszcze o jakieś sugestie. :roll:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 08.07.2010 10:18

Witam

Jeżeli chodzi o Istrię, to osobiście "zalecam" Rovinj, urokliwa część starego miasta, plaże praktycznie w centrum. Zdjęcie nie do końca oddaje rzeczywistość, bo plaża na wysokości Park Hotel jest płyciutka z drobnym żwirkiem. W tym roku 19 lipca po raz drugi odwiedzimy Rovinj (1994).Bardzo dobra baza wypadowa do okolicznych miejscowości, Pula Porec (długo by opisywać).

pozdrav
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 08.07.2010 12:28

maniust napisał(a):Sam oceń. :wink:

Nieuważnym polecam trzeci plan :twisted:
kirke18
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kirke18 » 08.07.2010 17:47

8O świeci goła biała :D
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 08.07.2010 18:58

Wyspa Pag, Novalija, piaszczyste plaże.
colantes
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) colantes » 09.07.2010 11:50

Polecam półwysep Peljasec. Trochę daleko, ale warto. Byłem tam rok temu z dzieckiem 3 i 8 letnim, mieszkaliśmy w Trpanji. Plaża, szczególnie nie ta w centrum super, drobne kamyczki, niskie palmy dające cień i brak na niej tłumów (połowa lipca).
Wybierając miejsce brałem pod uwagę przede wszystkim zejście do morza i bezpieczeństwo maluchów bawiących się w nim jak również komfort rodziców przy ich pilnowaniu. O tym jak jest to ważne przekonałem się będąc potem z nimi na Ciovo- kamieniste wejście do morza i ... mordęga związana z trzymaniem młodszej córki praktycznie non stop. Przy falach, ale bez nich chodzenie dziecka 3 letniego po skałach i śliskich (!!!) kamieniach nieuchronnie może prowadzić do poważnego wypadku. Samy bałem świadkiem upadku jakieś obcej dziewczynki, nie jest to miłe i bezpieczne.
Weź to pod uwagę, szczególnie, że wyjażdżacie z dzieckiem 2,5 letnim.
Miłego pobytu
bormio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bormio » 10.07.2010 10:59

Po co wywalać kase na Rovinij, bliżej masz Umag i fajna zatoczka dla dzieci Stella Maris. :)
KONIK1968
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KONIK1968 » 14.07.2010 05:49

Dziękuje wszystkim za rady.Jedziemy w ciemno i myślę,że znajdziemy coś dla siebie.Pozdrawiam wszystkich. :D
Kazimierz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazimierz » 15.07.2010 14:01

Ja polecam Sv Filip i Jakov lub Turanj. Miejscowości typowo apartamentowe, gdzie moża wynająć też pokoje( sobe) ciche spokojne w sam raz dla rodziców z małym dzieckiem. Plaże z drobnego grysu., nie zbyt tłoczne. Dużo sklepów,knajpek. Polecam. :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone