Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag - zwiedzanie specjalne

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darkoo196x
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkoo196x » 23.04.2008 11:54

Witam wszystkich forumowiczów !
Na forum jestem świeżutki, ale do Cro wybieram się po raz czwarty.
W tym roku wybieram się na Pag.
Chciałbym Was zapytać o sery z Pagu. Czy ktoś widział jak się je wyrabia ?
Może da się zwiedzić serowarnię ? Z biurem turystycznym ? Prywatnie ?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 23.04.2008 12:59

Witam!

Oczywiście ser z wyspy Pag jest smakowo jedyny w swoim rodzaju, nawet Makłowicz o nim wspominał bo krecił na tej wyspie aż 2 odcinki.
Ser o którym mowa to Paśki Sir. Ja osobiście lubię wersje twardą ( bo jest i miekka) , bardziej podchodzi do travarnicy :) Kroisz go w takie cienkie paski i spoko. Uprzedzam przed dość intensywnym ostrym zapachu, który nie każdemu odpowiada.
Co do zwiedzenia takowej serowni, osobiście byłem w 2 małych takich co to babinki je prowadzą u siebie w piwniczce. Jeżeli chcesz coś tam pozwiedzać al'a wytwórnie sera to zadzwoń do p. Beaty - 00385 23 600 003 o 8-00 jest zawsze pod telefonem do 9-00 i potem o 17-00,(powołaj się na nas Asia i Grzechu Wabnic), jest tam na miejscu i na pewno coś Ci znajdzie. Na Pagu oprócz tegoż sera jest też duża wytwórnia soli morskiej. Od lat ja do domu przywożę i polecam !! :):)

Pozdrawiam i miłego dogadania się z p.Beatką.
Darkoo196x
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkoo196x » 23.04.2008 15:02

Dzięki Wielkie Asia i Grześ ,
Ja też bardziej lubię ten twardy ser. Dobry jest także do wina i pysznie smakuje z oliwkami, "nakrapianymi" pomidorami i świeżym chorwackim chlebkiem. Na pewno skorzystam z namiaru do p. Beaty. Tylko czy p. Beata będzie dostępna na przłomie lipca i sierpnia ?
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 24.04.2008 06:48

będzie będzie , jest na miejscu cały czas i w tym roku jak to mówią - "musi" być na miejscu :).
Oprócz serownizny :) polecam odwiedzić północny cypel wyspy, ten wąźiutki, kierunek Luna, po drodze mijasz duże gaje oliwne - to dopiero zapach i jak bedzie słonce zachodzić, to właśnie na Lunie jest wtedy najpiekniej :).
fasol68
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasol68 » 27.04.2008 07:01

witam
Asia&Grześ widzę że jesteście obeznani w temacie Pag`u
wybieramy sie rodzinką kamperem ale interesuje nas temat leczniczych błot
czy coś o nich wiecie
pozdrawiam
bjk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bjk » 03.06.2008 22:48

Cześc Aśka i Grześ, byłam na Pagu w 2001 roku, bardzo podobało mi się miasteczko Pag - nocą, natomiast Novalija mnie przerażała - zgiełk turystyczny nie jet dla mnie. Zwróciłam uwagę na Starą Novaliję, ale brak dostępu do otwartego morza mnie też zniechęca. W tym roku planujemy nie za długą podróż i Pag wydaje mi się by dobrym rozwiązaniem, któa z miejscowości nadaje się na ustronny wypoczynek z dostępem do morze. Znam Pag jesdynie z nurkowania, a w tym roku wybieramy się z dziemi, ale one są wprawione i kamieniste plaże nas nie przerażają. Byliśmy już na Ciovo, Ugljanie i Korczuli. Co polecacie?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.06.2008 23:58

Ostatnio edytowano 05.06.2008 15:44 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
spellkast
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) spellkast » 05.06.2008 12:53

bjk napisał(a):W tym roku planujemy nie za długą podróż i Pag wydaje mi się by dobrym rozwiązaniem, któa z miejscowości nadaje się na ustronny wypoczynek z dostępem do morze. Znam Pag jesdynie z nurkowania, a w tym roku wybieramy się z dziemi, ale one są wprawione i kamieniste plaże nas nie przerażają. Byliśmy już na Ciovo, Ugljanie i Korczuli. Co polecacie?

Polecam zaciszne Vlasici lub Smokvice. Spokojnie, super woda. Plaże nie zaduże ale i nie ma wielu turystów.
Ja wynajmowałem apartament tu:
http://www.glavanvlasici.com/en/
W tym roku nie mają juz miejsc, ale jest tam naprawdę super. No i przy samym morzu.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone