Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opłata za prąd

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majciamm
Podróżnik
Opłata za prąd

Nieprzeczytany postnapisał(a) majciamm » 16.01.2009 15:18

Witam,

W tym roku po raz kolejny wybieram się na urlop do Chorwacji. Właściciel domu w którym będę mieszkać, podał stawkę za apartament plus opłata za prąd oraz podatek....Czy ktoś z Was orientuje się jaka może być ta opłata za prąd - ( w pokoju jest klimatyzator, czajnik elektryczny, lodówka, kuchenka na prą) oraz w jakiej wysokości jest podatek?

Nie wiem też czy 60€ to dużo za pokój z podwójnym łóżkiem plus pokój z aneksem kuchennym oraz łazienka; Z domu jest wyjście bezpośrednio na plażę, miejscowość Starigrad - Paklenica.

Z góry dziękuję za informację.

Pozdrawiam,
Maja
grzesasia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesasia » 16.01.2009 15:27

Wątpię że ktoś ci poda jak jest stawka za prąd w tamtym apartamencie , spytaj poprostu właściciela ile za co zapłacisz, być może jest to uzależnione od tego ile będziesz korzystał z klimatyzacji ( najczęściej jest opałata stała za klimatyzację bez względu ile zniej korzystasz ok 5-6 euro za dobę ).

Pozdrawiam
majciamm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) majciamm » 16.01.2009 15:34

no właśnie właściciel nie wie bo po raz pierwszy to wprowadził...
a jak wygląda sprawa z ceną?
czy ktoś orientuje się jakie są ceny za noclegi o takim standardzie?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.01.2009 15:44

Podatek PDV - czyli odpowiednik polskiego VAT-u to w przeważnie 22% (bo nie bardzo rozumiem, o podatku na którą usługę mówimy... turystyczną czy też o podatku na prąd).
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link ceny prądu (choć do lata mogą ulec zmianie).
Generalnie jeśli gospodarz ma życzenie, żebyś uregulował rachunek za prąd (troszkę dziwne życzenie), to chyba na podstawie licznika.. zatem należałoby spisać sobie stan przy "starcie" i zażądać, by na podstawie np. wcześniejszego rachunku podał aktualną cenę...
Ciekawe, jaki ma pomysł, by podzielić to na kilka apartamentów.. chyba, że ma oddzielne liczniki lub wynajmujecie cały obiekt, to inna sprawa...

Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano 18.01.2009 13:19 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 18.01.2009 12:20

Pazerność nie zna granic...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.01.2009 12:23

Najlepiej zrezygnować z takiej kwatery u takiego gospodarza...ja jeszcze nie spotkałem się w Cro z takim systemem...
maniek74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek74 » 18.01.2009 15:11

majciamm napisał(a):Witam,

W tym roku po raz kolejny wybieram się na urlop do Chorwacji. Właściciel domu w którym będę mieszkać, podał stawkę za apartament plus opłata za prąd oraz podatek....Czy ktoś z Was orientuje się jaka może być ta opłata za prąd - ( w pokoju jest klimatyzator, czajnik elektryczny, lodówka, kuchenka na prą) oraz w jakiej wysokości jest podatek?

Nie wiem też czy 60€ to dużo za pokój z podwójnym łóżkiem plus pokój z aneksem kuchennym oraz łazienka; Z domu jest wyjście bezpośrednio na plażę, miejscowość Starigrad - Paklenica.

Z góry dziękuję za informację.

Pozdrawiam,
Maja
nie słyszałem jeszcze o takim rozliczeniu :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 19.01.2009 09:31

Darmar napisał(a):Pazerność nie zna granic...

Eeeetam... W Austrii czy Włoszech to norma. Jeszcze za sprzątanie płacisz 60 jurasów.
Widocznie właścicielem jest ktoś, kto preferuje taki system.

60 euro za dobę za w sumie ile osób? I do tego opłata za prąd?
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 19.01.2009 16:29

W chorwacji spotkałem się , że płaci się czasem dodatkowo za klimę 5-6 euro za dzień + klimatyczne -- ale to powinno być w ofercie
Ja płaciłem 55 euro z klimą za 4 osoby w lipcu - sierpniu w Pisaku
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2009 11:43

Marek40 napisał(a):W chorwacji spotkałem się , że płaci się czasem dodatkowo za klimę 5-6 euro za dzień + klimatyczne -- ale to powinno być w ofercie
Ja płaciłem 55 euro z klimą za 4 osoby w lipcu - sierpniu w Pisaku

Jeżeli chodzi o dodaqtkowo płatną klimę to spotkałem się z tym, widzę, że to normalne ale przypadek o którym mowa już nie jest normalny...
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 05.05.2009 12:02

Plumek napisał(a):

Eeeetam... W Austrii czy Włoszech to norma. Jeszcze za sprzątanie płacisz 60 jurasów.
Widocznie właścicielem jest ktoś, kto preferuje taki system.
?

W Pomroczni też się kilka razy spotkałem z pobieraniem opłaty za prąd. Ostatnio w ubiegłym roku w Michałkach k.Pasymia - opłata za zużycie wg stanu licznika.
Blums
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Blums » 05.05.2009 12:31

Podziękować za takie podejście - cofamy się do średniowiecza - że apartamenty bez prądu będą? W hotelach też się płaci za zużycie prądu? Raczej się z czymś takim nie spotkałem. Apartamentów jest do wyboru do koloru, nawet w sezonie jak nie w tej miejscowości to jedną dalej i jest.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 05.05.2009 12:39

Majciamm
Najlepiej, tak jak radzi Alessandro1977, zrezygnować z takiej kwatery, bo trąci to pazernością.
No, chyba że znasz już z wcześniejszych pobytów gospodarza lub z polecenia.
pozdro
W Cro jest na prawdę dużo świetnych kwater i bardzo fajnych gospodarzy
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.05.2009 12:47

Arek napisał(a):
Plumek napisał(a):

W Pomroczni też się kilka razy spotkałem z pobieraniem opłaty za prąd. Ostatnio w ubiegłym roku w Michałkach k.Pasymia - opłata za zużycie wg stanu licznika.

Gmina Pasym to kraina grzybem i rybą płynaca. Znając łowiecko-zbierackie skłonności ludu polskiego wcale się takiemu podejściu właściciela kwatery nie dziwię :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2009 14:59

Osobiście wolę mieć taką opłatę w cenie najmu, chociaż czasami wolałbym trochę dopłacić za prąd niż siedzieć w pokoju przy żarówce 25 W - a takie moce oświetlenia już w apartmanach spotykałem :lol:
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje