Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okrug Gornji - problem z komarami

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 26.04.2010 08:17

Witam, zadałem już to pytanie w innym wątku ale z racji tego iż troche mi pilno (dziśm musze potwierdzić lub zrezygnoeać z rezerwacji kwater) pozwole sobie założyć osobny post (mam nadzieje że admin mi wybaqczy :D )
jako że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się w tym miejscu przywitać .
Po dwóch wakacjach spędzonych w Bułgarii stwirdziliśmy z żoną że czas na zmiane i w tym roku wybieramy się w połowie czerwca do Chorwacji, wstępnie bierzemy pod uwage Okrug Gornji, troszke już pocztałem na forum więc mniej więcej mam rozeznanie ale znalazłem jedną rzecz która bardzo mnie zaniepokoiła a mianowicie komary. Z racji tego że ja i córka bardzo żle znosimy ukąszenia komarów (uczulenie to może za duże słowo ale potrafi to być dość przykre) prosze oby osoby które tam były (szczególnie w czerwcu) napisały jak to konkretnie tam wygląda, bo szczerze mówiąc nie wiem czemu ale do wczoraj myślałem że problem komarów w Chorwacji nie istnieje (w Bułgarii może ze dwa spotkałem na wakacjach)
pozdrawiam
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 26.04.2010 08:23

My byliśmy tam w sierpniu i niestety było ich dużo, moja corcia alergiczka była dość ostro pocięta :cry:
Tylko tam spotkaliśmy komary, byliśmy na Istrii, w Omiśu, na Pagu i niedaleko Orebića i komarów nie było :)
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 26.04.2010 08:27

dziękuje, prosze inne osoby o wpisy - może ktoś był w czerwcu?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.04.2010 09:45

Każdego roku jest inaczej (niezależnie od miejsca czy miesiąca... doświadczenie naszego domu, który przecież nieustająco w tym samym miejscu, a są lata "bez" i są też niestety "z"). Po prostu jednego roku komarów masa, drugiego prawie wcale ich nie ma (zależy, czy miały akurat w danym roku dogodne warunki do lęgu). Oczywiście są miejsca, gdzie potencjalnie może być ich więcej niż gdzie indziej... czyli miejscowości, w których pobliżu znajduje się stojąca woda.
Kiedy komarów (czy innych uciążliwych owadów) jest baardzo dużo, czasem zdarza się nawet, że prowadzi się rozpylanie środków owadobójczych z powietrza...
Ale generalnie nie ma rady innej, niż mieć w pogotowiu coś na komary (do smarowania, spryskiwania itp), a w sypialni preparat z wtyczką do kontaktu.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 26.04.2010 11:31 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.04.2010 09:55

Potwierdzam. Np. w Ivan Dolac wieczorem na przybrzeżnych skałach latały całe stada, żrąc okrutnie. Powodem były padające ponad miesiąc wcześniej deszcze i w załomach skalnych zostało sporo słodkiej wody z której to gadzina wylazła. Co dziwne w piniowym zagajniku gdzie była kwaterka, oddalona zaledwie jakieś 50 m od tych skał spotkałem może ze 3 zabłąkane osobniki pojawiały się natomiast meszki. Jakiś tam specyfik do kontaktu rozwiązywał problem :)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 26.04.2010 11:13

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ale generalnie nie ma rady innej, niż mieć w pogotowiu preparat na komary (do smarowania, spryskiwania itp), a w sypialni apreparat z wtyczką do kontaktu.

Kilka innych cennych porad, jak uchronić się przed komarami > klik :oczko_usmiech:
McGregot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McGregot » 26.04.2010 11:42

Byłem na Copvo na początku lipca 2008.
Potwierdzam!!! Komary byly bardzo poważnym problemem zwłaszcza dla dzieci. Pierwszej nocy zmęczony drogą położyłem się spać i otrzymałem ponad 20 ukąszeń. Problem zasadniczo występował w zachodniej części wyspy (Rastica). Jak wyjaśnilami gospodyni na stałe w tej dzielnicy mieszkają tylko 3 rodziny i nie potrafią się dogadać odnośnie oprysków. W zachodniej i środkowej części Ciovo praktycznie problem nie istniał.
Pozdrawiam
ankaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankaz » 26.04.2010 11:54

Byłam na początku lipca 2009 w Okrugu i Slatine i niestety komary były. Wieczorem na tarasie ostro bzykały. Środki na komary są dużo droższe w Chorwacji więc nauczona doświadczeniem biorę więcej z Polski. Pozdrawiam
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 26.04.2010 12:04

Ja byłam w Baškiej Vodzie, na Hvarze w Jelsie, W Korčuli, w Makarskiej, w Mandre na Pagu.. wszystko to w różnych latach/miesiącach i ani raz komarów nie spotkaliśmy :)
Więc to ruletka raczej :)
iriska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iriska » 26.04.2010 13:43

Byliśmy na Ciovo w lipcu 2008 (Rastici) i czerwcu 2009 (Mavarstica), w lipcu nawet nie widziałam jednego komara, natomiast w ubiegłym roku w czerwcu owszem atakowały, wyłącznie w sypialni i to jedynie mojego mężusia (widocznie komarzycom też się podoba).Wkłady do kontaktu robią swoje więc nie taki diabeł straszny jak go malują!Jak widzisz z postów z tymi komarami jak z loterią .Ale od wypadku warto mieć coś ze sobą. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.04.2010 13:53

ankaz napisał(a):Byłam na początku lipca 2009 w Okrugu i Slatine i niestety komary były. Wieczorem na tarasie ostro bzykały.

Czy może ktoś potwierdzić,że te komary miały 0.5 kilo wagi i trzeba je było łopatką do piasku walnąć żeby przestały bzykać.
No,ale kto wozi łopatki do piasku do Chorwacji ? :wink:
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 26.04.2010 14:20

Wygląda na to, że też miałem szczęście: dziewięć razy w Chorwacji i ani jednej komarzycy :)
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 26.04.2010 15:27

jgx1 napisał(a): do wczoraj myślałem że problem komarów w Chorwacji nie istnieje

Też tak myślałem,ale tylko do lipca 2008 roku :)
Wtedy to właśnie spotkałem się z nimi na Ciovie (Mavarstica).
Najgorzej dały się we znaki,w ostatnią noc przed wyjazdem :evil:

Pozdrawiam
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 26.04.2010 16:23

kleeberg napisał(a):Też tak myślałem,ale tylko do lipca 2008 roku

Tak, w 2008r. na omiskiej riwierze były bezlitosne. :evil: Natomiast już rok temu i wcześniej można było na tarasie spokojnie siedzieć w samych majtach do późnych godzin nocnych. :nice:
iriska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iriska » 27.04.2010 16:59

AndrzejJ. napisał(a):
ankaz napisał(a):Byłam na początku lipca 2009 w Okrugu i Slatine i niestety komary były. Wieczorem na tarasie ostro bzykały.

Czy może ktoś potwierdzić,że te komary miały 0.5 kilo wagi i trzeba je było łopatką do piasku walnąć żeby przestały bzykać.
No,ale kto wozi łopatki do piasku do Chorwacji ? :wink:

0,5 kg to troszke przesady najwyżej 0,25 kg i nie trzeba łopatki wystarczy szufelka od zmiotki. :D A tak na poważnie za co Ty tak tego Ciovo nie lubisz?? :roll:
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone