napisał(a) Rafał K » 20.06.2011 15:53
Janek - pomału idźmy dalej

.
Nie mam pojęcia jak widzisz u siebie zielenie traw, ale to co mam ja to wygląda jak, powiedzmy, "zieleń czysta jak łza

".
Mz skutkiem manewru "czyszczenia" tej zieleni traw, mocno "oberwała" przy okazji zieleń w cieniu na drzewkach z prawej (co ładnie zobaczył Jack

). W efekcie linia cienia dzieli koronę drzew na dwie nieprawdopodobnie różne części. I to nie przejdzie - nawet ciocia klocia powie, że zdjęcie ładne, ale coś w nim jest nie tak
Nie ma znaczenia, czy tam coś przy okazji paćkałeś na warstwach, czy to powstało w inny sposób - ta zieleń na dole drzewek jest maxi sterylna i za zimna (górę drzewek uratowały przed suwakiem mocne zaczerwienienia w koronach). Cień o tej porze dnia raczej nie da takiego efektu
Na pewno tak Ci się podobało i tak chciałeś, ale

popatrz następnym razem jak taka łąka naprawdę wygląda przy zachodzącym słońcu, czy aby taka zielono-czyściutka, czy może trawki trochę wpadają w żółcie, a nawet lekko w czerwienie.
I jeszcze jedno - jak to tylko możliwe nigdy nie schodź w krajobrazie poniżej f11

Ciągle mam przy Twoich fotkach niedosyt szczegółu - większa ostrość "bazowa" trochę by to pewnie poprawiła.
Pzdr