Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okrug Gornij

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fryzjer007
Globtroter
Okrug Gornij

Nieprzeczytany postnapisał(a) fryzjer007 » 09.08.2008 20:40

OKRUG GORNIJ byłem widziałem superrrrrrrrr!!!!!!!! odpowiem na pytania:)
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 09.08.2008 21:21

Kolego,a może jednak coś napiszesz? Wtedy na bank będą pytania, a tak - poczytaj :!: forum/viewtopic.php?p=300330&highlight=#300330

:papa: :papa: :papa:
jarek737
Podróżnik
Okrug Gornji - plaże

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek737 » 08.01.2009 13:17

Mam pytanie: jak wyglądają plaże w tej miejscowości czy są żwirkowe czy skaliste, wąskie czy szerokie i czy są prysznice na plażach? Jadę pierwszy raz w tym roku i proszę o opinie
RobZel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobZel » 08.01.2009 14:58

jak wyglądają plaże w Okrugu Gornim?

Z moich wspomnień z 2007r.:

- zdecydowanie przyjazne: żwirkowate, umiarkowanie szerokie jak na chorwcakie możliwości (od ok. 5m do 30), zatoczkowate, w niektórych miejscach z prysznicami. Będąc w drugiej połowie sierpnia o średnim obłożeniu - ok. 10-ej mozna było jeszcze trafić na wolne miejsce dla naszej czwórki i sprzętu plażowego :)

- od stony północno-wschodniej wyspy: wąskie, żwirkowate ale bardzo urocze, najczęściej z przyjemną morską bryzą co daje zdradliwe efekry opalania (tzw. gril z termoobiegiem :) )

Należy pamiętać, że Okrug Gornij usytuowany jest po zachodni-północnej stronie wyspy Ciovo

tutaj mapka okolicy

http://robert.zelinski.edu.oeiizk.waw.p ... trogir.jpg

- po drugiej strony wyspy (południej i południowo-wschodniej) plaże skaliste wąskie prysznicy nie zauważyłem, stome zadrzewione zbocza

pozdrawiam,
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 08.01.2009 15:28

Tutaj znajdziesz moją relację z Ciovo.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=337112#337112

A tutaj pisałam rzeczowo o plażach.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=119 ... ht=#119510

Pozdrawiam.
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 16.05.2009 21:34

Miejscowosc w sumie fajna wieczorami typowo imprezowa;);) wydaje mi sie ze jest to miejscowosc typowo dostosowana do mlodych ludzi;) na plazy mnostwo PUB-ow czynnych do pozna w nocy ;);) ale spacerek w wieczornych godzinach w rytmie muzyki dobiegajacej z PUB-ow jest nawet fajny , ale muzyka dosc glosna;) . Jesli tkos lubi spokojne miejscowosci no to raczej nie OG ;) to jest raczej miejscowosc imprezowa;) . Plaza zwirkowa zaraz obok ulicy to mozliwe ze jest jakims tam w sumie minusem . ale to oczywiscie zalezy od tego kto co lubi . Na plazy sa prysznice z zimna woda a wiec mozna sie spokojnie schlodzic ;) na palzy sporo pub-ow z koktajlami itp ;) . w sumie nie ejst to duza miejscowoscc ale z tego co pamietam to wiekszosc byly to mlode osoby w granicach od 20-30 lat ;);) wiec po tym tez mozna wywnioskowac ze miejscowosc dostosowana pod mlodych ludzi ;) w knajpach nie tak strasznie drogo ceny umiarkowane. ;)
dara
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dara » 05.06.2009 10:55

Witaj fryzjer007.
Na mapce którą umieścił RobZel zaznaczyłem niebieskim kółkiem region wyspy w którym będę zakwaterowany. Czy możesz coś napisać o tym miejscu. Gdzie jest ta słynna plaża "kokakabana" (pisownia ze słuchu). Czy w pobliżu są sklepy spożywcze. Proszę o kilka wskazówek.
[img=http://img200.imageshack.us/img200/2108/mapatrogirkolko.th.jpg][/img]
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 05.06.2009 20:02

dara napisał(a):Witaj fryzjer007.
Na mapce którą umieścił RobZel zaznaczyłem niebieskim kółkiem region wyspy w którym będę zakwaterowany. Czy możesz coś napisać o tym miejscu. Gdzie jest ta słynna plaża "kokakabana" (pisownia ze słuchu). Czy w pobliżu są sklepy spożywcze. Proszę o kilka wskazówek.

Kopakabana jest właśnie przy Twoim niebieskim kółku. Zatoka Mavarstica :D
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 05.06.2009 21:11

waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 07.06.2009 12:36

gordipi napisał(a):
dara napisał(a):Witaj fryzjer007.

Kopakabana jest właśnie przy Twoim niebieskim kółku. Zatoka Mavarstica :D

Copacabana jest to plaża położona wzdłuż czerwonej kreski na mapie. Ty będziesz po drugiej stronie Ciovo z widokiem na wyspy Solta i Brac. Osobiście uważam, że ta część Okrugu jest ciekawsza.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi