Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opinia o trasie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pioszczep
Croentuzjasta
Opinia o trasie

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 30.05.2009 17:12

W tym roku wypada mi wyjazd do CR do Vodic. Moja małżonka stwierdziła, że nie ma co spieszyć się z przejazdem i zadecydowała o dwudniowym postoju po drodze w Hajduszoboszlo. Granicę PL przekraczać będę w Barwinku a potem myślę pojechać przez Miszkolc do Hajduszoboszlo. W drodze do CR chcę skierować się na Szeged,Pecs, Kaposvar, Nagykanizsa do Letenye. Dalej już przez Karlovac drogą nr 1 do Zadaru. Co myślicie o tym?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2009 17:34

pioszczep napisał(a):..... Co myślicie o tym?

Jeżeli przejazd przez Węgry taką pętlą uważasz za początek wakacji i elemet poznawczy to OK.
Ale jak tylko to ma być tranzyt to moim zdaniem na tych równoległych drogach do M-3 i M-7 umęczycie się jak nic.
Na trasie do HR masz inne baseny, gdzie nie trzeba zbaczać z drogi.
Nie tracisz czasu jadąc za furmankami, które ciężko czasem wyprzedzić, a jednocześnie możesz odpoczywać na nie gorszych kąpieliskach termalnych niż Hajdu.
Jeżeli chcecie jednak Hajdu to raczej sugerowałbym inna trasę do HR - z Hajduszoboslo cofnąć się te kilkanaście kilometrów do Debreczyna i dalej już jechać autostradą M3 - M0 - M7.
Wprawdzie jedziecie na urlop a nie na wyścigi ale tak jak - pisałem jazda przez Węgry przez wsie i miasteczka do komfortowych nie należy.

Tu: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=23055&highlight= rozpoczęła się dyskusja o tranzycie z podkarpacia via Hajduszoboslo.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.05.2009 18:26

Pozwolę sobie mieć co nieco inne zdanie od przedpiscy.. 8)
My co roku w ramach dobrego początku wakacji troszkę "błądzimy" po bocznych drogach Węgier i uwielbiamy to. Zazwyczaj 2, 3 lub nawet 4 dni (z tym że na wakacje jedziemy zazwyczaj najmniej na 20 dni).
Nawierzchnia bocznych dróg w większości jest OK, na pewno lepsza niż w Polsce. Poza tym mały ruch i fajne widoki - na prawo słonecznik, na lewo kukurydza, a potem zmiana - na lewo słonecznik, a na prawo kukurydza.. he he.. :D .
Wioski i miasteczka węgierskie są zazwyczaj zadbane, czyste i jest tam mnóstwo pięknych kwiatów (często nawet na słupach oświetleniowych).
Co do basenów, to np. warto zajrzeć choć na parę godzin na termali baseni w Kaposvarze. Za niewielkie pieniądze cały dzień zabawy i moczenia się.
Za Seged (10 km jadąc równo na zachód) polecam baseny w miasteczku Morahalom. Rewelacja! Świetne termale, z cenie biletu rewelacyjna sauna z lodowatym basenikiem obok, kawiarnie w wodzie, gdzie siedzisz przy barze mając tyłek w termalnym basenie, natryski, wytryski, bujane balony itp itd.
Jednym słowem - pomysł uważam za świetny. Gratulacje.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 30.05.2009 19:00

janniko napisał(a):... gdzie siedzisz przy barze mając tyłek w termalnym basenie, natryski, wytryski, bujane balony itp itd.
Jednym słowem - pomysł uważam za świetny. Gratulacje.

Noo, jak to wszystko w cenie biletu...to...hoho :mrgreen: :lool:

Pal licho te wytryski :lol: , ale bujane balony mnie serio zaintrygowały... 8)
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 30.05.2009 21:43

Przeanalizowałem mapę i znalazłem jeszcze taki odcinek. Z HM poprzez Szolnok do Budapesztu. Wygląda na to, że ta droga powinna łączyć się z MO a potem już tylko M7 do granicy z CR.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2009 09:12

W tym roku wypada mi wyjazd do CR do Vodic.

To jednak nie Omiš? :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 31.05.2009 09:31

jotem napisał(a): Noo, jak to wszystko w cenie biletu...to...hoho :mrgreen: :lool:

No, w jednej cenie.. a jakżesz inaczej!

jotem napisał(a): ... ale bujane balony mnie serio zaintrygowały... 8)

I podotykać można sobie tego balona i się na nim zawiesić... tylko nie wiem co na to żona.. ? :oops:

Żeby nie było, że coś sugeruję, to jest to taki balon na sznurku (przez dziurkę w dnie basenu). Co pół godziny ktoś tam pod basenem pociąga przez 10 minut za ten sznurek i sie robią fale i bujanka!... To lepsze od "tych" balonów, których nomen-omen na basenikach nie brak.. hm.. z tym, że czasem obijają się właścicielce o kolana.. no bo geriatria i te sprawy.. Ale bywają też, jak mawiają Ruscy, Ararat! (ci co wiedzą co to jest Ararat, będą też rozumieli sugestię!)

polecam, szczególnie kolegom.. żonie można kupić kawę i posadzić przy barze na podwodnym krzesełku, w którym od spodu sika natrysk.. ponoć fajna sprawa.. mnie to łaskotało i kawa się wylewała... 8) :P
GLOBO
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) GLOBO » 31.05.2009 10:42

W Vodice,byłem już 5 razy i w tym roku,na pewno będzie zmiana bazy na jakąś inna miejscowość :D .Właściwie,to jechałem dokładnie taką sama trasą,jak podałeś z tą różnicą,że granice przekraczałem w Koniecznej,bo jest najbliżej mnie i potem Kosice i dalej jak napisałeś,no i nie brałem pod uwage Hajdu.
Jak dla mnie trasa super,bez komplikacji. Za wyjątkiem Słowacji i pewnej częsci Wegier,śmigasz autostradą do samych Vodice,zjazd jest oznaczony i zaledwie jakieś 15 km trzeba przejechać zwykłą,dosć wąską ale dobrej jakości dróżką.
Pozdrawiam :D .
janniko
Hehehe,takie gilające,podwodne krzesełko musi byc fajne :lol:
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 31.05.2009 12:18

janniko napisał(a):I podotykać można sobie tego balona i się na nim zawiesić... tylko nie wiem co na to żona.. ? :oops:

spoko... to ja jestem żona :lol:

A takie stołki barowe zanurzone w wodzie, testowałam w Popradzie. Balonów jednak...tam nie było...
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 31.05.2009 19:59

Bocian napisał(a):

No cóż - po prostu trafiła się okazja i plany z Onis wzięły w łeb.....
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 31.05.2009 20:35

janniko napisał(a):Za Seged (10 km jadąc równo na zachód) polecam baseny w miasteczku Morahalom. Rewelacja! Świetne termale, z cenie biletu rewelacyjna sauna z lodowatym basenikiem obok, kawiarnie w wodzie, gdzie siedzisz przy barze mając tyłek w termalnym basenie, natryski, wytryski, bujane balony itp itd.

Jak dla mnie to bardzo interesująca informacja. Czy na temat noclegów w Morhalom miałbyś coś do dodania? Jaki może być tam orientacyjny koszt wyrka na kwaterze prywatnej?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2009 21:04

pioszczep napisał(a):
Bocian napisał(a):

No cóż - po prostu trafiła się okazja i plany z Onis wzięły w łeb.....

Widziałem na IFP, że Omiš... :)
pioszczep
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pioszczep » 31.05.2009 22:31

Omnis, Omniś, Omnisz - czy też inne znaki, czy to robi jakąś różnicę? Wiadomo o co chodzi.....
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 31.05.2009 22:36

Ja w tym roku jadę przez zachodnie Węgry drogą 86 z noclegiem w Szombathely. Czy ktoś kąpał się kiedyś w tamtejszych basenach?
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 31.05.2009 22:43

.
Ostatnio edytowano 12.01.2014 23:06 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone