Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Obraz po wojnie.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maluniaulunia
Autostopowicz
Obraz po wojnie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluniaulunia » 27.07.2011 13:26

Witam,
już za dwa dni wybieramy się do Chorwacji - do Orebić'a. Byliśmy tam już dwa lata temu, wówczas dzieci były jeszcze na tyle małe, że mogliśmy jedynie plażować.
W tym roku chcielibyśmy coś zobaczyć, a szczególnie miejsca gdzie jeszcze powojenny kurz nie opadł. Wiem, że jest takich miejsc sporo, niestety nie mogę znaleźć niczego co byłoby w miarę blisko.

Proszę "chorwackich wyjadaczy" o jakieś wskazówki :)
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 27.07.2011 14:50

maluniaulunia napisał(a):Witam,
już za dwa dni wybieramy się do Chorwacji - do Orebić'a. Byliśmy tam już dwa lata temu, wówczas dzieci były jeszcze na tyle małe, że mogliśmy jedynie plażować.
W tym roku chcielibyśmy coś zobaczyć, a szczególnie miejsca gdzie jeszcze powojenny kurz nie opadł. Wiem, że jest takich miejsc sporo, niestety nie mogę znaleźć niczego co byłoby w miarę blisko.

Pojedź do niedalekiego Mostaru w BiH, to się zdziwisz, jak obok siebie "funkcjonują" zgliszcza i nowoczesne budynki.
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 27.07.2011 15:08

Bahama napisał(a):
maluniaulunia napisał(a):Witam,

Pojedź do niedalekiego Mostaru w BiH, to się zdziwisz, jak obok siebie "funkcjonują" zgliszcza i nowoczesne budynki.

O tak słusznie jedź do Mostaru, dnia braknie aby wszystko obejrzeć i opstrykać, tylko pamiętaj o zielonej karcie dla autka
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 27.07.2011 15:23

A gdy już tam będziesz to koniecznie odwiedź takie mini muzeum (lub raczej izbę pamięci) blisko mostu. Wyświetlają tam na okrągło filmik nakręcony w trakcie ostrzału i burzenia mostu. Wrażenie jest wstrząsające. Zdjęcia na ścianach również. Filmik ten zresztą można znaleźć na youtube ale oglądany tam, w sytuacji gdy się jest w tym właśnie miejscu, robi naprawdę przygnębiające wrażenie. Ludzie stoją w milczeniu z otwartymi ustami... widziałem jak ktoś płakał. Ciągle wielu rzeczy nie rozumiem... :?
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 27.07.2011 15:35

greenrs napisał(a):A gdy już tam będziesz to koniecznie odwiedź takie mini muzeum (lub raczej izbę pamięci) blisko mostu. Wyświetlają tam na okrągło filmik nakręcony w trakcie ostrzału i burzenia mostu. Wrażenie jest wstrząsające. Zdjęcia na ścianach również. Filmik ten zresztą można znaleźć na youtube ale oglądany tam, w sytuacji gdy się jest w tym właśnie miejscu, robi naprawdę przygnębiające wrażenie. Ludzie stoją w milczeniu z otwartymi ustami... widziałem jak ktoś płakał. Ciągle wielu rzeczy nie rozumiem... :?

Jak pójdziesz od klasztoru musisz przejść most i tam po prawej stronie prawie zaraz za mostem jest taka księgarnia z pamiątkami lub jak to kolega nazwał mini muzeum i to właśnie tam jest wyświetlany ten film a na pólkach mnóstwo wydawnictw o wojnie sprzedają tam dwie muzułmanki i taki facecik z nim spokojnie po angielsku się dogadasz. A jak będziesz miał o drobinkę szczęścia to możesz tam dostać jakąś książeczkę o wojnie ale po polsku
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 27.07.2011 15:45

pierzaczek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierzaczek » 28.07.2011 07:35

Już przy samym klasztorze franciszkanów w Mostarze (odbudowywanym obecnie) widać na domach ślady ostrzału. Od klasztoru idąc w kierunku mostu przechodząc przez jezdnie na światłach masz na wprost ścianę posiekaną gradem kul. Za mostem tak jak opisali po prawej jest ta księgarnia z wystawą (jest to cześć już muzułmańska) Wzdłuż całej trasy sprzedają np łuski od nabojów karabinu, a nawet widziałem łuski pocisków artyleryjskich. można też kupić wiele pamiątek ostatniej wojny a także i z czasów 2 wojny światowej - widziałem zżarty rdzą karabin i zastanawiałem się jak ktoś go wywiezie gdy kupi?
Na wzgórzach wokół Mostaru stoją białe krzyże - miejsca gdzie stały działa i czołgi ostrzeliwujące Mostar.
Co do informacji o minionej wojnie to może uda ci się po zaprzyjaźnieniu z jakimś starszym gospodarzem po którejś już szklanicy poprosić o wspomnienia i pokazanie co tam w szafie trzyma. Wielu Chorwatów posiada w nich np AK-47 z zapasowymi magazynkami na wypadek gdyby Serbowie chcieli wrócić.
I mimo iz np w centrum Mostaru widziałem reklamy wybrzeża chorwackiego i pięknych plaż to z opowieści nie tylko starszych ale i młodych daje sie odczuć przejawy nacjonalizmu i niechęci do innych narodów dawnej Jugosławii.
A pewnie też zobaczysz wiele opuszczonych domów - to domy po Bośniakach, Serbach do których nikt sie nie wprowadzi - bojąc się by którejś nocy nie przyszli właściciele upominając sie o swoje...
Taką informacje uzyskałem na pytanie czemu nikt tu nie mieszka jak dom opuszczony.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 28.07.2011 08:39

pierzaczek napisał(a):A pewnie też zobaczysz wiele opuszczonych domów - to domy po Bośniakach, Serbach do których nikt sie nie wprowadzi - bojąc się by którejś nocy nie przyszli właściciele upominając sie o swoje...
Taką informacje uzyskałem na pytanie czemu nikt tu nie mieszka jak dom opuszczony.

W jakimś przewodniku przeczytałem, że duma narodowa nie pozwala na zamieszkanie domu po... Serbach, dlatego puste stoją...
pierzaczek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierzaczek » 28.07.2011 09:38

Odpowiedź pewnie czasem jest prozaiczna - przyjdzie właściciel z aktem własności i będzie na prawie a ty na bruku.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 28.07.2011 15:12

pierzaczek napisał(a):I mimo iz np w centrum Mostaru widziałem reklamy wybrzeża chorwackiego i pięknych plaż to z opowieści nie tylko starszych ale i młodych daje sie odczuć przejawy nacjonalizmu i niechęci do innych narodów dawnej Jugosławii.

I to niestety dotyczy też Chorwacji... To jej drugie oblicze, o którym nie myślimy opalając się na plaży. Podróżując przez ten piękny kraj czuje się jednak pewne napięcie... Co chwila zerka na nas z plakatu Ante Gotovina czy widzimy jego imię wypisane na murach. Będąc jednak tam, staram się nigdy tego nie analizować ani nikogo nie oceniać bo chyba nie jesteśmy w stanie wielu spraw zrozumieć... Tak jak świat nie rozumie nas :wink:
_chudy_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _chudy_ » 28.07.2011 15:21

greenrs napisał(a):
pierzaczek napisał(a):I mimo iz np w centrum Mostaru widziałem reklamy wybrzeża chorwackiego i pięknych plaż to z opowieści nie tylko starszych ale i młodych daje sie odczuć przejawy nacjonalizmu i niechęci do innych narodów dawnej Jugosławii.

I to niestety dotyczy też Chorwacji... To jej drugie oblicze, o którym nie myślimy opalając się na plaży. Podróżując przez ten piękny kraj czuje się jednak pewne napięcie... Co chwila zerka na nas z plakatu Ante Gotovina czy widzimy jego imię wypisane na murach. Będąc jednak tam, staram się nigdy tego nie analizować ani nikogo nie oceniać bo chyba nie jesteśmy w stanie wielu spraw zrozumieć... Tak jak świat nie rozumie nas :wink:

Oto i on (Pałac Dioklecjana w Splicie):

Obrazek
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 28.07.2011 15:59

pierzaczek napisał(a):Na wzgórzach wokół Mostaru stoją białe krzyże - miejsca gdzie stały działa i czołgi ostrzeliwujące Mostar.

Wielu Chorwatów posiada w nich np AK-47 z zapasowymi magazynkami na wypadek gdyby Serbowie chcieli wrócić.

A pewnie też zobaczysz wiele opuszczonych domów - to domy po Bośniakach, Serbach do których nikt sie nie wprowadzi - bojąc się by którejś nocy nie przyszli właściciele upominając sie o swoje...

cyt:"w maju 1992 roku rozpętały się bratobójcze walki. W mieście toczyły się najpierw walki Bośniaków i Chorwatów przeciwko Serbom, a następnie, od maja 1993 roku, Chorwatów z Bośniakami. Przez 10 miesięcy Chorwaci oblegali wschodnią część miasta zamieszkaną przez bośniackich muzułmanów. Została ona niemal doszczętnie zniszczona. Zburzono większość zabytków architektury, w tym wszystkie meczety z XVII-XVIII wieku. Zawieszenie broni pomiędzy Chorwatami i Bośniakami podpisano 25 lutego 1994 roku."

Zostały też zniszczone wszystkie prawosławne cerkwie i żydowska synagoga.
Odpowiedzi na pytanie dlaczego domy Serbów i Boszniaków są nadal opuszczone może też dać wizyta na cmentarzach. Te muzułmańskie są co krok w centrum miasta, ten prawosławny - powyżej drogi na Sarajewo.
Na tych wzgórzach stacjonowały chorwackie wojska i to one dokonywały ostrzału.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone