Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obwodnica Budapesztu?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kropeczka
Globtroter
Obwodnica Budapesztu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 02.07.2008 12:42

Witam :)
Wybieram sie do Chorwacji trasą przez Słowacje i Węgry, przez Węgry głównie drogą E71, która niestety według mapy :( bezlitosnie przebiega przez centrum Budapesztu.Czy jest może jakas obwodnica ? Czy tez koniecznie trzeba przejechac całe miasto? Z góry dziekuje za informacje
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 02.07.2008 13:00

trzeba przejechać całe miasto, które jest fatalnie oznaczone, ale da sie jakoś wyjechać nawet jak sie pobłądzi, po prostu spokojnie i do przodu na M7.
procesor
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) procesor » 02.07.2008 13:07

kropeczka napisał(a):Witam :)
Wybieram sie do Chorwacji trasą przez Słowacje i Węgry, przez Węgry głównie drogą E71, która niestety według mapy :( bezlitosnie przebiega przez centrum Budapesztu.Czy jest może jakas obwodnica ? Czy tez koniecznie trzeba przejechac całe miasto? Z góry dziekuje za informacje

Poszukaj znajomych z nawigacja i programem i-go (najlepszy na poludnie Europy) - krotka nauka obslugi i zadne miasta, objazdy itp. rzeczy sa Ci niestraszne.
keram57
Autostopowicz
M0

Nieprzeczytany postnapisał(a) keram57 » 02.07.2008 13:53

ponoć jest już obwodnica - autostrada M0 od autostrady M3 aż do M7. Tak wywnioskowałem z aktualnych map 2008.
mich
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich » 02.07.2008 14:08

obwodnica ma symbol M0, w zeszlym roku wracając z cro na nia wjechałem, nie polecam. dwa pasy totalnie zapchane stojącymi samochodami... przejazd przez miasto nie jest dłuzszy a przy odrobinie szczęścia lub staranności zobaczysz Gellerta, parlament i piekny budynek dworca kolejowego. generalnie budapeszt jest wart zatrzymania sie conajmniej na godzinke.. a oznaczony faktycznie nieszczególnie...
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 02.07.2008 14:20

Do procesora:
Co do nawigacji igo to miałem z tym produktem węgierskim taki problem że wszystko było super jak się jechało natomiast jak się stało w korku między wysokimi budynkami to lekko tracił zasieg i zaczynał zmieniac trase na jakąś absurdalną, tak że mam pytanko, co nalezy zmienić w ustawieniach żeby trzymał się tylko tej wyznaczonej wcześniej trasy.
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 02.07.2008 14:31

To fakt Budapeszt jest piekny spedziłam tam super weekend, zwiedzając i degustując Tokaj :D Skoro obwodnica to kicha, to pooglądam miasto jeszcze raz. :D
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 02.07.2008 14:35

edo napisał(a):trzeba przejechać całe miasto, które jest fatalnie oznaczone, ale da sie jakoś wyjechać nawet jak sie pobłądzi, po prostu spokojnie i do przodu na M7.

Na południe nawet dośc dobrze idzie, osobiscie z powrotem wydaje sie to trudniejsze, szczegolnie w zeszlym roku jak byly remonty i jakies objazdy
procesor
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) procesor » 02.07.2008 15:08

edo napisał(a):Do procesora:
Co do nawigacji igo to miałem z tym produktem węgierskim taki problem że wszystko było super jak się jechało natomiast jak się stało w korku między wysokimi budynkami to lekko tracił zasieg i zaczynał zmieniac trase na jakąś absurdalną, tak że mam pytanko, co nalezy zmienić w ustawieniach żeby trzymał się tylko tej wyznaczonej wcześniej trasy.

Ale tylko przy i-go to wystepuje ? Przy innym sofcie nie ? Pytanie tez jaki masz hardware ? SiRF III czy II ? Jest jeszcze jedna sprawa - mianowicie w samych opcjach odbiornika GPS jest jakas zmienna, ktorej jesli sie nie przestawi na inna wartosc w przypadku np. Automapy objawiala sie "skakaniem" po drodze wlasnie przy staniu (stoje sobie ladnie na skrzyzowaniu a tu mi punkt, w ktorym jestem skacze z pasa na pas, czasami wrecz na przeciwny kierunek). Po przestawieniu tego problem ustal. Niestety nie pamietam jak i gdzie sie to przestawialo, musialbym poszukac po forach.
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 02.07.2008 15:09

Budapeszt nie taki straszny, zwłaszcza w kierunku do Cro. Z powrotem uwaga: z M7 nie należy zjeżdżać w M0 (tzw. południowa obwodnica), bo ostatni odcinek jeszcze nie istnieje i trzeba tak czy inaczej wjechać do centrum (jadąc M0 wjedziesz tam okrężną drogą). W ubiegłym roku dałem się nabrać i Budapeszt pokonałem w 2 godziny, stojąc w gigantycznych korkach.
Uważajcie w piątkowe popołudnia: węgierscy kierowcy dostają "małpiego rozumu" śpiesząc się na weekend, wyprzedzanie na autostradzie pasem awaryjnym nie należy do rzadkości.
Anyway, szerokiej drogi
Janek
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 02.07.2008 15:29

Ale tylko przy i-go to wystepuje ? Przy innym sofcie nie ? Pytanie tez jaki masz hardware ? SiRF III czy II ? Jest jeszcze jedna sprawa - mianowicie w samych opcjach odbiornika GPS jest jakas zmienna, ktorej jesli sie nie przestawi na inna wartosc w przypadku np. Automapy objawiala sie "skakaniem" po drodze wlasnie przy staniu (stoje sobie ladnie na skrzyzowaniu a tu mi punkt, w ktorym jestem skacze z pasa na pas, czasami wrecz na przeciwny kierunek). Po przestawieniu tego problem ustal. Niestety nie pamietam jak i gdzie sie to przestawialo, musialbym poszukac po forach.

igo mam zainstalowane na mio p550, nie mam go teraz przy sobie ale z tego co pamiętam w igo jest taka opcja "ponowne przeliczenie trasy" i pewnie gdy się odhaczy tą opcje to wtedy będzie sie trzymał tylko tej trasy, tylko że jeśli bedzie np. jakiś objazd czy przypadkiem zjade z trasy to nie wyznaczy nowej.
Innego programu niestety nie testowałem.
procesor
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) procesor » 02.07.2008 15:36

edo napisał(a):

igo mam zainstalowane na mio p550, nie mam go teraz przy sobie ale z tego co pamiętam w igo jest taka opcja "ponowne przeliczenie trasy" i pewnie gdy się odhaczy tą opcje to wtedy będzie sie trzymał tylko tej trasy, tylko że jeśli bedzie np. jakiś objazd czy przypadkiem zjade z trasy to nie wyznaczy nowej.
Innego programu niestety nie testowałem.

No to w Mio550 HW masz ok, wiec wydaje mi sie, ze chodzi o te sama sprawe, ktora ja mialem z Automapa na poczatku. Poszukaj na pdaclub watku "skakanie automapy" czy cos takiego. Tam bylo napisane co trzeba zmienic w ustawieniach odbiornika - jesli to ta przyczyna to automatycznie przeniesienie Ci sie to na i-go i bedzie ok.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 02.07.2008 15:38

wielkie dzięki, poszukam :)
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 02.07.2008 18:36

kropeczka napisał(a):Witam :)

Witaj.Zainstaluj sobie na kompie Google Earth ( Plus) i można w miarę przyzwoicie przeglądnąć trasę w tym przejście zM1zapomocą M0 na M7. :)
keram57
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) keram57 » 03.07.2008 06:43

pytałem o obwodnicę M0, czy już jest, a dowiaduję się że najlepiej kupić sobie gps i sprzęt do nurkowania (w tvn turbo - wielkość bagażnika samochodu ma gwarantować zabranie sprzętu do nurkowania - co bzdury)
pytam po raz kolejny czy od M3 do M7 przejadę M0?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone