Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Peljesac i okolice

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pitersonn
Turysta
Peljesac i okolice

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitersonn » 17.05.2010 22:19

Witam, chciałam poprosić Was o pomoc w wyborze miejsca na tegoroczne wakacje w tym właśnie rejonie Chorwacji. Szukam czegoś z ładną plażą, do której jest dobre dojście (nie schody i nie bardzo stromo) ze względu na 1.5- roczne dziecko. Bynajmniej nie szukam plaży piaszczystej, ale takiej, gdzie jest w miarę łagodne zejście do wody i nie za wielkich skał przy brzegu. Miejscowość też mogłaby być nie za mała, bo lubimy wieczorem pospacerować, a z wózkiem ma się trochę ograniczone pole manewru.
Szukam czegoś wielkości zeszłorocznej Promajny, z plażą jak w Basce na Krk i klimatem Hvaru...czy takie rzeczy "tylko w erze" czy też może szukać ich gdzie indziej, a nie na Peljesac akurat. Podsuńcie mi jakieś propozycje do przeszukania forum pod ich kątem, bo z góry uprzedzam, że wyszukiwarką potrafię się posługiwać, ale niestety ostatnie 2 tygodnie poczytywania nie poddały mi jakichś konkretnych pomysłów.
pitersonn
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitersonn » 18.05.2010 12:32

Widzę, że nie tylko ja mam problem z tym wyborem;). To podpowiedzcie mi proszę chociaż jakieś nieduże miejscowości z ładnymi szerokimi kamienistymi plażami i z dobrym dojściem do nich w całej południowej Chorwacji (wyspy też wchodzą w grę). Tak, żeby z kwatery do plaży był tzw "walking distance" a nie trzeba było jeździć zawsze samochodem i było sie gdzie przejść wieczorem na spacer, a z drugiej strony, żeby to nie była bardzo duża miejscowość typu Makarska. Powiem, że ta Promajna w zeszłym roku nam bardzo spasowała, ale lubimy co roku pojechać w inne miejsce, więc...
Dla "ułatwienia" dodam jeszcze, że byliśmy dotąd w:
Makarskiej (za duże i przeludnione), Biogradzie na Moru (trochę za duże i przeludnione), Primosten (prawie super), Rabacu na Istrii (prawie super), Punat i Baska na Krku (super), Zavala na Hvar (było hiper-super ;), ale wtedy nie mieliśmy jeszcze małego), no i ta zeszłoroczna Promajna (super).
W tym roku jedziemy w drugiej połowie czerwca, jeśli to też miałoby znaczenie.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.05.2010 12:34

Włącz się w Peljesackie tematy :!:
Dużo tego.
pitersonn
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitersonn » 18.05.2010 12:41

Właśnie dlatego zaczęłam od tego Peljesaca, że nigdy tam nie byliśmy, a wyczytałam na forum, że warto. Ale z małym dzieckiem trochę mi się kryteria wyboru zaostrzyły o te ładne plaże z łagodnym zejściem (ale też bez przegięcia w drugą stronę, żeby znów iść 100m i mieć wodę po kolana, bo sama lubię popływać na głębszej wodzie). Myślałam też o miejscowościach na Korczuli-może jeszcze tam coś mi podpowiecie?
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.05.2010 19:20

Na Peljescu proponuję Trpanj ... Tam jest klimat :D
W pobliżu najpiękniejsze plaże Peljesca ... Divna i Mala Duba :D

... Nad Korculą muszę się jeszcze zastanowić :wink:
Przed Tobą trudny wybór ...
pitersonn
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitersonn » 18.05.2010 21:51

Tylko że do tych najpiękniejszych plaż trzeba by co dzień dojeżdżać autem, przynajmniej tak zrozumiałam z opisów na forum, a my chcielibyśmy jakąś przyzwoitą plażę (niekoniecznie najpiękniejszą, choć uroda też ważna ;)) w miejscu zamieszkania-nawet do kilometra, ale jednak.
Podrzućcie jeszcze coś chociażby na Dalmacji...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 18.05.2010 22:11

W Trpanju też są urodziwe plaże :wink:
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 19.05.2010 08:16

pitersonn napisał(a):Tylko że do tych najpiękniejszych plaż trzeba by co dzień dojeżdżać autem, przynajmniej tak zrozumiałam z opisów na forum, a my chcielibyśmy jakąś przyzwoitą plażę (niekoniecznie najpiękniejszą, choć uroda też ważna ;)) w miejscu zamieszkania-nawet do kilometra, ale jednak.
Podrzućcie jeszcze coś chociażby na Dalmacji...

Nie wiem od kiedy na Peljesacu do plaż trzeba podjeżdżać, plaże są przepiękne w samych miasteczkach, praktycznie każdym...oczywiście są "słynne plaże" które warto zobaczyć, np. divna. Peljesac ma przepiękne plaże. Zwlekałem z wyjazdem na Peljesac bo to dość daleko i nie wiedziałem czy warto, ale zapewniam cie warto, jedno z najpiękniejszych miejsc w Chorwacji..wino i krajobrazy...jedz i sam sie przekonaj!
ja byłem w Orebic, bo spodobał mi się na fotkach i w relacji Ines :)
Na miejscu rzeczywiście Orebic mi pasował, podobało mi się jeszcze w Zuljanie, Trsteniku i innych :)
Tu znajdziesz dużo fotek:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=259 ... &start=135
dolna cześć strony! pozdrawiam i dobrego wyboru życzę , czyli Peljesac :)
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 19.05.2010 08:33

Witam. Zerknij na tego linka http://www.vala-matkovic.com/index.htm
Są to "przedmieścia Orebica, a miejscowość nazywa się Mokalo. Byłem tam czterokrotnie i w tym roku też tam będę. Miejsce to spełnia wszystkie Twoje kryteria. Pozdrawiam. Mirek
DarioG
Croentuzjasta
ooooooo tak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarioG » 19.05.2010 08:52

ooooo tak zgadzam się w 100 %, w 2009 r. byłem w Mokalo, 4 raz w CRO, pierwszy raz na płw - super. Polecam wioskę choć być może nie dla rodzinki z 1,5 rocznym dzieckiem. Więc tak jest troszeczkę z górki bądź też pod górkę jak kto woli, drugim minusem jest brak możliwości spacerowania jakimś deptakiem ... Natomiast jest sporo plusów: przeeeepiękna plaża żwirkowa zamknięta z 2 stron skałami, 2 urokliwe knajpy przy plaży, w miarę spokojnie, 5 km do Orebica - można podjechać na lody czy też wieczorny spacerek. Mokalo lokuję na górnej półce miejscowości, w których byłem w CRO - acz to sprawa subiektywna ... Moje dzieciaki mają 11 i 6 l więc cały czas w wodzie, pozdrawiam i służę informacjami o rejonie Orebicia
pitersonn
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitersonn » 19.05.2010 19:44

Zapadła decyzja o wyjeździe do Orebic. Jeśli ktoś ma namiary na fajny apartament z widokiem na morze dla 2+1+mały pies ;) to bardzo proszę na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
W której części Orebic najlepiej szukać kwatery, żeby było i gdzie wyjść z psiakiem a i do sklepu rano. No i może bliżej też plaży Trstenica?
DarioG
Croentuzjasta
Orebić ok

Nieprzeczytany postnapisał(a) DarioG » 20.05.2010 08:22

Orebić ok, choć te okoliczne wioski wydają się bardziej przytulne, zarówno przed Orebiciem jak i na samym końcu płw., np Loviste. Orebić to regularne miasteczko, ale być może dla Was lepiej z maluchem :? Kawałek drogi przed Wami ale warto, pozdrawiam
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 20.05.2010 08:22

pitersonn napisał(a):Zapadła decyzja o wyjeździe do Orebic. Jeśli ktoś ma namiary na fajny apartament z widokiem na morze dla 2+1+mały pies ;) to bardzo proszę na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
W której części Orebic najlepiej szukać kwatery, żeby było i gdzie wyjść z psiakiem a i do sklepu rano. No i może bliżej też plaży Trstenica?

plaża trestnica jest na początku miasteczka, mi osobiście plaża się nie podoba. Zdecydowanie wolę końcową częśc miasteczka gdzie są fajne żwirowe plaże, bardziej kameralne :)
Ines pisze coś w swojej relacji chyba o tych plażach, masz też tam zdjęcia właśnie tej części miasteczka.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=259 ... &start=165
W Orebic jest bardzo dużo kwater z widokiem na morze, ja byłam tam we wrześniu , jechałem w ciemno nie było problemu z apartamentem.
Są sklepy, knajpy, targ warzywny i mini rybny. Promenada nadmorska gdzie można spacerować wieczorami oraz rzut beretem na Korculę, można zwiedzić całą wyspę lub tylko odwiedzić miasto Korcula , promem osobowym. Będziecie mieli co tam robić.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 20.05.2010 14:55

forum/viewtopic.php?t=26148&highlight=

A to czytałeś
My mieszkaliśmy na plaży (prawie :wink: ) byliśmy z 2,5 letnią dziewczyną :D
pitersonn
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitersonn » 20.05.2010 15:34

Czyli lepiej już mieszkać przy końcu Orebica, za portem, tak? A macie jakieś sprawdzone kwatery tam? Pisałam nawet do Ines w sprawie jej kwatery, ale chyba nie często wchodzi ostatnio na forum :(
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone