Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Owoce.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) romek » 02.09.2005 13:59

Napiszcie lepiej gdzie jest mój dżem z suchich smokvow?????
morka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka » 02.09.2005 14:21

Cześć!
Aż się rozmażyłem, dobrze, że niedługo sobie pojem świeżutkie smokvy prosto z dzewka i popiję świeżutką smokvicę - polecam na Murterze mają wyśmienitą. Co prawda mój kumpel śmieje się, że po drugiej flaszce dają psa przewodnika gratis, ale mnie smakuje :)
Pozdrawiam
Piotrek Lewandowski
----------------------------------
MORKA Szkoła Żeglarstwa
www.morka.pl
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 03.09.2005 14:03

Kir napisał(a):pewnie o to wam chodzi?

To efekt 15 minutowego postoju w górach na drodze Knin-Plocze.
Rosną zupełnie dziko
Te fioletowe u nas znikają błyskawicznie. Te jasne uważamy za gorsze. Fioletowe sa bardziej suche, szybciej dojrzewają, smak jest bardzej intensywny ale więcej w miąszu jest pestek. W Hr nigdy ni widziałem tych ciemnych w ogrodach.
W marketach te ciemne przeważają. Są głównie z maroka lub tunezji.

Do Kir: mam pytanko odnosnie fotki z figami ...potrzebuje umiescic u siebie w serwisie zdjacia fig i innych chorwackich owocow.
Jednym slowem czy moge wkleic Twoja fotke u siebie na stronie? A moze zrobiles jeszcze kilka innych z figami lub granatami?
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 05.09.2005 19:10

proszę sobie wziąść. Tylko gdzes w podpisie proszę o napis (c)W.Hehn
adziorek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adziorek » 02.10.2009 21:27

Zerwaliśmy z drzewka coś co wygląda jak liczi... Owalne, kolor malinowo-czerwony, rosło sobie nad brzegiem morza. Rozmiar też niewiele większy od malin. Ma taką jakby skorupkę z wypustkami, malutkimi kolcami. Przekonana byłam, że to liczi, ale w internecie napisali, że liczi chińskie ma pestkę i nic o występowaniu w Cro. Zastanawiam się więc czy to co mam to odmiana czy coś innego (bo nie ma pestki). Można śmiało jeść?
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 02.10.2009 21:57

Co ma piernik do wiatraka.

Co ma figa do samochodu, trasy czy noclegu.... :roll:

Oczywiście nie mam zamiaru zastępować Moda. :wink:
adziorek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adziorek » 02.10.2009 22:07

Nie mam pojęcia, ale jak wpisałam "liczi" to mi ten wątek wyskoczył, a nie chce być znowu okrzykiwana za robienie nowych postów :/
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.10.2009 23:06

adziorek napisał(a):Zerwaliśmy z drzewka coś co wygląda jak liczi... Owalne, kolor malinowo-czerwony, rosło sobie nad brzegiem morza. Rozmiar też niewiele większy od malin. Ma taką jakby skorupkę z wypustkami, malutkimi kolcami. Przekonana byłam, że to liczi, ale w internecie napisali, że liczi chińskie ma pestkę i nic o występowaniu w Cro. Zastanawiam się więc czy to co mam to odmiana czy coś innego (bo nie ma pestki). Można śmiało jeść?

Może masz na myśli owoc krzaku o popularnej hr nazwie planika (czy też też maniga ); łac. Arbutus unedo czyli po polsku chróścina jagodna lub drzewo truskawkowe?
adziorek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adziorek » 03.10.2009 07:31

Taaaak! Dzięki :)
W internecie napisali, że można jeść to może nic nam nie będzie :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.10.2009 14:36

adziorek napisał(a):Nie mam pojęcia, ale jak wpisałam "liczi" to mi ten wątek wyskoczył, a nie chce być znowu okrzykiwana za robienie nowych postów :/

Może ktoś pisał, że liczi na dobry nocleg.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi