napisał(a) Bea.ta » 08.11.2011 08:07
jan_s1 napisał(a):Kombinowanie (jak to wdzięcznie określiła Beata

) przy zdjęciu bywa fascynującym zajęciem, pod warunkiem, że coś się mądrego (ładnego) wykombinuje
Nie, no o czywiście, ja nie piszę, że nie wolno .... ale jak widzę, że ktoś spieprzone zdjęcie podciąga "wizją artystyczną" to już wiem o co chodzi ...
jan_s1 napisał(a):Gdy oglądam zdjęcia, głównym moim kryterium jest to, czy zdjęcie mi się podoba, a nie, czy jest realistyczne. Pełna wolność i dowolność.
jakoś to można pogodzić, lub nie
jan_s1 napisał(a):Trochę upraszczając - dlaczego niebo ma nie być zielone? Jest wszakże jeden warunek: autor musi mnie przekonać, tzn pokazać coś, co mnie zachwyci, poruszy, pozytywnie zaszokuje, jadnym słowem coś ciekawego.
Zauważcie, że jeszcze nie pokazałem zielonego nieba, ale to tylko dlatego, że nie miałem na nie dobrego pomysłu. Póki co pozostaję przy niebieskim.
Jeżeli tylko cała reszta kolorystycznie pasuje do tego zielonego nieba, to ono może być i w kropki ....
a nie na zasadzie - pierdyknę zielone niebo .... ale będzie szał ....
Zauważ sam ilu nagle fotografów pojawiło się na świecie w momencie, kiedy została dopuszczona dowolność w "fotografii" ...
Mało tego - nazywają siebie własnie fotografami a nie kimś kto grzebie przy zdjęciu, żeby nie nadużywać słowa - kombinowanie.
Kiedyś w jakiejś kulinarnej gazecie tarfiłam na artykuł o wytwórniach lodów, czy też małych lodziarniach.
Sprawdzianem umiejętności lodziarza są najprostsze lody śmietankowe, wiesz dlaczego??? Bo są właśnie pozbawione dodatków i "dodatków" którymi można "naprawić" coś niezbyt udanego